TURIZAM U CRNOJ GORI

U jeku antisrpske kampanje u susednoj nam državi (uzimajući rezervu da sredstva javnog informisanja možda i u nekim segmentima preuveličavaju, ali daleko od toga da je situacija idealna) vredi nalizirati doprinos građana Srbije ukupnom turističkom prometu u susednoj zemlji. Crna Gora je tradicionalno steciste turista iz Srbije iz mnogo razloga od navika, do činjenice i da mnogi građani Srbije imaju nekretnine na Primorju, preko prijateljskih i rođačkih veza i sl. Činjenica je i da ne postoji jezička barijera mada to ne može imati odlučujući značaj.

Podaci o turističkom prometu u Crnoj Gori na bazi podataka MONSTAT-a a podaci o ukupnom turističkom prometu stranih turista iz platnog bilansa Centralne banke Crne Gore

Prihodi i rashodi od turizma od 2010-2018 godine

Izvor:cbcg.me

Evidetno je da zarada od turizma raste svake godine i gotovo da je duplirana od 2010-2018 godine. Medjutim bitno je istaći koje zemlje su najviše doprinele ovom rastu. U narednoj tabeli su dati podaci o ukupnom broju turista po zemljama i broju noćenja kao bitnom kvalitativnom faktoru jer se kroz korišćenje dodatnih sadržaja (hrana, piće i sl.) dodatno uvećava ukupna društvena korisnost.

Analizirajući podatke iz tabele, preko 50% ukupnog broja noćenja imaju turisti iz tri države: Rusije, Srbije i BiH (uključujući Republiku Srpsku). Turisti iz Rusije imaju oko 9 prosečnih noćenja, iz Srbije 7,5 i BiH 5,8. Još jedan paradoks je da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji, da prema Srbiji ima blago rečeno u političkom smislu zategnute odnose, da sredstva javnog informisanja povremeno prenesu vest da su pojedini turisti blago rečeno izloženi neprijatnostima i sl.

Ni jedna evrpska zemlja nema više od 2% u sturkturi ukupnih noćenja samim tim ni veliki devizni odnosno finansijski efekat. Naradno da za 2019 godinu još nema validnih podataka ni  kroz publikaciju ’’Saopštenja’’ Monstata jer je sezona na samom početku. Ukupan turističli promet je koncentrisan (što je sasvim očekivano na Budvu, Bar, Ulcinj i Herceg Novi (preko milion noćenja je uzet kao kriterijum). Koliko će ovakvi odnosi podgrejani uzavrelim strastima doprineti smanjenju ili ne poseta srpskih turista videće se već za neki mesec.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *