Investicije po stanovniku u 2010. godini, po opštinama

 

Prema podacima iz statističkog godišnjaka opština i gradova u 2010. godini su rashodi budžetskih korisnika izneli 1.131,7 milijardi dinara a nove investicije u osnovna sredstva 425,4 milijardi dinara. Kod rashoda je najveći deo (penzije, zdravstvo) lociran u Beogradu te ne upućuje na stvarni nivo javne potrošnje po opštinama. Ukupan nivo javne potrošnje po stanovniku izneo je 158.932 dinara.
Ukupne investicije uključuju i javne i privatne investicije. Iznele su 59.742 dinara po stanovniku i visoko su skoncentrisane na Beograd, Novi Sad i još par gradova. Udeo Beograda (49,5%) i Novog Sada (9,6%) je nepunih dve trećine u ukupnim investicijama, mada im je udeo u ukupnom stanovništvu 27,7%. Interesantno je da je Požarevac (9,9 milijardi dinara) bio ispred Kragujevca (8) i Niša (7 milijardi dinara). Pretpostavljam da je posledica ulaganja u Kostolcu.
Podaci o prosečnim ulaganjima po statističkim regionima iskrivljuju sliku usled velike razlike između ulaganja u Novom Sadu i u ostatku Vojvodine. Beograd ima prosečne investicije od 128.397 dinara po stanovniku, Vojvodina 52.181 dinar, što je ispod republičkog proseka, Šumadija i Zapadna Srbija 31.592 dinara, a Južna i Istočna Srbija 27.255 dinara. Novi Sad ima investicije vredne 121.428 dinara po stanovniku, što je uporedivo sa Beogradom, a ostatak Vojvodine 37.478 dinara, što je za petinu iznad prosečnih ulaganja u Centralnoj Srbiji.
U drugoj tabeli su podeljeni gradovi i opštine u zavisnosti od toga da li su locirani na Koridoru 10, ili se nalaze sa njegove zapadne ili istočne strane. I ovde  je, poput rashoda u osnovnom obrazovanju, opovrgnuta predrasuda o najvećim ulaganjima oko Koridora 10. To jeste tačno, zbog lokacije Beograda i Novog Sada, ali je po njihovom isključivanju vrednost investicija po stanovniku niža.
Na Koridoru je prosečno investirano 79,2 hiljade dinara po stanovniku, na zapadnoj strani po 26 hiljada, a na istočnoj strani 30,4 hiljada dinara. Kada se isključe Beograd i Novi Sad, u opštinama na koridoru je prosečna vrednost investicija samo 20,7 hiljada dinara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *