POMURSKI SAJAM – GORNJA RADGONA (SLOVENIJA): Bez rizika za kvalitet

Zbog epidemiološke situacije, pored svih prošlogodišnjih sajmova, Pomurski sajam u Gornjoj Radgoni (Slovenija), AGRA, morao je odgoditi budućnost i sajmove koji su bili  najavljeni za proleće 2021. godine.  Sad uspešno teku pripreme ocenjivanja kvaliteta proizvoda pod okriljem sajma AGRA i samog sajma koji će ovu kvalitetu predstaviti ove godine u Gornjoj Radgoni od 21. do 26. avgusta. U toku su i pripreme za Međunarodni sajam odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja SOBRA i Međunarodni sajam moderne zdravstvene zaštite MEDICAL, koji će se održati od 23. do 25. septembra.

Na sajmu Predstaviće se strane zemlje i regije. Zemlja partner sajma AGRA u 2021. godini biće FRANCUSKA, koja će u prvoj polovini 2022. preuzeti predsedanje Većem EU posle Slovenije. Tokom slovenskog predsedavanja Većem Europske unije, sajam AGRA ugostiće će ministre poljoprivrede država članica EU. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane će posebno pozvati predstavnike zemalja zapadnog Balkana i Francuske na ministarsku konferenciju i sajam. Na ovom tradicionalnbim sjamu, najvećem ove vrste u reigonu, nema rizika u predstavljanju kaltietaq. Sve što se prikaže  – je izuzetno! A, uvek ima šta da se vidi, nauči i primeni u praksi!

Zemlja partner sajma AGRA u ovoj, 2021. godini je Francuska!

,,Kao podršku sajmovima u stvarnom vremenu i prostoru Pomurski sajam AGRA, priprema i inovacije, posebno, na polju digitalizacije. U normalnim vremeniam, pre korone, na sajmu AGRA učestvovalo je oko 1.800 izagača iz 60 zemalja sveta. U takvim priloikama sajam je razgledalo viđše od 130.000 posetilaca. To je najveći sajam proizvodnje hrane u ovom delu Evrope“, kaže Miran Mate, direktor odnosa s javnošću na Pomurskom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni.

,,AGRA je marka s više od pola stoleća uspešne tradicije marketinga i promocije u poljoprivredi i prehrani. Od svojih početaka Pomurski sajam dopunio je Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrane međunarodnim ocenjivanjima kvaliteta vina, mleka i mlečnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda, ambalaže, sokova, bezalkoholnih pića i pakirane vode, vina od organskog grožđa, traminca, meda, medenih pića i poljoprivredne mehanizacije i opreme. Priznanja sajma AGRA takođe su postigla svoju svrhu tokom epidemije i pokazala se neophodnom u informisanju javnosti i kupaca“, ističe Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskog sajma u Gornjoj Radgoni.

MEĐUNARODNA OCENJIVANJA KVALITETA AGRA 2021

42. međunarodno ocenjivanje procena mesa i mesnih proizvoda:

15. april: Bio je rok za predaju uzoraka na ocenu;

18. maja: krajnji rok za dostavu uzoraka mesa (kat. D) na adresu Biotehničkog fakulteta u Ljubljani;

19. maja: procena mesa (kat. D) na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani;

15. juna: krajnji rok za dostavu uzoraka mesnih proizvoda na adresu Pomurskog sajma, Gornja Radgona;

16. juni: ocjenjivanje mesnih proizvoda na Pomurskom sajmu, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta: prezentacija ocenjenih proizvoda na sajmu AGRA;

23. avgust: Dan hrane, svečana objava rezultata i dodela nagrada za ocenu mesa i mesnih proizvoda;

35. međunarodno ocenjivanje mleka i mlečnih proizvoda:

15. april: Bio je rok za predaju uzoraka na ocenu;

31. maja: krajnji rok za dostavu uzoraka na adresu Pomurskog sajma, Gornja Radgona;

1. – 4. juna: ocenjivanje mleka i mlečnih proizvoda na Pomurskom sajmu, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta: prezentacija i promocija ocenjenih proizvoda na sajmu AGRA;

23. avgust: Dan hrane, proglašenje rezultata i dodela nagrada za ocenu mleka i mlečnih proizvoda;

25. međunarodno ocenjivanje sokova, bezalkoholnih pića i flaširanih voda:

21. maj: Krajnji rok za predaju uzoraka na procenu;

15. juna: krajnji rok za dostavu uzoraka na adresu Pomurskog sajma, Gornja Radgona;

23. juna: ocenjivanje voćnih sokova, pića i pakovanih voda na Pomurskom sajmu, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta: prezentacija i promocija ocenjenih proizvoda na sajmu AGRA;

23. avgust: Dan hrane, proglašenje rezultata i dodela nagrada u ocenjivanju voćnih sokova, pića i pakovane vode;

47. otvoreno nacionalno ocjenjivanje vina „Vino Slovenija Gornja Radgona“;

11. otvoreno nacionalno ocjenjivanje BIO vina;

3. ITC Međunarodno ocenjivanje traminaca;

18. jun: krajnji rok za predaju uzoraka vina na ocenu;

30. juna – 2. jula 2021. godine: krajnji rok za dostavu uzoraka na Pomurski sajam;

12. – 16. jula 2021: 47. otvoreno nacionalno ocjenjivanje vina „Vino Slovenija Gornja Radgona“, 11. otvoreno ocjenjivanje BIO vina, 3. ITC Međunarodno ocenjivanje traminaca;

21. do 26. avgusta: predstavljanje i promocija ocenjenih vina na sajmu AGRA;

24. avgust: Dan vinogradara i vinara, svečana objava rezultata i svečana dodjela nagrada;

2. međunarodno ocjenjivanje medenih napitaka;

2. jula: Rok za registraciju i isporuku uzoraka medenih napitaka;

16. jula: Procena medenih napitaka;

19. ocjenjivanje meda sa međunarodnim učešćem

28. jula: krajnji rok za prijavu uzoraka za ocenu meda i krajnji rok za predaju uzoraka;

4. avgust – Procjena meda sa međunarodnim učešćem, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta – Promocija ocijenjenih proizvoda na 59. međunarodnom poljoprivrednom i prehrambenom sajmu AGRA;

22. avgust – Dan pčelara, svečana objava rezultata i svečana dodjela nagrada na sajmu AGRA;

40. međunarodna procena poljoprivrednih mašina i opreme:

19. – 20. avgusta 2021, Gornja Radgona;

21. – 26. avgusta – Promocija ocijenjenih proizvoda na 59. međunarodnom poljoprivrednom i prehrambenom sajmu AGRA;

22. avgust – Dan poljoprivredne tehnologije, svečana objava rezultata i svečana dodjela nagrada na sajmu AGRA

59. Međunarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA 21. – 26. 8. 2021.;

AGRA U MEĐUNARODNOJ GODINI VOĆA I POVRĆA

U godini obeleženoj epidemijom novog koronavirusa ponovno smo shvatili koliko su samodovoljnost i snabdevanje sigurnom, zdravom i priroddno prirađenom hranom važni za zdravlje i opštu dobrobit. Sajam AGRA 2021. godine u ovom delu Evrope biće najvažniji sajam dobavljača poljoprivrednih mašina i opreme, opreme za prehrambenu industriju, hrane i vina, uzgajivača, prerađivača, poslovnih ljudi, stručnjaka i potrošača. Uzgajivačima, prerađivačima, poslovnoj javnosti, stručnjacima, potrošačima i široj javnosti ponudit će konkretne odgovore na aktuelna pitanja sadašnjosti i budućnosti, ukazuje Miran Mate.

U Međunarodnoj godini voća i povrća sajam će se fokusirati na inovacije i digitalizaciju, organsku poljoprivredu, hranu iz naše blizine, sigurnost hrane, jačanje ruralnih područja te šumu i drvo. Sajam će predstaviti smernice za poljoprivredu u budućnosti kroz brigu o okolišu (selu), očuvanju resursa čiste vode i biološku raznolikost, kao i o merama za sprečavanje klimatskih promena.

Posebna pažnja biće posvećena predstavljanju Slovenije kao europske gastronomske regije 2021. godine. Prezentiraće se najvažnije vladine i nevladine organizacije, poslovna i profesionalna udruženja, seoske omladinske organizacije i mladi poljoprivrednici.

Sajam AGRA će tradicionalno pratiti profesionalne izložbe goveda. Biće predstavljene sve pasmine prisutne u Sloveniji, naravno i one koej stiogner uiz okolnih zemalja.  U sklopu izložbe konja već je potvrđena prezentacija slovenske hladnokrvne pasmine, Posavske pasmine, Haflingera, bosanskog planinskog konja, konja lipicanera. Sarađivat če i predstavnici Udruženja uzgajivača arapskih konja. Atraktivna će biti i jednodnevna prezentacija kasača i konjičkih sportova Jahačkog kluba Kasko Svečina. Sve pasmine prisutne u Sloveniji bit će predstavljene u sklopu izložbe stoke malog zuba. AGRA  će takođe biti popraćena izložbom svinja (nažalost bez živih životinja zbog zdravstvenih rizika), peradi, autohtonih pasmina domaćih životinja, riba i malih životinja. Izložba slovenskih autohtonih pasmina domaćih životinja tradicionalno će prikazati sve autohtone pasmine u Sloveniji. Meso i mlečni proizvodi biće ponuđeni na probanje i kupovinu od strane farmera, odnosno proizvođača.

Privrednici predstaviće autohtone i tradicionalne sorte poljoprivrednih biljaka, vrt s permakulturno-biodinamičkom metodom proizvodnje, povrće, začine i začinsko bilje. Naglasak će biti na medonosnim biljkama, agroekologiji, eko-i biodinamičkoj proizvodnji povrća i useva. Novim dostignućima biće predstavljeni šumski park, sajamska poučna šumska staza i poligon Zeleni dragulji prirode… Novost će biti i pčelinjak koji će predstaviti značaj pčela za ekosustav i kao ekonomske aktivnosti.

Sajam će pružiti obrazovanje, prenos znanja i razmenu iskustava na brojnim stručnim konferencijama, predavanjima, radionicama, seminarima, okruglim stolovima i B2B sastancima. Obrazovanje o poljoprivredi i prehrani također će biti sveobuhvatno predstavljeno.

Različita druženja okupit će mlade farmere, sommeliere, vinske vitezove i vlasnike starodobnih traktora Steyr. Takmičarsko raspoloženje pružit će državno takmičenje vlasnika šuma u sečenju, takmičenje u plesanju polke i potezanju konopa te 52. susret na dan austrijske Štajerske.

8. međunarodni sajam odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja SOBRA

23. – 25. septembra 2021

Savez saradnje

Na 8. međunarodnom sajmu odbrane, sigurnosti, zaštite i spašavanja, koji će se održati tamo, gde se stiću četiri države, u Gornjoj Radgoni od 23. do 25. septembra, sarađivat će Ministarstvo obrane Republike Slovenije, Slovenske oružane snage, policija, Uprava za zaštitu i spašavanje, vatrogasni savez Slovenije, udruženje proizvođača obrambne tehnike i srodne organizacije iz Austrije, Italije, Poljske i Hrvatske.

Dobar interes domaćih i stranih izlagača obećava bogatu međunarodnu prezentaciju oružja, vozila, opreme, pribora, usluga i znanja za nacionalnu odbranu, sigurnost građana i zaštitu i spasavanje ugroženih. Krovne institucije takođe pripremaju aktualan profesionalni i poslovni program. U sedmici pre sajma, MORS organizira međunarodni sastanak predstavnika logističkih centara i međunarodnu konferenciju kompanije Pancerfaust Defense Germany, kojoj će prisustvovati učesnici iz 48 zemalja. Delegati sa oba sastanka učestvovat će u raznim sajamskim događajima na Danu industrije.

Takođe će biti predstavljena integracija i saradnja ključnih nacionalnih institucija u kriznim situacijama i potrebe za nabavu sa strane slovenačke vojske, policije, uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca. Vatrogasna zajednica Slovenije predstaviće čitav niz svojih aktivnosti. Između ostalog, vatrogasci će demonstrirati atraktivno spašavanje u slučaju saobraćajne nesreće, takmičenje vatrogasnih parova u punoj opremi i međunarodnu saradnju.

Sajam će biti zanimljiv i porodicama i pojedincima koji teže većoj ličnoj sigurnosti i zaštiti svoje imovine. Članovi službenih i prostovoljnih organizacija za odbranu, sigurnost, zaštitu i spašavanje pripremaju zanimljive statične i dinamične prezentacije, promociju zanimanja i volontiranja, prezentacije o saradnji sa civilnim društvom i savjete za samoodbranu.

4. Mednarodni sejem sodobnega zdravstva MEDICAL

23. – 25. 9. 2021

Značaj međunarodne povezanosti u zdravstvu

Tokom slovenskog predsedavanja Većem EU, MEDICAL će biti jedan od glavnih događaja s kojima će se Slovenija predstaviti međunarodnoj stručnoj i poslovnoj javnosti. Istaknut je značaj i uspeh zdravstvenih radnika u prevladavanju nove epidemije koronavirusa i promocija pravovremenog vakcinisanja. Nudit će tehnološke inovacije u području digitalizacije i inovativne pristupe u zdravstvu, medicini i njezi. Prateće konferencije, okrugli stolovi i stručne konsultacije osvetliće aktualne teme iz područja zdravstva i zdravstvene zaštite, digitalne tehnologije u zdravstvu i zdravstvenoj zaštiti, sistemsku regulaciju dugotrajne njege, antimikrobnu rezistenciju, kliničku prehranu i socijalnu inkluziju osoba s invaliditetom. Sajam će biti popraćen i kongresom integrativne medicine.

24. VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2020 – 2021

Zbog epidemije koronavirusa, mnogi događaji posvećeni su vinu, širenju vinske kulture i promociji Slovenije kao vrhunske vinske destinacije koji su bili otkazani u 2020. godini. Zbog navedenog, Pomurski sajam dogovorio se s Anom Pavlin, koja je 10. januara 2020. godine izabrana za 24. vinsku kraljicu Slovenije, da produži svoj kraljevski mandat do 2021. godine.

_________________________

više informacija:

Pomurski sejem, d.o.o.

Put do stadiona 2

9250 Gornja Radgona

telefon: +386 2 5642 116, faks: +386 2 5642 160, e-mail: info@pomurski-sejem.si

www.pomurski-sejem.si

Janez Erjavec, predsjednik Uprave, telefon: +386 2 5642 100, e-mail: tajnistvo@pomurski-sejem.si

Boris Nicolas Erjavec, izvršni direktor / voditelj projekta Voditelj projekata međunarodnih procjena kvaliteta mesa, mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda, bezalkoholnih pića i meda sa međunarodnim učešćem, telefon: +386 31 346 126, e-mail: boris.erjavec@pomurski- sejem

Mag. Vesna Dajčman, komercijalna direktorica / voditeljica projekta sajma AGRA,

telefon: +386 41 679 685, e-mail: vesna@pomurski-sejem.si

Jana Dimec, voditeljica projekta sajma AGRA i LOV, telefon: +386 31 879 887,

e-mail: jana.dimec@pomurski-sejem.si

Robi Fišer, voditelj tehnologije, voditelj projekta ocjenjivanja Vino Slovenija Gornja Radgona, sajam SOBRA, NATURO i MEGRA, telefon: +386 31 871 505, e-mail: robi.fiser@pomurski-sejem.si

Natalija Dvoršak, voditeljica projekta MEDICINSKOG sajma, T: +386 2 564 2 116, e-mail: info@pomurski-sejem.si

Miran Mate, odnosi s javnošću, voditelj projekta projekta Vinska kraljica Slovenije, sajma INPAK i slovenačkog Oscara za pakiranje, profesionalni program sajma AGRA, telefon: +386 41 263 107, e-mail: miran.mate@pomurski- sejem.si.

                                                                                                                                                     B. GULAN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *