LoBOTOmija RoBOTa

Ne znam koliko drugi ljudi primećuju na izgled trivijalne pojave ali meni još iz detinjstva ovakve stvari su  svojevrsan hobi.

Na primer, jedan od mojih hobija poslednjih nekoliko godina je da volim da pratim komentare posetioca elktronskih medija.
Uzmete bilo koji veliki srpski medij koji je elektronski prominentan, svaki od njih daje mogucnost da čitaoci ostavljaju svoje  komentare a tu zaista ima svega i svačega, komentari su često interesantniji od samom “headline” članka, što uostalom zna biti slučaj i na stranicama makroekonomija.org.

Trivijalna komponenta u ovome mome interesu je što od prvobitnog interesa za komentare ja sam odlutao u još veću fascioniranost time da posetioci sajta mogu da izraze svoje slaganje ili neslaganje sa komentarima koje ostave posetioca sajta, klikanjem tj glasanjem na ikone za odobravanje ili ne odobravanje komentara. Moja fascinacija tokom i distribucijom slaganja i neslaganja je pre svega motivisana genijalnošću koncpeta koji je očito dizajniran da u realnom vremenu u kontinuitetu opipava puls javnog mnenja. No kvaka je  da bi mehanizam funkcionisao,  mora biti otporan na pokušaje manipulacije a koje, iz današnjeg iskustva mislim,  je gotovo nemoguće sprečiti.

Kada govorimo o srpskim medijima tu već odavno nema govora ni o pomenu fair play-a a moj današnji mali eksperiment to
slikovito predstavlja. Naime, danas na jednom od največih elektronskih  srpkih medija je postavljen članak čija je tema bila izbori a na koji se u do 4 sata poslepodne sakupilo preko 1,000 komentara posetioca sajta sa  verovatno preko 100,000 kliknutih slaganja i neslaganja sa raznoraznim komentarima.

Identifikacija elektronskog medija nam je nebitna obzirom da je pojava opšte raspostranjena u svim elektronskim medijima,
link i naslov članka su također nebitni. Jedino što je bitno za ostatak ovoga članka je da sam metodom slučajnog uzorka izabrao
tri komentara sa namerom da pratim tog (distribuciju) slaganja i ne slaganja na ove komentare  u roku od nekoliko sati.
Slučajni uzorci su bili takvi da su dva komentara imali relativno slične stavove dok je treći bio dijametralan a tok pristizanja komentara, pribilježen u period 10 ujutro do 2 posle podne,  predstavljam u sledećoj tabeli:

Iako pretpostavljam da će posetioci sajta u momentu identifikovati problematičan dio tabele ja ću pre ove identifikacije
posvetiti par reči teoriji statističke verovatnoće, stokastičnim procesima i statističkim distribucijama.

I bez toga da se sa stolice protežem da bi dograbio literature,  99.9% sam siguran  da ne grešim kada kažem da tok pristizanja odobravanja i neodobravanje komentara je stokastičan process koji pripada klasi Poisson procesa. Bez namere da ulazimo u duboku tehničku diskusiju, Poissone procese možete najlakše shvatiti (ili prihvatiti) koa one koji, mere, možda još bolje koji broje ili pribelježavaju realizaciju nekog događaja u određenom vremenskom kontiniumu. Da bi ovo suhoparno objašnjenje
bilo jasnije događaji koi pripadaju klasi Poisson procesa su pristizanje telefonskih poziva u telefonskoj centrali, tok preuzimanja dokumenata sa servera, pristizanje mušterija na šaltere banaka…

Sama statistička distribucija kojoj pripada tok slaganja i neslaganja na komentare je najvjerovatnije Erlang, Poisson,
Eksponencijalna ili neka druga distribucija iz njihove klase.

Poenta koju želim da naglasim je da niti jedna od ove tri distribucije ne može sa sa statistički relevantnom  verovatnoćom generisati promenu kao što se tabeli pokazuje se danas desila na portalu jednog od velikih medisjkih kuća u Srbiji u dva sata. . Statistička verovatnoća ovog događaja je blizu nuli, dakle skoro pa nemoguć događaj, odnosno moguć kao ekstremno retka pojava. Ali obzirom da danas imamo tri slična događaja onda je očito da se ne radi o retkom događaju.

Nažalost ovo sasvim konkretno sugestira  na manipulaciju odnosno tačnije da su dešavanja primećena u tri sata orkestrirana. Na koji način je ovo sprovedeno pojma nemam, verovatno se radi o desetinama povezanih kompjutera, gde glasanje sa “centralnog” kompjutera inicira sve ostale kompjutere, u nizu, da automatski istovremeno dodele isti glas. Tok događaja od deset do jedan apolutno isključuje mogućnost da komentari prikazani u dva sata predstavljaju realne ljude koji su dobiveni iz stokastičnog procesa. A ako je to več tako onda apelujemo na elektronske mediej da iskljuce mogućnost glasanja na komentara da bi sprečili kreiranje lažne slike o stanju javnog mnenja.

Obzirm da znam nekoliko učenika Matematičke Gimnazije iz starijih razreda,  izuzetno kompetentnih u programiranju baš ću ih pitati kako je ovo izvodljivo. Također ću ih zamoliti da pokušaju da  naprave program koji će kontinuirano pratiti i prikupljati podatke o distribucije  odobravanja i neodobravanja komentara na slučajno izabranim uzorcima iz selekcije srpskih medija.

Moja zapažanja od danas ne da ukazuju na sumnju već su verovatno konkretan dokaz manipulaciji ali da bi bili sigurni
eksperiment treba ponoviti sa većim uzorak i podacima prikupljenim u kontinuitetu.

7 komentara

 1. Sale ,postoje u Srbiji citavi stabovi koji se bave time,gotovo da nema menadmenta koji u svom timu nema nekog zaduzenog i za taj vid komunikacije ..Timovi su formirani,partijski ,korporativno,po brendovima pa onda posebno u okviru medija..

  Trzisste se preselilo …a sve je sublimirao Facebook gde je takvo „kreiranje javnog mnjenja“ usko profilisano.

  Marketing je uvek manipulacija pa cak i i kad dva istorodna brenda stoje jedan pokraj drugog uz nemusutu logistiku iza. Dovoljno je da je jedna brend blizi oku ili da je boja pakovanja ili slova posebno odabrana i to je manipulacija jer to ne znaci da je sam proizvod bolji sve dok kupac to sam ne oceni..
  Lajkovanje je samo ogoljen i brutalan marketing,neko bi rekao i poslednji nacin komunikacije pre brutalne prisile pod pretnjom kazne…

 2. Jeste ali problem je kad u politickom kontekstu dolazi do ocite manipulacije. Tragicno sto mediji to znaju i dopustaju zloupotrebu svojuh stranica na taj nacin. Pazite ono od juce je nemiguce generisati random procesima.
  Dakle ti „stabovi“ nisu najbistriji. Oni jednostavno svojom aktivnoscu pruzaju matematicku dokaz o manipulaciji. No matematika i statistika su tu da im otezaju. Botovanje ce pistati full time posao iz sata u sat ako bude pracenja lajkova. Nece mici kao juce odjedared klikom preki 100 lajkova a da satima prije toga jedva da se nakupilo 10 lajkova

  • Ma moze sve ,kao da je vazno sto je ispod jorgana golotinja.Inace vlasnici medija su i pratijski kadrovi pa je to skoro pa ista firma..
   To niko ne poima kao zlopupotrebu ,to se cita kao marketing.

   Sta vredi sto je nesto manpulacija jer ako mediji to ne objave to se nije ni desilo ?! Sve je manipulacija, ceo svet je prihvatio da opseno bivstvuje u jednom velikom manipulativnom sistemu.

   Nekad je glavno pitanje bilo ima li u Loh Nesu cudovista i krije li se prisustvo vanzemaljaca na planeti a sada je to u spektru decije zabave..

 3. pa dobro ali se mozemo potruditi da botovanje postane full time posao. to nije tako lako.

  • Zasto ,ja znam jednu ozbiljnu svetsku kompaniju koja je prisutna u Srbiji a koja ima kadrove koji u okviru marketing tima iskljucivo rade i delaju na virtuelnom trzistu.
   To se polako u Srbiji zahuktava jer nema PayPala ali ..

   U Srbiji i pjevaci imaju nekog svog sinovca koji po vazdan lajkujuje ..pa eto i predsednici imaju svog tviterasa sto mu dodje na isto…
   Ide to …odnekle nekud…

 4. nije to problem. da oni imaju stvarne ljude koji lajkuju to je regularno. BILO BI PRIMJECENO ALI IPAK OK.
  Ovdje se radi o serisjki povezanim desetinama kompjutera gdje klikanjem sa jednog aktivirate desetine ili stotinu lajkova. Jednostavno ako je pristizanje lajkova i dislajkova Poisson proces sto on jeste ako enma manipulacije, ovakvi dogadjaji su statisticki malo vjerovatni. hajde da se desilo u slucaju jednog komentara pa kazete ok rijedak dogadja ali moguc. U tri slucaja to je nemoguce. Jednostavno dokaz je u matematici.

  • Da ,razumem ali i to je dozvoljena mogucnost. Kada kazem dozovoljena mislim da nije zabranjena a sve sto nije zbranjeno to je…
   Naravno da urednici medija to regulisu preko jednog servera ,posebno kada su ozbiljne teme u pitanju .Pa razne sluzbe ,interesne ili bezbedonosne…

   Kreiranje javnog mnjenja …Takoreci dozvoljeno subverzivno delovanje.Iskreno meni je to prihvatljivije od saranja zidova i raznih panfleta a i ekonomicnije je..
   Nekada su neke stranke svake nedelja zvale svoje pristalice na miting u centar Beograda,ko sta radi autobusi samo sniraju po Srbiji..

   Ili recio kad SAD krenu u neku kampanju ,kao sto je bila Libija..ide se utabanom matricom ,naslov,komentar,lajk,reakcija izvrsne vlasti na pritisak javnog mnjenja….posle je sve istorija…

   Takav sad adet..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *