GRAVITACIONI MODEL SRPSKOG IZVOZA U ODABRANE ZEMLJE

Standardni okvir za analizu pravaca trgovine i još preciznije, potencijala trgovinskih tokova, uključuje primenu modela gravitacije . Uprkos brojnim teorijskim kontraverzama, gravitacioni model se pokazao kao veoma primenjiv instrument za objašnjenje i predviđanje bilateralne trgovine. Često je bio korišćen za testiranje efikasnosti trgovinskih sporazuma i organizacija kao što je NAFTA ili STO.

Gravitacioni model se zasniva na ekonomskim veličinama (najčešće GDP) i geografskoj razdaljini između ekonomskih centara dve zemlje. Prema principu gravitacionog približavanja, bilateralna trgovina između dva regiona ili zemlje je direktno proporcionalna njihovom bruto domaćem proizvodu i obrnuto proporcionalna razdaljini između njih. Pored navedenih, model često uključuje varijable kao što su nivo cena, zajednički jezik, carine, kolonijalna istorija (ako je zemlja 1 ikada kolonizovala zemlju 2) i drugo.

Gravitacioni model srpskog izvoza je radjen na  primeru zemalja u neposrednom okruženju Srbije i na bazi podataka iz 2010 godine[1].

Rumunija

Potencijalni izvoz Srbije u Rumuniju je primenom gravitacionog modela oko 1.2 milijarde dolara ili 2 puta više nego što je sada trenutno.

Bugarska

Potencijalni izvoz Srbije u Bugarsku je moguć do nivoa od 1.1 milijardi  dolara

Hrvatska

Potencijalni izvoz Srbije u Hrvatsku bi bio oko 1.1 milijarde dolara godišnje

Bosna i Hercegovina

Izvoz u BiH je već prevazišao ekonomske potencijale definisane gravitacionim modelom.

Crna Gora

Srbija je prema gravitacionom modelu izvoza značajno iznad potencijala izvoza u Crnu Goru

Makedonija

Srbija nije iskoristila sve potencijale izvoza u Makedoniju imajući u vidu pretpostavke gravitacionog modela, obzirom da je potencijal izvoza oko 460  miliona dolara

Slovenija

Obzirom na potencijale izvoza u Sloveniju Srbija izvozi tek nešto preko 50%, potencijal izvoza je nešto preko 800 miliona dolara.

Rusija

Obzirom na potencijale Rusije, kao i mogućnosti definisane specijalnim statusom Srbije u trgovini sa Rusijom potencijal izvoza bi bio oko 1  milijarde dolara godišnje, što je dva puta više od postojećeg obima saradnje.


[1] Deo medjunarodnog projekta finansiranog od strane EU ’’Analiza konkurentnosti srpskog i rumunskog Banata i  mogućnosti saradnje privreda dva Banata, ADM Konsalting i RPK Pančevo, novembar 2011

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *