Снабдевеност парадајзом и производима од њега у 2019. или Албанци најздравији народ

Пре три до четири деценијa Албанци (у Албанији, Србији, С. Македонији, Грчкој и Црној Гори) су били познати као народ са најкраћим животним веком у Европи. То је била последица (1) високе стопе наталитета која је утицала да жене живе краће од мушкараца и (2) сиромаштва и лоше здравствене заштите.

Сада је стање знатно промењено и Албанци живе знатно дуже од Срба али и од Бугара, Румуна, Литванаца, Летонаца, Естонаца и још пар непоменутих народа.

Основни разлози за ову промену су (1) пад стопе наталитета који је утицао на дужи животни век жена, (2) побољшан материјални стандард и здравствена заштита и (3) здрава исхрана.

На основу до сада обрађених података из ФАО базе, за Албанце можемо тврдити да су здрав народ јер:

  1. Не конзумирају алкохол и не једу прасетину;
  2. Највише на свету, или су при светском врху, конзумирају јабуке, млечне производе и поврће (парадајз).

Парадајз (и производе од њега) највише једу у Türkiye, то је ново име бивше ћурке (Turkey), затим у Тунису и Либији пре Албаније на 4. и С. Македоније на 5. месту. У С. Македонији Албанци имају релативно велики удео у укупном становништву па су погурали потрошњу ове здраве намирнице која припада воћу али је ми сматрамо поврћем.

Како је погрешно сматрамо, тако је и мало употребљавамо у исхрани и са 7 калорија дневно у другом делу земаља смо по овом показатељу и све нама суседне земље знатно више користе парадајз у свакодневној исхрани.

ФАОстат

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *