Биљна производња у Србији у 2020: рекорди и далека сећања

У бази РЗС-а постоје подаци о биљној производњи у 2020. Неки подаци из редовних саопштења су умањени, код пшенице и кукуруза, на пример, а већина података се не налази у редовним саопштењима.

У 2020. забележени су рекорди код шест биљних култура: јечма, тритикале, соје, пашњака, малина и вишњи.

Раст производње у односу на 2019. имале су 24 биљне културе, а смањење њих 16. Највећи раст производње имале су вишње (+70,9%) и јагоде (+55,5%) а највеће смањење кајсије (-25,5%).

За све биљне културе било би корисно да се подаци о производњи ставе у однос са подацима о робној размени. Временски услови су могли да делују повољно или неповољно на сваку од биљних култура појединачно, али раст извоза је могао да утиче подстицајно на раст гајења неких, и раст увоза на смањивање површина под одређеним биљкама.

У односу на рекордне количине производње, након 6 биљака са рекордом у 2020. имамо 5 којима је количина била мања за петину (кукуруз, јабуке, сунцокрет, ливаде и купине), од 20% до 50% мању производњу од рекордне имало је 12 биљака, од 50% до 80% мању производњу имало је 13 биљака, а четири су имале мањи обим производње од 80% и то раж, црни лук, пасуљ и бели лук. Раж и црни лук су у 2020. имали 6,1 пута мањи род од рекордног а пасуљ и бели лук 11 пута мањи.

Рекордну производњу још педесетих година прошлог века имали су: раж, пасуљ, овас и кукуруз за крму.

Шездесетих година имали су луцерка, грожђе и шљиве.

Седамдесетих су имали кромпир, парадајз, диње и лубенице.

Осамдесетих су имали: црни и бели лук, краставац, купус и кељ, кукуруз, шећерна репа и крушке.

Деведесетих су имали рекорде само пшеница и јагоде.

У првој деценији 21. века рекорде су имали дуван, трешње, детелина , ливаде, ораси и шаргерепа.

Од 2011. до 2019. рекордну количину производње Србија је имала код брескви, кајсија, дуња, јабука, грашка, паприка, уљане репице, купина и сунцокрета.

Када би могле да се сабирају бабе и жабе, кило малина и килограм луцерке, укупна количина биљне производње у 2020. износила је 21,6 милиона тона и повећана је за 4,6% у односу на 2019.

РЗС база података

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *