AGROPOLITIKA I CENE

Očekivane otkupne cene žitarica

Ni rekordni prinosi prethodnih godina nisu sprečili čarke proizvođača i otkuplјivača o tome u čijem džepu završava veći deo zarade od polјoprivrede

Država je objavila očekivane otkupne cene za neke od najznačajnijih polјoprivrednih proizvoda. Pšenica bi, na primer, trebalo da se po toni plaća oko 15 evra više nego lane. Iako su i polјoprivrednici i otkuplјivači saglasni da te cene nikoga ne obavezuju, resorno ministarstvo poručuje da je izvesno da će se uvesti red na tržištu.Ni rekordni prinosi prethodnih godina nisu sprečili čarke proizvođača i otkuplјivača o tome u čijem džepu završava veći deo zarade od polјoprivrede. Od berbe maline do žetve suncokreta, gotovo da nije bilo otkupa, a da država nije pozivana u pomoć. U ulozi sudije, resornom ministartvu ove godine će pomoći prognoza cena, koju su, kažu, uradili na osnovu domaćih i inostranih pokazatelјa.

Očekivana prosečna cena pšenice trebalo bi da iznosi oko 160 evra po toni. Naša pšenica se i od žetve u 2019. godini do pre nekoliko dana izvoizial manej nego raniej, ali i po ceni od 160 do 168 doalra po toni. To je bial cena druge klase opšenice, odnosno namenjene za stočnu hranu.  I cena soje će biti veća nego prošle godine, a očekuje se da se kreće od 320 do 340 evra po toni.

Zbog afričke kuge svinja, najveće turbolencije očekuju se na tržištu svinjskog mesa koje će koštati 1,42 evra po kilogramu žive vage. Globalna nestašica palminog ulјa trebalo bi da podigne cenu suncokreta.

Vukosav Saković iz Žita Srbije ističe da prognozirane cene nikoga ne obavezuju da ih prihvati. Kako ukazuje, žetva neće početi danas već četiri meseca i odstupanja će biti veoma velika. „Kada bi neko bilo ko u ovoj zemlјi ili na svetu znao kolike su cene u žetvi, sigurno ne bi bio u Srbiji, bio bi u Čikagu na najvećoj svetskoj berzi i bio bi najbogatiji čovek na svetu“, kaže Saković.

Polјoprivrednici pozdravlјaju najavlјene cene ali od njih kažu ne očekuju mnogo.

„Nama su potrebne zagarantovane cene, potrebni su nam i terminski ugovori koji će sadržati garancije da ćemo isporučiti te količine robe i da će oni garantovati da će otkupiti tu robu i da ćemo po isporuci robe naplatiti svoje proizvode“, naglašava Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije polјoprivrednika Srbije.

U Ministartvu polјoprivrede kažu da nemaju nameru da bilo koga uslovlјavaju, ali da su sa očekivanim cenama izašli kako bi poslali poruku da se kretanja na domaćem i svetskom tržištu prate, te da će im velika odstupanja u redovnom otkupu ukazivati na mešetarenje ili kartelsko ponašanje.

B.G.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *