Скандал Евростата: битанге на путу женском напредовању!

Евростат је спремио неколико пригодних саопштења поводом светског дана жена. Једно од њих је насловљено са „Жене су остале надбројане у руковођењу“ (линк).

По овом саопштењу, у трећем тромесечју 2020, више од 9,5 милиона лица је било на управљачким позицијама у ЕУ, у томе 6,2 милиона мушкараца и 3,3 милиона жена. Мада су жене учествовале са 46% у укупном броју запослених биле су заступљене са само 34% међу руководиоцима.

Скандалозно звучи сликовито изражавање о „битангама на путу“ (With some bumps on the road) упркос чијем деловању је удео повећан са 30% у другом тромесечју 2002, од када постоје временске серије. Битанге спречавају жене да постану руководиоци?

У Србији је на руководећим позицијама било 32% жена што је незнатно испод просека у ЕУ и упоредиво са Аустријом и Немачком, као да смо лоцирани на месту Словеније (линк). Словенија је у овом индикатору далеко превазишла Беч и Берлин и само су Летонија, Пољска и Мађарска испред ње по овом индикатору.

Насупрот Словенији је њој суседна Хрватска која је на дну листе чланица ЕУ и само су С. Македонија и Турска, међу земљама са подацима (без, БиХ, Албаније…) имале мањи удео жена међу руководиоцима.

Да ли је у Хрватској донет закон о истополним партнерствима? Или у Пољској која има 44% жена међу руководиоцима а има забрањен абортус?

Ако су мушкарци „битанге на путу“ да ли је можда пригодније саопштење могло да буде о женском напретку у боксу и другим борилачким вештинама (линк)?

Док Европљани уместо деце шетају псе, да ли су праве битанге нека лица, чије је порекло и идентитет забрањено објављивати, која секу ножевима и бацају бомбе на случајне пролазнике у европским градовима?

Жене су историја, живот, време, смисао постојања и опстанка. Жене су центар света и сваки дан у години припада њима (линк).

У Евростату се нису досетили да ставе у однос удео жена међу факултетски образованим са уделом међу руководиоцима као индикатор џендер дискриминације? Чак 53,4% факултетски образованих у старости од 25 до 69 година чине жене а учествују само са 34,3% међу руководиоцима, што даје однос 1,56:1.

На овако добијеној листи земаља и даље су на једном крају Турска и Хрватска а на другом Словенија, Мађарска, Летонија, Шведска и Пољска али је Швајцарска за жене најмање дискриминаторна јер има 45,1% жена са факултетом а 34,8% на управљачким позицијама, те је однос 1,3:1.

Назваћу овај показатељ нескромно „Здравковић однос џендер дискриминације“. Џендер разлика у запослености је већ дата у другом пригодном саопштењу (линк).

Чисто ради личног задовољства док не пронађем податке о развоју женског бокса.

Евростат и прорачуни аутора ради добијања „Здравковић односа џендер дискриминације“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *