Gde je siromaštvo veće nego u Centralnoj Srbiji?

Евростат је унапредио своје регионалне статистичке (link) интерактивном мапом на којој се по избору жељеног региона прикажу и упоредиви подаци о његовој развијености (мерено БДП-ом по куповној снази валуте по становнику у односу на просек ЕУ), стопи запослености и незапослености, уделу високошколованих у одраслом становништву.

Када притиснете на Регион Јужне и Источне Србије, осим ових података (1.513.383 становника), 50,6% запослених у добу од 20 до 64 година, 16,7% незапослених старијих од 15 година и 26,7% са факултетом у добу од 30 до 34 година старости, појави се и листа свих региона у Европи (без података за БиХ и КиМ) и на дну ове листе је Регион Јужне и Источне Србије. Мало развијенији од њега је турски регион Van, Mus, Bitlis, Hakkari, па бронзану медаљу по сиромаштву заузима регион Шумадије и Западне Србије, па изнад њега је неколико турских региона.

Војводина је при дну листе и од ње је сиромашније 11 региона, укључујући два споменута јужно од ње.

Пошто се Ђаво крије у детаљима излистали смо троцифрену класификацију делатности, а да би покушали да откријемо округе и жупаније у околним земљама које су сиромашнији од Војводине и ових географски названих региона у државотворном делу Србије.

Прилажемо листу 72 региона (од око 1.700) троцифрене класификације области који су били сиромашнији од Војводине, а постоји и 10 области у Албанији, Бугарској и Северној Македонији које су сиромашније од Региона Јужне и Источне Србије.

Но, како је Ђаво у детаљима када бисмо Војводину и државотворни део Србије уситнили на области добили бисмо Јужнобанатску област (Нови Сад) на нивоу од око 65% просека ЕУ (као и Београд), док би све остале области у Војводини биле у распону између 25% и 35% од просечне развијености у ЕУ. А било би и области у Србији које би се добро измешале са албанским регионима на дну листе, са нивоом развијености између 16% и 20% од европског просека.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *