Mapa vladi Srbije za potragu za novim vlasnikom smederevske železare

Ne znam detalje oko sporazuma vlade Srbije sa US Steel-om oko kupovine železare za jedan dolar, tu bi Draženko i Dragovan bili mnogo kompetentniji od mene kada bi bili dostupni bilansi za 2011. godinu, ili za presek bilansa stanja i uspeha na datum primopredaje.

Izlistao sam zemlje koje su najveći izvoznici i uvoznici gvožđa i čelika (lako je naći i podatke o proizvodnji po zemljama). Zemlje izvoznice su merodavne za informaciju koje zemlje imaju konkurentne proizvođače, a uvoznice gde je najveća tražnja, pa bi iz tih zemalja bili poželjni i manji proizvođači ukoliko garantuju pristup ovim tržištima.

Potencijalne kupce podelio bih u tri grupe.

 1. Idealni bi bili iz Italije i Nemačke. Ne zbog dugova njihovim bankama prilikom stečaja i prodaje US Steel-u, već zbog garantovanja pristupu njihovim tržištima. Italijani bi još mogli da isprate proizvodni program Fijata.
 2. Drugi krug bi činile kompanije iz Kine, Japana, Republike Koreje ili Ruske Federacije kao veliki izvoznici. Njima bi Srbija bila odskočna daska za susedna tržišta, ukoliko ih već ne snabdevaju direktno.
 3. U trećoj grupi se nalazi Turska kao neto uvoznik, gde je vrednost neto uvoza deset puta veća od vrednosti izvoza gvožđa i čelika iz Srbije. Videti u tabelama slične države.

 

P.S. Iz tabele o godišnjim vrednostima izvoza (jer u tromesečnim nema podataka za Rusku Federaciju, ali i Crnu Goru, Makedoniju…) interesantno je uporediti vrednosti izvoza bivših jugoslovenskih republika. Čeličana za svaku republiku uslovila je i tada i sada nisku iskorišćenost kapaciteta i probleme novoformiranih država kako da se izbore sa njihovom proizvodnjom i poslovanjem. Možda formirati njihovo konzorcijum za zajednički nastup na trećim tržištima dok se zainteresovani kupac za srpsku čeličanu ne pojavi.

 

6 komentara

 1. Nema tu sta da se komentarise jer razlozi preuzimanja nisu ekonomski vec socijalni. To vlada nije porekla ili pokusala da sakrije..
  US Steel je imao pristup svim trzistima …ne radi se o tome ..
  Da je mogao US Steel bi prodao zelezaru..za 10 dolara.
  Ostaje da se ceka i nada u promenu ekonomskog trenda.

  Po meni Vojska Srbije i namenska industrija bi trebalo da se ozbiljno ukljuce u rad zelezare jer sva je prilika da ce oni moci da uposle deo kapaciteta u nadolazecem vremenu.

 2. Cudna neka tranzicija, ove nedelje smo kupili Sartid i Telekom, izgleda da privatni vlasnik nije ni blizu tako dobar menadzer kako bi borci za kapitalizam zeleli da ga prikazu.

  Inace Sartidu nema spasa, nekonkurentan je, tehnoloski nedovrsen, a ulagati u njegovu modernizaciju u vreme kad cene i traznja padaju je bacanje para. To je trebalo raditi 2002e dok se to moglo isplatiti, ali mi ga prodasmo amerima koji su do 2008e izvlacili profit (oko 130mil. dolara godisnje), a nisu nista investirali. Sartid je najbolji primer promasenosti tranzicije i stranih ulaganja.

 3. Darko

  Sartid nije osposobljen za vojni program, neproizvodi specijalne i legirane celike i nikad nije radio za vojsku.

 4. Znam isto ako Sloboda..pravi usisivace ali kako god da ga sklopis ispadne puska..?!

  Bolje za FAP nego za Fijat..od Fijata vajde nema…doduse Fijat i ne razmislja kako da pocne proizvodnju vec kako da to saopsti u oblandi.
  Za vojsku uvek ima sta da se radi osim ako ministar nije pacifista i obican zet ..

 5. Ako se radi za Vojsku, onda opet fakturu placaju poreski obveznici…
  Ovo nije ni prva ni poslednja firma koju ova vlast podrzavljuje u poslednje tri godine. Stara dobra socijalizacija gubitaka. Nisu ludi da im 5.500 radnika ostane bez posla pred izbore… Kad su mogli da zaposle onolike lazne agronom-savetnike, sta je jos 5000 radnika. Napravi se gubitak, uzme se kredit, pa se kredit reprogramira i tako u krug do konacnog bankrota.
  Miso, nije u pitanju privatni ili drzavni menadzment nego upravo ovo sto govorimo – privatni vlasnik gubitke placa iz sopstvenog, a drzava iz tudjeg dzepa.

 6. Bolje da narod radi za dzabe nego da dokonise. Nista gore i opasnije nema od dokong coveka…Dokon covek opasan i za sebe i za druge..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *