100 Dana Noći Vještica?

Pošto se prvih 100 dana vladavine nove vlade približava, tradicionalni inicijalni reper za donošenje prvobitnih ocjena vlade, polako je vrijeme za kritički osvrt i analize  postupaka nove Vlade.

Interesantni momenti prethodnih sedmica su bili prijedlog o izmjeni zakona o NBS, pad kreditnog rejtinga i generalna ocjena analitičara da odnosi sa EU ulaze u mučniju fazu. Još interesantnije su bile konzekventne reakcije na sve ovo.

Reakcija priličnog broja stranih medija, ekonomskih i političkih analitičara je bila da se brže bolje rapidno mobilišu u nastojanju da nekako prevelik teret odgovornosti pripišu novoj vladi, njenim mjerama i politici. Njihov stav je da prijedlog o promjeni statusa NBS-a je primarni krivac za nestabilnost dinara ili pad kreditnog rejtinga.

Ovakav stav je naravno izazvao jedan poprilično veliki hmmm u mojim razmišljanima.

Ovakvo viđenje srpske stvarnosti i razloga može biti stvar nesuvislice, simplističkog i lijenog načina razmišljanja ali isto tako i cinična perspektiva koju ne treba uzimati olako jer je moguće da najavljuje novi odnos i promjenu politike EU naspram Srbije, koja će tražiti opravdanja i kredibilne razloge za promjenu.

No mi po običaju smo skloni da radimo u korist soptvene štete jer se lako “primamo” a bježanje od odgovornosti nam je nacionalna karakteristika što pak uslovljava  da reakcije naših političara, u odnosu na ovo, mogu biti polarizovane, u zavisnosti na stranačku pripadnost.

Međutim gledajući sa strane iz moje, nadam se objektivne perspektive, ovakav pristup bi bio monumentalno nebulozan koji osim što bi štetio državi bi dugoročno štetio i samim političkim strankama.

Elementarna sušta činjenica je da nova Vlada jednostavno nije imalo dovoljno vremena da napravi krucijalne greške koje bi prouzrokovale naglu nestabilnost ili pad kreditnog rejtinga a što se pokušava novoj vladi u dosta poppriličnoj mjeri pripisati.

Objektivan i pošten proces razmišljanja bi, iz moje perspektive,  trebao da ide nekako ovako.

Da li je činjenica da je prethodna vlada napravila greške?

Naravno da jeste! Zbog grešaka je DS je,  kao najveći koalicioni partner, platila politički ceh gubitkom izbora sa svim naknadnim konzekvencama po stranku koje još traju. No ovo također znači da je DS u dobroj poziciji da priznanjem počinjenih grešaka i prihvatanjem dijela odgovornosti  zaradi poštovanje i stvori dobru platformu za buduće djelovanje stranke.

Što se tiče nove vlade da li ona nosi svoj dio odgovornosti za nestabilnost dinara i pad rejtinga?

Iskreno govoreći, odgovornost nove vlade je još uvijek mala ali dio odgovornosti ipak postoji. Objektivno govoreći nova Vlada nije mogla spriječiti pad kreditnog rejtinga, ovo je prouzrokovano mnogo dugotrajnijom ekonomskom politikom zemlje, ali svojim nezgrapnim tretmanom NBS-a Vlada je možda ubrzala, i lakše opravdala pad rejtinga. Ova nezgrapnost je potencijalno skupa pogotovo što paralelno sa nezgarpnim tretiranjemNBS-om, Vlada je također bila sasvim otvorena po pitanju potreba za novim eksternim finasiranjem  a pad rejtinga samo može da poskupi ovo.

Međutim i sam koncept „male nominalne odgovornosti“ je veoma upitan kada uzmemo u obzir da mnogi koalicioni partneri nove vlade su bili važni koalicioni partneri prošle vlade. Dakle vlada bez sumnje nosi svoj dio odgovornosti koji nije ni toliko mali jer ipak kontinuitet vladavine postoji kroz koalicione partnere SNS-a.

Moram reći da iako blisko ne pratim situacija sa izborima na lokalnom nivou,  Novi Sad ostavlja dosta mučan utisak. Prevelika se politička borba bori oko lokalne strukture vlasti a poenta podjele lokalnih predsjedničkih, parlamentarnih i inih izbora je baš u sprječavanju koncentarcije pretjeran moći u jednu tačku. Da li je ova farsa sa vlastima na lokalnim izborima uopšte korisna i dobrodošla ni sam ne znam šta da kažem.

No od svih stvari najiritantnija stvar u od dolaska nove Vlade je medijska eksploatacija obračuna sa korupcijom. Inicijativa je korisna i svakako dobrodosla, ali i populistička. Nakon  prikupljana lako dobijenih par inicijalnih poena u učima naroda polako je vrijeme da tema prestane da bude subjekat naslovnih stranica osim ako bude novih momenata koji zaslužuju tretman na naslovnim stranicama. Ovako sada stvaramo utisak nenornmalnosti države i društva jer smo danima fascinirani činjenicom da mehanizmi u državi funckionišu kako to oni u stvari trebaju da čine. Činjenica da Potpredsednik vlade je svom snagom vlastitog auotoriteta  stao iza inicijative je također nezgodna jer osim što ovo ne bi trebalo da je njegov posao njegov posao, ovo direktno ukazuje na neadekvatnosti pravosuđa, a stvara utisak pokušaja ubiranja političkih poena. Dok je u načim uslovima sasvim izvjesno da ovakva inicijativa zahtjeva podršku jakih ličnosti sa politička scene, ova podrška bi trebala da se podrazumijeva te da se pruža neprimejtno iz pozadine.

I svakako ostaje da se vidi da li će obračun sa korupcijom se svesti na 100 dana noći lova na vještice ili se radi o sistematskoj istrazi i eliminisanju korpupcije.

15 komentara

 1. U pravu si ali sto kazu deca kad bi se jurili po cunkovima..
  Sta ja rekoh da ce da se desi ako drugar’ca Jorgovanka zacrta NBS kao cilj?? I desilo se …Zasto?!
  I sad dolazimo na ono tvoje zato — zato sto se u medjunarodnim odnosima ne propusta prilika za poentiranjem i sticajem prednosti u odnosu na konkurenta..

  I onda danas imas MMF koji dodje i kaze aaa… novci da,da nego cekaj prvo da vidimo sta ono vi nesto menjate preko noci…Pa ovako cemo drugovi ,pa onako ,pa nama je to sumnjivo ,pa to je nezivesnost ,pa cela ta halabuka povecava rizik ( a prethodno ti zakajmace rejting ) i onda uslovi za kredit kao porez za budale.

  A lepo sam rekao ostavite Soskica godinu dve …Sva sreca pa je ukapirala da bez Dijane moze da se zamakne na luster a ruku na srce i Mira Eric ce im faliti..

  I sad pravo pitanje je sto im je sve to trebalo ako vidimo da je makroekonomska politika ista??

  Po pitanju vremena si u pravu Sasa jer oni jos pitaju cija su ovo vrata i gde vode ove stepenice ali kad se okuraze i krenu da potpisuju, kad oslobode rucicu bice tragikomendije..

  Ovako je bilo i 5.oktobra kad su vozaci i sekretarice u vladi sustinski vodili drzavu jer ovi nisu mogli ni svoje kabinete da pronadju.. Bukvalno ljudi nisu znali u kojoj zgradi rade niti kako da stignu do premijera..Cirkus.

  A izivljavanje na polumrtvom Lalu ,Antonicu i njihovim sinovima zbog nevracenog kredita uci ce u anale borbe protiv korupcije… Eno cuvaju ih 24 sata dnevno da ne iseku vene da bi doznali ko je to u Srbiji lopov..??

  Privredni prestup i zlupotreba sluzbenog polozaja sa elementima uzbunjivanja javnosti …

 2. Dragi prijatelju Sasa,
  ova vlada ce imati katastrofalne rezultate jer se drzi one narodne, gde ja stadoh, ti prouduzi. Jasno je da nova vlast namerava da radi isto, samo, kao, postenije… Nije Srbija ekonomski unistena zbog namestenih tendera, vec zato sto velica kult drzavne svojine, a na stetu privatne.

 3. pa gospo’n Darko aj upravo hocu da kazem da je pad rejtinga bio neminovnost. ali kad se vec spusta rejting da to ide uz dodatni pritisak.
  a poentiranje bi islo svejedno. ako nije jorgovanka, bilo bi nesto drugo, trece…
  argument takodjer vazi i za Soskica. Mogao je, da je vec htio, dati ostavku. Sigurno je na vrijeme sasvim jasno znao da mu je pozicija guvernera dugoprocnije neodrziva. kao sto srbiji potezu NBS…, tako su i Soksicu potegli Agrobanku. Da nisu to mofli su vjerovatno nesto drugo, trece.
  Inace ovaj konkretni clanak su nista vise tek puka moja razmisljanja i razgovori sa samim sobom. Jednostavno glasno rasmisljam pa o stvariam koje mi bodu oci.

  • Ma kakva Agrobanka po toj logici Dinkic vise nikada ne bi video svetlost dana.. Soskic je dao ostavku i pogresio. Mozda ce priznati mozda ne ali poneo se neprincipijelno prema funkiciji tj. stavio je svoju licnost na prvo mesto i to mu je greska. Nije ni prvi ni poslednji kome se mozak upali u kriticnim momentima. Pogresio je trebalo je da ga smene jer bi na taj nacin …
   Inace Agrobanka je mala maca za Hipo ili AIK ,Credi ,Raiff ..nego oni imaju tate i mame..

   Poentiras kad imas priliku ,prazan prostor a posebno je zadovoljstvo kad mozes jednopotezno izmeniti pregovaracku poziciju u svoju korist..U taj prazan prostor utrcace dosta igraca ,MMF je samo jedan od njih..On je dobar zato sto radi na principu grtalice pa ili stvori jos povoljniji ambijent za dolazeci kapital ili vec postojecem omoguci izlaz..Politika.
   Vreme opipavanja i probanja je proslo i ovih dana treba ocekivati zestoke udare u vezi Kosova jer ako nista drugo novu vladu treba razdrmati da se ne ukoreni…

   Bice vrlo interesantno u narednim nedeljama i to ce zapravo biti prvi pravi ispit ove vlade i mesto gde mogu pogresiti..
   Ono sto je dobro i ohrabrujuce za sve je da ni jedna vlada vise ne moze pogresiti mnogo iz pozicje u kojoj je Srbija sada.. Dotle smo u ….

 4. Zamislite vladu koju vodi Seselj iz zatvora,Dacic i Dinkic…pa tu niko nije siguran ,tu niko ne sme da zanoci kuci..
  Ovde je neizvesnost temelj…Hipoteticki, sutra se vrati Nikolic od Putina i baci na sto ponudu ..Dinkic skace kao oparen macak i sve ode u Honduras..

  Ili recimo ustane Seki u Holandiji nesto nervozan posto je u hodniku sreo Hansa Holcijusa i kaze s’d cu im j… …. i dva sata kasnije Nikolic da izjavu da cela Evropa moze da mu …..( masti na volju)

  Da ne govorim tek kako bi bilo nakon samostalnih izleta Dacica ( koji u zadnje vreme ne moze da sastavi prosto prosirenu recenicu) ili sakloni boze Dinkica.. Pravac vasiona..

  A tek koliko se ocekuje od obracuna kod ok. korala izmedju brace Vesica i Vucica to da ne govorim ..

  • e pa Darko to su sve insajderske stvari o kojima ja apsolutno nemam uvid kako funkcionisu. Moj pogled je pogled sa strane, obicnog, prosjecnog covjeka. Ko su i kakve su sive eminencija Srbije ja niti znam niti mogu da spekulisem

 5. u stvari Darko nije mi jasno gdje se ne slazete sa clankom. Kazete da se slazete po pitanju vremena dakle slazete se sa tim da nova Vlada nije imala dovoljno vremena da napravi greske koji bi direktno izazvale pad rejtinga. Dakle pad rejtinga je bio neminovan sa bez Jorgovanke.
  Ako je Soskic spasavao rejting onda to opet nisu cista posla jer pad rejtinga je zasluzen. mislim da ovo ne bi trebalo da je sporno.

  Takodjer slazemo se po pitanju poentiranja. ne vidim gdje se to konkretno slazemo (tj ne slazemo) po prinipu „kad bi se djeca jurila cunkovima“

 6. Ne slazem se da se moze fingirati dozivljaj zbog kojeg se obara rejting tek tako..Silne probleme bi oni imali da su ovi „nasi“ imali politickog sluha.
  Nije NBS jedina greska imaju jos nekoliko ali kako jos nisu sankcionisane nije korektno da se objavljuju…mozda isprave.
  Zasto „kad bi se djeca jurila …“ , zato sto je osnovni razlog promen u NBS a time i poentiranje sa rejtingom bilo bukvalno obecanje dato partijskoj dugarici. Ne polirtika ,ne novi makroekonomski pravac ne ..nista suvislo..
  Jorgovanka se razume u makrekonomiju kao ja u Higsov bozon…e tu je razlika ,ti mislis da je to bila neminovnost a ja kazem da je to bila greska..

  Ubedjen sam da ti u dubini duse ne verujes da je to tako ,da ocekujes da su u pitanju neki stariji ozbiljni ljudi koji su svesni ozbiljnosti ustanove kao sto je NBS ali ne to ti je za njih isto kao i MZ ( mesna zajednica) u nekoj zabiti. Oni osvajaju vlast i skoro stalno prave tu gresku jer u medijima govore da je „osvajaju“ ne dobijaju nego „osvajaju“ e sve iz toga proistice ..Iz nesvesti o sebi u koordinatnom sistemu.

 7. Darko ne znam da li se mi razumijemo. Pad rejtinga nije fingiran vec je sasvim zasluzen i opravdan. O ovome niakakve dileme nema. Medjutim pad nije uslijedio zbog NBS, Soskica i Jorgovanke vec zbog konkretnih budzetnih problema…

  Za mene su objasnjenja zbog cega je rejting spusten upravo po principu „kad bi se deca jurili po cunkovima“.

  Dakle rejting je spusten jer su drzavne finasije tu gdje jesu. Ili mozda mislite da ovo samo po sebi niej dovoljan razlog za spustanje rejtinga?

 8. Jeste ali postoji razlog zbog kog on nije oboren jos prosle godine..Na kraju krajeva i BB- je „visi“..
  Taj tvoj zasluzeni trebalo je da legne pre izbora…

  Uglavnom pusti finansije jer obaranje kreditnog rejtinga je politicki pritisak … Ovi dunsteri su im samo dali povod…

  SAD se igraju sa pola sveta i celom evropom kreditnog rejtinga i MMF.. Nemoj da sada pocinjemo ispocetka u pricu o veri i neveri u medjunarodne istitucije..
  Kome je MMF prijatelj tom neprijatelji ne trebaju…

  Kada je kreditni rejting Srbije podignut na BB ( odokativno 2006-7) rekao sam da je jedini razlog tog cina stvaranje pozicije za obaranje istog kao vid politickog pritiska vezanog za Kosovo.
  Ima negde to napisano…

 9. Ja sam vec pisao da nije korektno „ocenjivati“ rad vlade dok se makar na kratko „ne obrnu oko sebe“. Takodje pisao sam i da nisam optimista i taj mi se utisak neprestano pojacava. Ipak, uzdrzacu se od ocenjivanja rada vlade jos neko vreme dok ova predizborna lobotomija koja jos traje ne prodje i dok ne vidimo kako ce se suociti sa konkretnim problemima koji su slozicete se zaista brojni i komplikovani i realno niti jedna vlada pre njih (u novije vreme) nije imala ovakvu „katastrofu u kuci“ u trenutku dolaska na vlast.

 10. Kud ‘bre’ Boki, brate srbine da se Dinkic vise „obrce oko sebe“. Svako bi do sad pao tri puta u nesvest od tolikog obrtanja..
  Ili kud da se Dacic obrce on samo moze da se kotrlja..

  Ili Vucis direktni politicki proizvod Vojislava Seselja da se obrce …pa zamili da onako blaziran i zblanut stigne sam sebe..

  Nikolic moze da se obrce to je u redu…

 11. Ako ce novac biti koristen za razvojne projekte kao sto Dacic kaze i onda i nije toliko vazno sto cemo placati malo skuplje taj kapital jer ako se nadje nacin da se na zdrav nacin smanji ogromni deficit i ta visa kamata ce se lako platatti. Ako novo zaduzivanje nece biti iskorisceno na taj nacin, a verujem da nece onda cemo samo biti u malo vecem problemu nego sada. Malo bode oci zasto je doticna gospodja morala da dodje na to mesto, ako NBS nastavlja po starom. Nadam se da nikom nece pasti napamet da se malo poigra sa budjelarom NBS ako malkice prifali. O odnosi sa EU ne vredi ni pricati. Da necemu vredimo sutra bi nas primili.

 12. Znate kako izgleda sada ozbiljan razgovor sa Nemackom o ulasku u EU …smesno.
  Srbija nikada nece uci u nikakvu uniju. Srbiji sada treba bar deset godina da bi se primakla EU ali pod uslovom da sve ostane na nivou danasnjeg dana???
  Od Srbije se samo zeli da ostane na besmislenom putu ka EU.

  Ni Hrvatska nece uci u EU.

  Za sve drzave bivse YU najbolje je da momentalno udju u bescarinsku uniju…u formi slobodnog prostora..Od Slovenije do Makedonije…sa sve Kosovom koje je deset pute vise ekonomski neodrzivo od teledirigovane neodrzivosti BiH.
  Meni je fascinantno da nikom na Kosovu nije jasno da ih SAD drze u toru kao federaciju BiH…

  Das nekom bezveznjaku saku Judinih zlatnika i on urnise milione ljudi..E sad zamislite na kom nivou svesti je narod na ovom prostoru kada je u XXI veku i dalje moguce da jedan covek upravlja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *