Prognoza ekonomskih kretanja u 2015 godini

Poslednje mere fiskalne konsolidacije od novembra ove godine uz smanjenje plata u javnom sektoru i penzija preko 25.000 dinara nesumnjivo će uticati na dalje smanjenje potrošnje, samim tim i ekonomske aktivnosti. Koliko će to smanjenje biti teško je reći u ovom trenutku, ali primenom odredjenih ekonometrijskih modela može se približno zaključiti da će doći do pada gotovo svih ekonomskih aktivnosti.

Četvrti mesec zaredom imamo deflaciju koja je rezultat pada tražnje i značajnog smanjenja kupovne moći stanovništva. Srbija je zemlja koja ima jako nisko učešće izvoza u fomriranju GDP što znači da pad potrošnje na domaćem tržištu značajno utiče na pad industrijske  proizvodnje i zaposlenosti.

Posebno zabirnjava pad industrijske proizvodnje iz meseca u mesec, samim tim i pad ostalih ekonomskih aktivnosti. Izvoz: kretanje izvoza u prvih osam meseci ove godine beleži u najmanju ruku stagnantne tendencije. Uporedjujući osam meseci ove i prošlu godinu da bi dostigli isti nivo izvoza kao u 2013 potrebno je do kraja godine izvesti još oko 4 milijradi eura ili prosečno oko 1milijarde mesečno. Prosečan izvoz u 2014 godini je bio oko 900 miliona eura. Imajući u vidu kranje nepovoljne trendove i izvozu osnovnih dobara (automobili, žitarice i metale) nije verovatno da će doći do povećanja izvoza. FIAT je iscrpeo svoje mogućnosti rasta izovza automobila, kod žitarica je pad cena izrazit (preko 30% u ovoj u odnosu na 2013 godinu sa tendencijama daljem pada) a Železara nema ni približan potencijal izvoza kao ranije. Uvoz: takodje beleži stagnaciju iz nekoliko razloga: pad privrednih aktivnosti smanjuje uvoz reprometarijala i opreme, pad domaće tražbnje ograničava  uvoz robe široke potrošnje.

Obzirom da se 2/3 PDV naplaćuje uvozom evidentno je da će doći do staganacije ili pada fiskalnih prihoda. Na bazi ovakvih realnih pretpostvki došlo se do konsturkcije modela koji podrazueva sledeće: Ocenjene varijable su: BDP,izvoz, uvoz, industrijska proizvodnja i cene.

Period posmatranja je prvi kvartal 2007 – treći kvartal 2014 godine Kvartalni podaci su uzeti zbog statističkog praćenja društvenog proizvoda. Korišćen je metod desezoniranih podataka. Regresiono korelaciona analiza je korišćena kao model ocena i medjusobne zavisnosti ocenjivanih varijabli. Model je sledećeg oblika:

Kao što se vidi vrednost nestandardnih koeficijenata  su veoma različite. Pravilo je da ovi koefcijenti u najvećem broju slučajeva ne otrkivaju realnu sliku veličine uticaja nezavisno promenjivih u odnosu na zavisno promenjive.  Nezavisno promenjive su pre svega različite po prirodi, merene su na različitim mernim skalama, te se radi najčešće o različitim nivoima pojava. Da bi mogao da se poredi uticaj različitih promenjivih koriste se standardizovani regresioni koeficijenti ili  β – koeficijenti. Stadnardizacijom su sve prmenjive prevedene na istu skalu.  Na taj način se omogućava bolji uvid uticaja nezavisnih promenjivih na zavisno promenjivu. Scenariji kretanja BDP u visnosti od kretanja nezavisnih promenjivih u % na godišnjem nivou

Izvor: Izračun autora Predznak – kod cena označava inflaciju ili rast cena Analize ukazuju da je pad BDP u 2015 neminovan. Zavisno od kretanja nezavisno promenjivih odnosno nivoa smanjenja aktivnosti i nivoi pada BDP su različiti. Od -0,81% do čak 6,99% ukoliko industrijska proizvodnja padne 10%, izvoz 15%, uvoz 15% i dodje do deflacije od 2,5% na godišnjem nivou.

3 komentara

 1. Da je više ovakvih tekstova u javnosti, naš narod bi imao koliko-toliko realniji pogled na zemlju u kojoj živi.

 2. Elem ,ako se nastavi stednja krajem ove i pocetkom sledece godine doci ce do daljeg pada potrosnje sto ce Srbiju sve dublje vuci u recesiju. Uporedo sa tim deficit budzeta ce rasti jer pad potrosnje utice na to kao sila gravitacije.
  E sad elementarna logika kaze da ce takav sled prouzrokvati dislokaciju postojeceg kapitala u Srbiji kako stranog ,tako i domaceg porekla jer vlada naprosto vodi takvu ekonomsku politiku i stvara takvu klimu na trzistu. Ta dislokacija kapitala podrazumeva izlazak iz dinara u stranu valutu sto ce dodatno pogurati kurs u kratkom roku. Naravno to NBS moze malo da pegla jer idu praznici i bice priliva ali nakon toga put je strelovit ali nizbrdo..

  I sve to pod uslovom da procveta evropsko i svetsko trziste kapitala sto je vec u domenu bajke jer takva klima dijametralno odbija investicije. Dakle svako indijansko tumacenje koje dolazi iz vlade Srbije i od strane premijera je apsolutno neutemeljena kuraz.Za ovu, sledecu i inu godinu.

  Prosto je neverovatno na kojim osnovama Srbija gradi svoju ekonomsku buducnost ,cemu se nada. Nada se da ce na nemirnom okeanu da naleti na drveno stablo za koje bi se drzala dok oluja ne prodje..

  Ekonomija jedne drzave ne gradi se na bazi obecanja stranih investitora ali kako to da zna pravnik apsolutista koji smatra da je posedovanje trenutne politicke moci nadljudski dar prirode. Za tim je najopasniji igrac koji kaze da ce ako izgubi napustiti tim ali i sport u potpunosti. To je podsvestan strah od poraza koji zapravo trasira put u poraz.Danguba jednom recju.
  Slican eksperiment sa svojim karakterom i licnoscu vodio je i Djindjic svojevremeno stavljajuci sopstvene fraze kao motiv za stvaranje drzave.Neshvatajuci da se drzavi sluzi i da se ista ne vodi nego se njom upravlja ,po mogucnosti sa sto manje naglih poteza. To je ona prica o brodu ,luci i velikim i malim talasima.

  Da je to moguce sad bi bilo najbolje ponovo pokucati na vrata i sve poceti iz pocetka ali potpuno drugacije no to ima samo u filmovima koji su se ocito previse gledali.

  Tu je najprikladnije u potpunosti citirati reci pesme onog MZ-ovog pjevaca : Kamo dalje rodjace …

 3. Zaboravih da dodam da ,cini mi se sledece godine stize na naplatu cirka 5-6 milijardi duga. I to u valuti ?!

  Kad tu nastane ravnjanje kursa ima da bude potop ko po bibliji..

  A onda ce se prodaju obveznice na kukovo leto sve da referentnu kamatnu stopu podignu i na tradicionalnih 15 procentnih poena.

  Naravno Seik, licni prijatelj, ima da simulira devojacko ludilo ,Rusi ce pomenu Juzni tok i EU integracije a Kinezi ce za Telekom i EPS da kazu mlogo skupo. Nemci i SAD kao tradicionalni prijatelji ali i poverioci poslace popisnu komisiju koju tradicionalno obezbedjuje NATO.

  Tad nastaje pesma rastanka sto me navodi na misao da Vojvoda ,kum ,idejni i politicki vodja ove vlade, nije daleko od istine da ce sledeca godina biti izborna..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *