Извоз беспилотних летелица из Турске, март 2022.

Извоз дронова из Турске у Западну Африку постаје све интензивнији. Након Буркине Фасо у јануару 2022. у марту су јој се придружили и Сенегал и Того.

Осим њих, Пакистан је купио још једну количину дронова, након прве куповине у фебруару, а старе муштерије Турске су Азербејџан, Катар и Украјина.

Када се погледа износ од 733 хиљада долара фактурисаних Украјини у марту 2022, а након 58,1 милиона долара у фебруару, закључило би се да се ради о некој малој количини или техничкој помоћи ради одржавања постојећег јата Барјактара.

Али, поглед у количине нас разуверава од ове наивне приче.

Од укупно фактурисаних 88,4 тона чак 30,4 је пласирано у Украјину, па следе Пакистан, Сенегал, Катар и Того. Значи, још око 60 летелица након до сада испоручених око 600 у Украјину.

Просечна извозна цена била је 756 долара по килограму (што је по 350 до 400 хиљада долара по дрону), и била је за један долар нижа него у фебруару и скоро упола нижа него у јануару 2022.

Цена се кретала од 24 долара по килограму летелица продатих Украјини до 24.142 долара по килограму продатом Азербејџану. Однос продајних цена 1:100!

Мени ово ништа није јасно, али да сам паметан ово не бих ни писао.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *