MALINA – DECENIJSKO POLITIČKO PITANJE U SRBIJI

Najnovija događanja vezano za cene u otkupu malina ovogodišnjeg roda su samo nastavak decenijske prakse da pre samog početka berbe počinje igra mačke i miša sa jedne strane proizvodjača i sa druge strane otkupljivača. Jedino se uloge otkupljivača kroz decenije menjale, nekada veliki prehrambeni sistemi u preradi voća i povrća, sada privatni hladnjačari koji su uglavnom i izvoznici malina. Malina je specifična voćka koja se mora odmah termički obraditi odnosno dubuko smrznuti, jer je vek trajanja svežeg ploda veoma kratak. Zbog toga se javlja i fenomen ’’igre dva učesnika’’ oko formiranja cena u otkupu. Borba oko zarade od strane hladnjačara (kod kojih je nažlost i nož i pogača) da što  više ’’ubiju’’ cenu proizvodjačima koji su po starom srpskom običaju uglavnom slabo organizovani (izuzeci su pojedina jaka udruženja uglavnom iz Arilja i okoline) koji imaju i svoje rashladne kapacitete i mogu ubranu malinu skladištiti i na taj način postići maksimalne koristi po pitanju izvzne cene. Najnovniji dogovor u vezi otkupne cene od 160 dinara po kilogramu donekle smiruje situaciju i daje vladi predah u izigravanju mirovne misije izmedju dve suprostavljenje strane. Autor ovih redova je imao i neposredna iskustva u ovim pregovorima pre nekoliko godina kada je obavljao funkciju državnog sekretara za trgovinu.

Srbija je de facto trenutno najznačajniji svetski proizvodjač malina. Uz rame su joj Poljska i Čile. Sve ostale zemlje (Belgija, Holandija, Kina, SAD i sl.) imaju daleko manje izvozne količine. U sledećim tabelama su dati podaci o najosnovnijim tendencijama u kretnaju cena i količina izvoza malina u tri najveće zemlje.

Srbija

Izvoz Eur po kilogramu po mesecima (poslednjih 12)

Cene izvoza po zemljama:  Maline

Najveće izvozno tržište za malinu je Zapadna  Evropa. Nemačka, Francuska i Belgija imaju preko 90% srpskog izvoza malina. Izvozna cena malina u ove zemlje se kreće zavisno od meseca izvoza i najveća je u drugoj polovini godine (oko 2,6 eura) dok je cena u martu i aprilu u izvozu oko 2,3-2,4 eura

CHILE

Čile je treći svetski izvoznik malina sa oko 30 hiljada tona godišnje. Cena čileanske maline je slična cenama u Srbiji

 

Količina izvoza po zemljama  CHILE

Najveći deo izvoza Čile plasira u SAD i Kanadi. Problem čileanske maline su veliki troškovi manipulacije i transporta što proizvodu sa ovakvom cenom po jedinici značajno doprinosi rastu troška. U ovkvim slučajevima značajno ulogu u opredeljenju destinacija je s jedne strane tržište, odnosno platežno sposobna tražnja, i s druge rastojanje.

POLJSKA

Drugi svetski proizvodjač malina je Poljska. Nama je interesantna kao konkurent jer se susrećemo na istim tržištima s jedne strane, a sa druge zbog odluke da se u cilju dobijanja inforacijama o cenama malina uputi delegacija u tu zemlju. Prosto je neverovatno da u eri informacionih tehnologija i interneta treba izlagati trošku bilo koga za jednu ovakvu, usudjujem se reći nesuvilsu odluku. Autor ovih redova je ove podatke sistematizovao za nekoliko minuta (doduše zbog velikog iskustva u radu sa bazama spoljne trgovine Intracena, odnosno UN Comtrade Statistics-a i nije bio  veliki napor). Da li je delegacija htela da se uveri i koliko su cene malina na tržištu Poljske nije poznato, ali i tu ima rešenje. Za nekoliko minuta dobijete ažurnu cenu malina na veletržnici u Varšavi, Poznanju, Lodju ili Lublinu.

Jedino gde možda može biti opravdanje jeste ( a to autor priznaje da ne može obezbediti brzo) je ukus poljske maline, sveže i zamrznute i organoleptičko  odredjivanje kvaliteta. Zaista je teško obezbediti brzo kilogram-dva malina za degustaciju. Sveže pogotovo jer ne može dugo da traje.

 

Cene izvoza maline i kupine po mesecima

CENE IZVOZA PO ZEMLJAMA  EURA PO TONI  MALINE

KOLIČINA IZVOZA PO ZEMLJAMA I TONAMA  –   MALINE

Odabrane cene na  veletržnici u VARŠAVI-14.07.

Izvor:www.fresh-market/pl

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *