Stanovništvo Engleske i Velsa prema nacionalnoj pripadnosti i veri, popis 2011

Живимо у свету пуном предрасуда, којих смо и сами препуни, а што је последица милијарди информација којима смо „бомбардовани“, па нам мождана селекција по принципу „што се баби снило“ сужава сазнања на она која су нам духу и души угодна и пријемчива.

Одрастао сам у уверењу о бројној четничкој емиграцији у Енглеској, а то уверење ми је учвршћивала чињеница да су ми рођаци првог комшије у Јагодини у тој емиграцији. Тек сам завршио читање Златног руна па „пуним батерије“ да кренем да ишчитам Пекићева писма из туђине, где ћу вероватно пронаћи  неке детаље у вези са овом темом.

Шта нам кажу пописни подаци?

У време пописа 2011 у Енглеској и Велсу је било 56 милиона станоника, у томе 45,2 милиона обједињених Енглеза/Велшана/Шкота и Северних Ираца док су непуних 11 милиона чинили досељеници.

Са простора Југославија+Албанија највише их је било „Косовара“ 14,4 хиљада испред Албанаца, којих је било 14 хиљада, па следе Срби са 7,6 хиљада, Хрвати са 4,3 хиљаде и Босанци (не пише Бошњаци) са 3,5 хиљада. У збиру Срба, Хрвата и Босанаца је било 15,4 хиљада, што је мало више од Косовара и Албанаца појединачно. Северних Македонаца и Словенаца нема на списку, па су вероватно под европским миксевима и осталим народима.

Осим што ме је зачудио података о овако малом броју Срба, још ме је више зачудила чињеница да шиптарска мафија управља британским подземљем са овако малим бројем становника као базом за мобилизацију.

Интересантно је погледати и податке о проценту атеиста у овим националним сумама. Најмање их је међу Србима (15,1%) а највише међу Албанцима (28,1%), што упућује на аморфну етничку масу Албанаца који су улазили у Енглеску декларишући се, по потреби или повољности, као Албанци или Косовари.

Највише будиста има међу Србима али најмање Хинду (само петоро). Муслимана и Јевреја је најмање међу Хрватима а муслимана је највише међу Косоварима.

У међувремену број становника УК из Албаније и Косова повећан је на 66 хиљада, али се само 32 хиљаде декларисало као Албанци и Косовари. Изгледа да су изашли на зао глас па да национално декларисање и није корисно (али постоје подаци где су рођени). Није баш у Енглеској ни српство на добром гласу али су Бугари и Румуни пример да се вредни радници у УК немају разлога стидети свог порекла и националног идентитета.

 

У хиљадама у јуну 2018
  По земљи рођења По националности
УК 65.398 65.398
Енглеска 55.138 59.216
Албанија 39 30
БиХ 5 1
Бугарска 93 93
Хрватска 7 5
Косово 27 2
Мађарска 84 83
Македонија 3 2
Црна Гора 0 0
Румунија 410 433
Србија 11 5
Словенија 4 6

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *