STOČARI PUŠTENI NIZ VODU

Piše: Branislav Gulan

EVO I NјIHOVOG NAJNOVIJEG PISMA NADLAŽNIMA:

          Stočarstvo Srbije nalazi se u velikim problemima. U BDP-u agrar Srbije uečstuvje samo sa 31 odsto. To je karakteristika najnerazvijenijih zemalja u svetu. Jer, sve što je ispod 60 odsto – su nerazvijeni. Stoke je malo, ali ipak, više nego što treba Srbiji. Vlada neće da pomogne prodaju pa se u stajama i oborima tove gubici. Istovremeno se uvozi zamrznuto i meso lošeg kvaliteta iz sveta. Broj svinja je na nivou 1955. godine.  Srbija je od izvoznika mesa postala njegov uvoznik. A, da za takvo stanej nema odgovornosti odgovornih pokazuju i analize i istraživanja državnog revizora. Tako u izveštaju o reviziji svrshishodnodnosti poslovanja pod nazivom ,,EFEKTIVNOST PODSTICAJA U STOAČARSTVU“, pod brojem 400 – 1115/2019-04/15, od 17. decembra 2019. godine doslovce između ostalog stoji: ,,IAKO JE U PERIODU 2016 – 2018. GODINE REPUBLIKA SRBIJA IZ BUDŽETA IZDVOJILA OKO 28 MILIJARDI DINARA ZA PODSTICAJE U STOČARSTVU, NIJE DOŠLO DO POVEĆANJA BROJ GRLA POJEDINIH VRSTA ŽIVOTINJA, PROIZVODNJE MESA I POVEĆANJA IZVOZA U OBLASTI STOČARSTVA“…

         Državna revizorska insgtititucija podnela je izveštaj o reviziji i svrsishodnosti poslovanja pod nazivom ,,PODSTICAJI MERAMA RURALNOG RAZVOJA“, pod brojem: 400-738/2020-04/38, Beograd 14. decembra 2020. godine. U NJEMU IZMEĐU OSTALO PIŠE: ,,Iako je izvojeno najmanje 26 milijardi dinara za podsticaje merama ruralnog razvoja (period kontrole od 2018. do 2020. godine) nije moguće oceniti stepen ostvarenja ciljeva politike ruralnog razvoja, zato što planska akta nisu bolagovremeno doneta i ne sadrže očekivane rezultate pojedinih mera…“

Dakle, samo u dve kontrole Državne revizorske institucije utvrđeno je da nije valjano potrošeno oko 54 milijarde dinara, od 2016. do 2020. godine. Odnosno pare su potrošene, ne zna se gde, a rezultata u oblastima gde su potrošene boljitka nema! To je novac velilčine Agrarnog budžeta u ovoj, 2021. godini, koji nije doneo rezultate, a pare su potrošene!

Pored boljtika, nema ni odgovornoti odgovornih za potrošeni novac!

          Nažalost, ni posle dve nedelјe državni vrh nije se udostojio da odgovori zahtevima Unije polјoprivrednika, koje im je uputila u ime stočara. Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srbije oglušili su se na zahteve stočara, štaviše, uradili su sve kontra u odnosu na upućene zahteve. Umesto da ponište zaklјučak Vlade kojim se preuzima 15.000 tovlјenika od skladištara Robnih rezervi, već deseti dan Robne rezerve šalјu naloge za isporuku tovnih svinja svojim skladištarima, na već postojeći višak na tržištu od 90.000 tovlјenika, čime su omogućili klaničarima da ne moraju kupovati na tržištu, već da i dalјe obaraju cenu tovlјenika (110-115 din/kg), a uporedo sa tim da dižu cene svinjskog mesa u svojim radnjama.

Pored toga, uvoz svinjskog mesa iz EU i dalјe traje nesmanjenim tempom. O interevntnom otkupu 30.000 tovlјenika niko i ne pomišlјa. Takođe ni o imenovanju ombudsmana za hranu i preispitivanju Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju sa EU.

U uništenje stočnog fonda uklјučene su pojedine političke strukture, uvoznički lobi i briselski komesari. Naime, još 3. marta ove godine objavlјen je Nacrt zakona o uređenju tržišta, koji imaju sve zemlјe osim Srbije. Tim nacrtom zakona o uređenju tržišta predviđene su tri mere u slučaju poremećaja tržišta i to:

 
1.javna intervencija,
2.podrška privatnim skladištarima i
3.vanredne interventne mere.

 
Ova poslednja mera se primenjuje u situacijama kao što je ova trenutna, kada imamo viškove roba i niske otkupne cene. Međutim, taj zakon još nije ušao u proceduru, nego je stopiran. Kako smo obavešteni iz Ministarstva polјoprivrede, stopirao ga je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, o čemu govori i njegova nedavna izjava prilikom posete Priboju – da država ne može da uređuje tržište niti da otkuplјuje tržišne viškove. Isuviše providno da bi neko u to poverovao, kao da ne postoje i drugi mehaniznmi za uređenje tržišta.


Šta u ovoj situaciji stočari mogu da urade, kada ih je država pustila niz vodu? Da prodaju tovlјenike po 110-115 din/kg. Moraće još da se zaduže kod banaka (ako mogu), kako bi pokrili zaduženja kod dobavlјača stočne hrane. O obnavlјanju novog ciklusa tova nema ni govora. I to će najviše pogoditi tovlјače sa područja AP Vojvodine, jer će ostati bez državnog zemlјišta po pravu prečeg zakupa.

 
Na taj način desiće se ono na šta godinama upozoravamo – da će nam ovim potezom oteti stoku, zemlјu i letinu, jer bez zemlјe nema ni letine. Svi ovi procesi uništavanja srpskog sela i države pomno se prate i koordiniraju iz takozvane EU, koja je sve samo nije evropska, jer, koliko znamo, Evropa je od Urala do Atlantika i mnogo je širi pojam od ove EU – nakaradne tvorevine, koja predstavlјa samo zajednicu „bečkih konjušara”, sa sedištem u Briselu, skupinu poslušnika i saveznika Germana, gde glavnu ulogu ima Nemačka. Sva koordinacija iz ove „konjušnice”, na uništenju srpske polјoprivrede i države, obavlјa se sa pojedincima iz političkih struktura ove zemlјe, s tim što oni moraju biti odabrani, provereni i sertifikovani od svojih nalogodavaca iz Brisela. Kao nagradu za dobro obavlјen posao, od gazda iz Brisela, dobijaju zvanje najbolјeg „konjušara” (evropejca). Žalosno, ali istinito. Srbija tamo ima veoma malo prijatelјa. Ni najnovija vest iz „bečke konjušnice”, da nas neće primiti u svoje članstvo čak i ako ispunimo sve uslove koje pred nas postavlјaju,  srpskog selјaka uopšte ne zabrinjava, jer niti imamo nameru da ispunjavamo njihove zahteve, niti ćemo ih ispuniti, a do članstva  u toj nakaradnoj tvorevini nam je stalo koliko i do lanjskog snega.

 
Previše su Srbiji zla naneli, kako u prošlom tako i u ovom veku i dalјe to čine – od raznoraznih uslovlјavanja, ubacivanja bolesti i zaraza, nedozvolјenog kretanja preko njihove teritorije. Štete koje imamo od Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU mere se milijardama. Tako da taj neprijatelјski odnos prema Srbiji nam ne dozvolјava kao narodu da se nađemo u takvom društvu. Što dalјe od njih biće bolјe za sve. Lako se može zaklјučiti iz svega iznetog da stočari i polјoprivrednici ne trebaju državi i da nam predstoji nemilosrdna borba protiv zla i pošasti koje su nas snašle, jer za nas je Srbija iznad i pre svih.

Predsednik Unije polјoprivrednika
Zlatan Đurić

Sremska Mitrovica, 26.05.2021.

Zlatan Đurić

Predsednik izvršnog odbora

Unija polјoprivrednih proizvođača

Sremska Mitrovica

Zanatlijska br. 8

22000 Sremska Mitrovica

e-mail: zlatan.djuric@gmail.com

Tel/fax: 065-677-5937

(Autor je novinar i publicista)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *