PROIZVODNJA JABUKA U DELTA AGRARU

Pogled na svet klupskih jabuka

U Srbiji je u 2018. godini proizvedeno rekordnih 460.000 tona jabuka, a proizvodnja  u čelarevskom voćnjaku Delta agrara predstavlja oko deset odsto te količine

Digitalnim aktivacijama, uz pomoć projekcija i virtuelne realnosti, u hotelu Kraun Plaza u Beogradu predstavljene su klupske sorte jabuka koje uzgaja Delta Agrar, u voćnjaku kod Čelareva na površini od oko 800 hektara.  Delta agrar gaji klupske jabuke u voćnjacima u Čelarevu i Zaječaru, koji predstavljaju poslednju reč tehnologije u ovoj oblasti. Zasad u Zaječaru prostire se na 200 hektara, dok onaj u Čelarevu, sa površinom od preko 600 hektara, predstavlja najveći voćnjak u jednom komadu u ovom delu sveta. U Srbiji je u 2018. godini proizvedeno rekrodnih 460.000 tona jabuka, a proizvodnja čelarevskom Delta agraru predstavlja oko deset odsto te količine.

Oko 70 odsto proizvodnje jabuka Delta agrara do sada se prodavalo na tržištu Rusije. Sad se sužava prostor za plasman na ovom tržištu, zbog sopstvene proizvodnje Rusiji, pa se Delta agrar već okreće novim tržištima, a najveća šansa je u 40 zemalja bivšeg nesvrstanog sveta.

Ova kompanija ima licencu za osam klupskih sorti, a predstavljene su četiri koje se već gaje u voćnjacima Delta Agrara i mogu se naći na policama naših prodavnica: „modi“, „kiku“, „evelina“ i „pink lady“. Klupske sorte su nastale dugogodišnjim ukrštanjem i radom selekcionara, zbog čega imaju tačno određene osobine: boju, čvrstinu, ukus, veličinu… Mogu ih proizvoditi samo uzgajivači koji dobiju dozvolu od nosioca licence, što daje garanciju da će kvalitet ubranog voća biti postojan.

Na prezentaciji u beogradskoj Kraun Plazi posetioci su mogli da dožive realnost voćnjaka u Čelarevu uz pomoć VR naočara i snimka 360°. Interaktivni paneli pokazivali su karakteristike sorte jabuke koja je spuštena na touchscreen ekran, a najbolju zabavu predstavljala je VR igrica u kojoj su se gosti takmičili u hvatanju padajućih jabuka. Igrica je sem zabavnog imala i humanitarni karakter: pobednik je dobio pravo da 100 kilograma brendiranih klupskih jabuka pokloni instituciji po svom izboru. Svaku od četiri vrste jabuka predstavljala je devojka obučena u duhu sorte: neke od jabuka, kao što je Kiku, dovode se u vezu sa sportskim duhom i aktivnim načinom života, druge su, poput Pink lady, omiljeni poklon za Dan zaljubljenih jer ih karakteriše prepoznatljiva pink boja i unikatna aroma koja podseća na ukus vanile i ruže. Evelina je moderna, urbana i mladalačka, a Modi je inspiraciju za svoje ime našla u čuvenom italijanskom umetniku Modiljaniju, čije su slike ženskih portreta ostale upamćene po jarkim i sjajnim bojama, baš kao što je i boja ove jabuke. Uz sorte koje su predstavljene tržištu, Delta Agrar ima pravo i na proizvodnju sorti „isaak“, „red mun“, „svitango“ i „rubens“.

Brendirane sorte pojavile su se pre tri decenije. Danas ih najviše troše najbogatije zemlje: vodeća u Evropi je Velika Britanija, u kojoj samo „pink lejdi“ pokriva 12 odsto tržišta, a sve brendirane jabuke ukupno čine čak petinu ukupne prodaje.

B.Gulan

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *