Srpske stranputice i mogući putevi

19 komentara

 1. Ako bi neko pozeleo da se pridrzava ovih predloga iz „Kako bi trebalo“ sa velikom verovatnocom bi odveo Srbiju u nove sankcije a nije iskljucena ni blaza vojna intrvencija..
  Da bi Srbija napravila zaokret ona bi morala da promeni drustveno -politicko uredjenje i trebalo bi da je najlakse to uraditi pod plastom monarhije ali na zalost i tu smo tanki da ne mozemo biti tanji… Prelazak na monarhiju mogao bi politiku i ekonomiju Srbije da uzljebi u pozeljnu srednje-sigurnu poziciju na ovim prostorima ali to se za mog vakta nece desiti.. Sve ostalo je utopija…

 2. Dobro je sto je prilozena neka vrsta plana. Dobro bi bilo da i svaki ekonomista prilozi svoj manifest u nekoliko tacaka. I da onda postoji debata.

  Mozda bi format mogao da bude drugaciji na primer. Ciljevi, strategija, ogranicenja, potencijal, oblasti reforme , ko su nosioci promena, ko placa promene, koliko kostaju, sta ce doneti na odredjeni rok, odrzivost itd.

  Problem je sto svako moze da napise par populistickih stavki, kako treba i kako ne treba i da uvek bude u pravu. Dinkic je veoma dobar u tome.

  Poljoprivreda moze da bude razna sa malom i velikom dodatom vrednoscu, odrziva i neodrziva.
  Industrija moze da bude korisna i potpuno destruktivna po ekonomiju i narod.
  Veliki trgovinski lanci mogu biti veliki strani uvoznici, mogu biti i veliki domaci, recimo domaca kopija LIDL-a i Metroa, koja bi ostavila dodatu vrednost u zemlji. Lokalne radnje su pitanje za opstine i zajednice a ne za ekonomski plan..

  Ne vidim nista o drzavnom aparatu, obrazovanju, dijaspori i o demografiji. Bez promene u ove cetiri stavke nema buducnosti niti ekonomije.

 3. Ideje, predlozi, programi, javne rasprave, debate i sl., bile bi uspešne samo u slučaju da rešenja učesnika i njihova saglasnost o budućim delovanjima ne podležu političkim pritiscima. Pod pretpostavkom da zanemarimo unutrašnji, spoljašnji uticaj je daleko moćniji, pa samim tim i eventualne krupne promene u strategiji razvoja imale bi za posledicu nesalgedive gubitke na našu privredu, pre svega sa ekonomskog stanovišta, vojna intervencija je manje realna.
  Tako da, imajući u vidu sve godine unazad, možda i ta promena društveno-političkog uređenja ne bi bila loša opcija. Na taj način bi verovatno nekako i uspeli da učinimo neke strukturne promene, a koje bi bile u korist nase zemlje a ne, kao do sada, isključivo u interesu inostranih.

 4. Stvari su mnogo prozaicnije, nego sto vecina misli. Nisu u vladajucoj kasti samo budale, pa da ne znaju sta valja raditi, rec je o prostoj cinjenici da je ovo jedini nacin da oni budu glavni faktor u zemlji, u svakoj drugoj varijanti politicari bi imali drasticno manji znacaj, a oni sve mogu dozvoliti, ali to ne.
  Srbija nema ekonomskih problema, Srbija ima iskljucivo politicki problem, a svi ostali problemi su posledica. Zato se moze krenuti napred jedino uklanjanjem glavne prepreke. Dok se ne razvlasti oligarhija od ove zemlje nema nista. I najvaznije – oni sami sebe nece razvlastiti.

  • Mile elite su se u istoriji razvlascivale samo na jedan nacin REVOLUCIJOM. Nema primera da su izbori negde doneli sustinske promene.

   I nisu samo politicari elita, uvek se radi o trijumviratu: politicari, krupni kapital, popovi. Vidis da i Vucic danas ucestvuje u radu sinoda.

   Nije tesko uvideti ko je kriv za stanje, nije tesko izvesti revoluciju i unistiti krivce, pitanje je kakvo drustvo graditi posle toga.

 5. Kino-oko je put za resenje mnogih problema, gde nema debate i jasnih stavova onih koji ucestvuju, i gde nema javnosti koja to ocenjuje, postoji samo zabokrecina i prostor za populizam i prevare. Mi ni dan danas ne zanamo koja je Daciceva politika o Kosovu, ekonomska politika, politika borbe protiv kriminala. To nikog ne interesuje a stopa ubistava u Beogradu ce se ove godine povecati 100%, a u Zagrebu je stopa ubistava konstantno 2.5x manja…

 6. Ja bih u spisak, kako ne treba, stavio i sadašnji zakon o radu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *