Srbi su najveći hipohondri u Evropi (nakon Danaca)

Евростат је издао саопштење под називом „Колико често идете код лекара?“ (линк) где је потенцирано да је у 2017 38% становника ЕУ отишло код лекара барем једном или два пута у претходних 12 месеци. На нивоу ЕУ учесталост одлазака код лекара опште праксе већа је код жена него код мушкараца, а тако је и код одлазака код зубара и хирурга.

Где су ту становници Србије?

Након Данаца са 28,6% Срби су на другом месту са 15,5% становника који су ишли 10 и више пута код лекара опште праксе. Ово је одмах побудило асоцијацију на Загрепчанина Тољатија и у „региону“ чувено „Вежбај п…. ти материна“, у погледу загушености здравствених центара превеликом посетом. И након Аустрије и Белгије Хрватска је на петом месту са 10,9% лица која су више од 10 пута ишли код лекара опште праксе.

Грци (60,5%) и Северномакедонци (58,3%) су рекордери по уделу становника који избегавају контакт са здравственим институцијама јер нису отишли код лекара ни једном.

Кад су зубари у питању, ту већ хипохондрије нема јер 65,7% становника Србије није отишло код њих ни једном. Са 0,8% оних који су ишли више од 10 пута налазимо се у средини европске листе. У врху су Словенци, Португалци, Кипрани и Хрвати.

Код хирурга опште праксе 3,2% становника Европе је ишло више од 10 пута. Србија је са 4,8% становника и овде у врху, а већи удео од ње имали су Чешка, Немачка, Кипар, Аустрија и Белгија.

Шта утиче на овакве статистичке резултате није ми познато, да ли се ради о култури одржавања здравља, старосној структури становништва, цени здравствених услуга, итд.

Овде смо само погледали какви смо у односу на становнике других европских држава у погледу одлазака код лекара.

Ако Срби и нису највећи хипохондри у Европи, ја јесам. Годинама избегавам одлазак код лекара, а како ми не би потврдио све умишљене болести као стварне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *