Ženska seoska olimpijada u Jagodini

Већ сам пред прошле изборе писао текстове „Гласам за Палму, зато што волим живот“, а и „Женим брата“. Сада размишљам и договарам се са колегом који има два неожењена брата да одемо заједно у Албанију и да доведемо три снајке, једну у Драгоцвет поред Јагодине, и две у Требиње. Палмина олимпијска бакља и кругови који симболизују фабрике су ме инспирисали за овај текст. Оригинална идеја припада мојој куми коју сам позвао да се нашалим, а она ми је одговорила: куме, направиће Палма и сеоску олимпијаду, само ако то одлучи. Не сумњам, наравно. Али мислим да би женска сеоска олимпијада била много ефикаснија и штедљивија за неожењене Јагодинце, а и за остале заинтересоване да испрате овакву манифестацију.

Зашто да град Јагодина да поклања хектаре ораница страним инвеститорима кад може да запосли Јагодинце и на овај начин? Зар не би било много ефикасније по наталитет Јагодине и продуктивност у пољопривредној производњи да победницама на женској сеоској олимпијади поклони по хектар пољопривреде земље у Јагодини и у суседним
општинама (чиме би повећао цену пољопривредног земљишта у Деспотовцу, Ћуприји, Параћину, Рековцу…). Златна медаља доноси хектар винограда, сребрна хектар воћњака, а бронзана хектар оранице (без могућности продаје).

Замислимо само колико би било радозналих нежења (ожењенима би требало забранити приступ на такмичарске терене и у смештајне објекте такмичарки) дошло да присуствује надметањима сеоских олимпијки? Колико би радости и нада код њих произвело? Лучење хормона среће и других подмладило би неожењене за 20 и више година када би гледали Баварке у дисциплини служења пива као на Октобарфесту? Ту долазимо до такмичарки и до дисциплина.

Осим Албанки на олимпијади би било драгоцено присуство Туркиња, Гркиња, Бугарки, Румунки, Мађарица, Чехиња, Словакиња, Рускиња, Пољакиња, Украјинки, Немица, Францускиња, Бразилки и Аргентинки, олимпијки са свих континената које олимпијски кругови симболизују.

Дисциплине?

–         Мужење крава, коза и оваца, ручно, без напредних технологија; Фавориткиње: Туркиње у оштрој конкуренцији Индијки, Иранки и Египћанки.

–         Орање трактором као и његова вожња у малом простору како се не би ушло у комшијске њиве; Фавориткиње: Францускиње и Аустралијанке.

–         Хеклање, штрикање и сличне активности; Без фаворита.

–         Точење пива и послуживање славског стола са 12 до 15 статиста (ову привилегију имали би неожењени Јагодинци који приложе доказ да су на последњим изборима гласали за Палму); Фавориткиње: Немице.

–         Развијање пита; Фавориткиње Бошњакиње.

–         Прављење кобасица; Фавориткиње Мађарице, Славонке и Војвођанке у борби за сребро и бронзу.

–         Уметничко кулинарство: како без готово ичега од намирница заситити од рада изгладнелог сељака, ратара, паора (да се неко вербално не увреди); Фавориткиње Српкиње уз оштру конкуренцију из „региона“, Бошњакиња, Албанки, Македонки и Бугарки.

–         Вишебој: мужа крава, припрема и послуживање доручка, рад у њиви примитивним средствима, и уметничко кулинарство.

Требало би измислити што више дисциплина како би се што више потенцијалних снајки задржало. Мада, можда би такмичарке без медаља лакше нашле пут до сродног срца, а организатора то не би коштало.

У Јагодини је у 2013. години број запослених (17.301) био за 5.501 мањи у односу на 1992. годину (22.802). У индустрији и рударству смањен је за 5.095 лица, у трговини за 1.461 лице (са 2.368 на 907), у финансијским делатностима смањен је
11 пута, за 1.014 лица (са 1.114 на 100 запослена), у грађевинарству је смањен за 912 лица (са 1.305 на 393), у саобраћају и складиштењу за 798 лица (са 1.299 на 501), у услугама смештаја и исхране за 656 лица (са 703 на 47), у пољопривреди, шумарству и рибарству за 324 лица (са 490 на 166). Повећан је број предузетника и код њих запослених лица за 3.703 (са 1.784 на 5.487), што је било довољно да неутралише пад запослености у свим делатностима осим у индустрији. Ово су сасвим просечне цифре на нивоу Србије и много је општина са црњим као и са ружичастијим подацима од ових.

Изградња пет фабрика утицаће да се број запослених у прерађивачкој индустрији повећа за пар стотина. При томе ће се и даље смањивати број запослених у претеклим индустријским капацитетима па је нето ефекат неизвестан.

Неизвестан би био ефекат и организације Женске сеоске олимпијаде. Али би хиљаде нежења из Јагодине и околних општина месецима пре њеног одржавања живело у нади и ишчекивању, куповала би се нова одела и обнављале куће и окућница.

Идеју би требало додатно развити и ауторски заштитити. Попут Гуче, Јагодина би била препозната као српски бренд јер би се сваке године организовала Женска сеоска олимпијада, а покушаје сличних организација би тужили Међународном суду правде.

5 komentara

 1. Ma kakvi ,Betmen to ne bi dopustio. Zna se ko je u Srbiji marketinski mag.

 2. Ako nam je ljubav iskrena i prava, ako nam je ljubav iskrena i prava, srca ju ne spere, srca ju ne spere, Mura niti Drava(MORAVA).
  Podrška ideji, super je.

 3. Fale voditelji,i sudije da se zaokruži predlog. Malo folklora ne bi bilo naodmet, možda neko takmičenje u štirkanju…

  • Štrikanje nisam zaboravio, ali može još mnogo sličnih disciplina. Voditelji i sudije se podrazumevaju. Još da se napravi adekvatan budžet, a u organizacione sposobnosti ne sumnjam. Iskustvo u susretima sela, dovođenje predsednika, premijera, ministara i pevačica što na Ušće skupe stotine hiljada gledaoca su moćan CV.

 4. Problem je sto nisu neozenjeni i neudati siromasni ?! Ne znam kako se doslo na tu platformu?!

  Takve nagrade nece ih motivisati jer najcesca prepreka njohovoj zenidbi ili udadbi je upravo posedovanje zemlje. Zemljoradnici nisu pozeljne mladozenje, sta vise negde sam procitao da je IT sektor najpozeljnija delatnost za buduceg supruznika..

  Palma to zna jer vec je organizovao slicne manifestacije ali nagrada je bila letovanje u Grckoj ,cini mi se…

  Dakle ne treba Palmi savet kad su u pitanju marifetluci bilo koje vrste..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *