Место Србије међу европским овцама у 2022.

Нема много области у којима је Србија у Европи толико напредна као што је то случај са овцама: на крају прошлог миленијума имали смо 2,2% од укупног броја оваца у ЕУ (у садашњем саставу), а у 2023. достигли смо рекордних 2,92%, мада имамо само 1,52% од укупног броја становника ЕУ. Код оваца смо готово дупло заступљенији него код људи.

Као што би ми код ЕУ (скоро) само код оваца усфалили, тако су и Енглези иступањем из ње највећу штету овој унији нанели отцепљивањем 22,8 милиона оваца у 2019, што је 36,4% од преосталог броја оваца у ЕУ.

За 2023. годину Евростат располаже са подацима о броју оваца за 16 земаља од којих је само Србија изван ЕУ, и по њима Мађарска је остварила раст броја оваца за 4,1% а Немачка за 2,8% па је Србија са смањењем за 0,2% била на трећем месту. Али, Евростат треба да прикупи податке за још више од 20 земаља и територија, па да бисмо имали пуну слику о кретањима код оваца у 2023. години.

Од 2000. до 2022. у Европи је смањен број оваца за 15,8 милиона, а највише у Шпанији за 9,9 милиона. Ова земља је повећала број свиња а смањила број оваца, па испада по оној народној „док једном не смркне, другом не сване“. Број оваца смањен је за 2,7 милиона у Француској, за 1,9 милиона у Грчкој и за један милион у Ирској. Највећи раст имала је Румунија за 2,59 милиона оваца. У Србији је њихов број повећан за 110 хиљада, али немамо податке за осам земаља и за Косово и Метохију како би смо направили табеле о апсолутној или релативној промени броја.

Овде ћемо у табели приказати текуће стање ствари из 2022.

Према апсолутном броју оваца (1.721 хиљада) Србија је у 2022. била на 11. месту у Европи, упоредива са Швајцарском (1.758 хиљада) на десетом и Немачком (1.517 хиљада) на 12. месту.

Где је још Србија истовремено упоредива са Немачком и Швајцарском?

Са 253 овце на 1.000 становника Србија је била рангирана на 13. месту у Европи, и чак пет суседних земаља (Румунија, Албанија, С. Македонија, БиХ и Црна Гора) имало је повољнији однос овце/људи.

Косово и Метохија је имало 115 оваца на хиљаду становника и само је Мађарска имала неповољнији показатељ (90) од суседних земаља. Размножавање оваца на Косову и Метохији требало би да буде један од најважнијих циљева његове реинтеграције у Србију.

Да крв није вода доказује готово идентичан однос овце/људи у Црној Гори и Србији.

Највећи релативни однос оваца према људима на Исланду, Ирској и у Грчкој и Румунији указује да су овце опстале на периферији европских интеграција, док су у њеном централном делу готово ишчезле. Што би рекао Ернесто Сабато, као и светска књижевност и уметност уопште, ван главних цивилизацијских токова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *