Srbija danas – savremeni aspekti neoliberalizma, ekonomije, demografije, zdravstva, bezbednosti i tranzicije

Knjiga „Srbija danas – savremeni aspekti neoliberalizma, ekonomije, demografije, zdravstva, bezbednosti i tranzicije“, predstavlja naučno-stručnu knjigu o savremenim aspektima srpske ekonomije i državnog uređenja u oblastima od značaja za Republiku Srbiju i njen dalji razvoj. U knjizi je opisana i oblast inspirisana temom neoliberalizma koji u svom sadašnjem obliku, prema autoru Branku Dragašu, doživljava krah i zaključeno je rečima: „Humanizam je budućnost naše zajednice na planeti.“ U okviru istog tematskog segmenta obrađen je razvoj današnjeg ekonomskog sistema, zatim veze između neoliberalizma kao ideologije i globalizacije kao procesa. Neki autori su otišli i korak dalje i oformili termin globalni neoliberalizam. Branislav Gulan je definisao globalne probleme koji su između ostalog izazvani globalizacijom, napretkom civilizacije i novim svetskim poretkom Osim toga, Milorad Stamenović je dao prikaz ekonomske istorije Srbije, kroz stvaranje institucionalnih uslova za izgradnju moderne privrede a napravljena je sažeta retrospektivna analiza ekonomsko-političkih kretanja tokom osamdesetih i devedesetih godina a zatim je stavljen akcenat na ekonomska kretanja posle 2000. godine. Kao zaključak razmatranja ekonomskih indikatora stiče se utisak o dve Srbije, onoj elitističkoj i onoj siromašnoj, kao i o obećanjima za koja ne postoje relevantni dokazi u ekonomskoj praksi. Gulan podseća na problematiku sa zadrugama ali predstavlja  dimenziju demagoške politike kojom se ne postižu adekvatni rezultati, daje prikaz sela na raskršću između nestanka i opstanka i govori o tome da je proces devastacije ruralnih sredina veoma intenzivan a potreba za reindustrijalizacijom agrara sve veća. Autori su se bavili problemima tranzicije u istočnoevropskim državama a sledstveno su predstavljeni hronološki događaji koji su prethodili tranziciji u Srbiji. U poglavlju „Bezbednosni aspekti – camera obscura“, dati su opšti aspekti bezbednosne situacije u Republici Srbiji, dok je tematski segment „Zdravstvo u Republici Srbiji“ dao monografski prikaz zdravstvenog sistema, zdravstvene politike i menadžmenta, potrebe za decentralizacijom sistema zdravstvene zaštite (protiv gesla: „Vlasti uvek teže da centralizuju uspehe i dobiti a decentralizuju neuspehe“), dati su predlozi za efikasniju upotrebu istraživanja i istraživačkih projekata u medicini kao potencijalnog pokretača zdravstvenog sistema u Srbiji, a kao zaključak je dat pregled reformi obrađenih u kontekstu status presence današnjeg zdravstvenog sistema u Srbiji, gde je diskutovano o hiperreformizmu i umoru od reformi, kao sindromima našeg društva.

Zaključak se ogleda u predstavljanju sadašnjeg ekonomskog „preseka stanja“, kroz kretanja Srbije na međunarodnim ekonomskim listama uspešnosti, visinu prosečne plate građana, potrošačke korpe, troškove života, cene osnovnih namirnica i druge faktore, a sve kroz prizmu rezultata reformi Vlade Srbije.

Autori: Milorad Stamenović (ekonomista), Branislav Gulan (publicista, član SANU odbora za Selo), Branko Dragaš (ekonomista i bankar) – (m.stamenovic@rocketmail.com, gulan@sbb.rs)

recenzenti: Prof Gojko Rikalović – predsednik udruženja ekonomista Beograda, profesor ekonomskog Fakulteta Univerziteta u Beogradu; Prof dr Rajko Bukvić – institut Jovan Cvijić SANU, profesor na Nižni Novgorodsk Univerzitetu; Prof dr Zoran Dragišić, profesor na fakultetu za bezbednost Univerziteta u Beogradu, Prof dr Mihajlo Jakovljević –profesor Medicinskog Fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Washington University i Hosei Tokio University)

Izdavač Prometej ,Novi Sad

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *