ZARADE U FIAT-U

Prekid štrajka i dogovor o nastavku proizvodnje uz posredovanje države su udarna vest u gotovo svim sredstvima javnog informisanja. I pored mnogih nepoznanica, kao što je akuelni Ugovor, dodata je još jedna. To je sporazum izmedju vlade, poslovodstva i štajkačkog odbora. Mejdutim u skladu sa tim, i pored najbolje volje nisam, a verujem da najveći broj ljudi takojde, saznao koji je to nivo plata koji je dogovoren. Takodje nepoznanica je i koliko je trenutni nivo plata, jer na žalost nemam nikoga ko u FCA radi i koji bi mi rekao visinu plate. Ono što se može pročitati ili čuti jeste da je bruto osnovica od 38.500 dinara povećana za neki dogovoreni procenat. Zakon i metodologija jasno definiše koncept neto i bruto zarade. Neto zarada je iznos koji zaposleni dobija na ruke po odbitku svih poreza i doprinosa. Prema tome koncept zarade čine neto zarada ,bruto zarada i ukupan trošak na platu.

Bruto zarada se dobija kada se na neto zaradu obračunaju porezi i doprinosti, pri tome imajući u vidu i koncept tzv. neoporezive zarade. Ona u ovom trenutku iznosi 11.790 dinara. Doprinosi koji se plaćaju na zaradu su:

Na teret radnika:

Penziono i invalidsko osiguranje……………14%

Zdravstveno osiguranje…………………………….5,75%

Nezaposlenost……………………………………………..0,75%

Doprinosi na teret poslodavca su:

Penziono i invalidsko…………………………………12%

Zdravstveno osigurnje……………………………….5,75%

Nezaposlenost………………………………………………0,75%

Stopa poreza je 10%. Takodje je važno napomenuti da je bruto plata osnovica za doprinose. Poslodavac sa radnikom ugovora bruto platu, medjutim sinonim za dogovor je neto plata. E sada šta je istina u konkrentom slučaju?

Ukoliko je kao što je do sada u javnosti bilo prisutno da je bruto osnovica 38.500 onda stvarna visina neto plate i doprinosa bi bila 28.167 dinara. Ukupan trošak zarade bi bio (sa doprinosima na teret poslodavca 45.391 dinar. Verovatno da kao sinonim za bruto platu nisu uzeti i naknade koje ulaze kao primanja (troškovi prevoza, dnevnice, pomoć i sl.)

Ukoliko kao osnov (a uvažavajući koncept zamene termina) cifra od 38.500 karakterišeno kao neto platu, onda je obračun sledeći:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *