Dejan Simić: Pucanje u potiljak lokalnim medijima

Likvidacija bez suđenja, svedoka, argumenata i advokata. Osuđeni je kriv zato što je živ

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac (da li neko zna gde je ovaj čovek?) je najdalje stigao u reformama, pohvalio je svog saborca nesuđenog stečajnog upravnika srpske privrede Sašu Radulovića (sec).

Nisu u pitanju reforme već stavljanje noža pod grlo lokalnim medijima. Set zakona o medijima za koje niko ne zna ko ih je pisao, niti su prošli javnu raspravu, što bi se reklo pod okriljem mraka, poslati su u Brisel na odobrenje.

Njihovu realizaciju iliti likvidaciju lokalnih medija sprečili su izbori, ne zato što su se dozvali pameti, nego zato što su im u kampanji, vidi čuda, mediji potrebni.
Giljotina će biti izvršena kada izbori prođu. Za ovaj projekat interesna grupa „Zamrači pa tlači” dobila je podršku i od strukovnih udruženja UNS-a i NUNS-a.

Po sistemu samo da nas niko ne dira. Bićemo generali makar i bez vojske. Zašto ćuti NUNS, to je jasno. Ali, zašto ćuti UNS? Ćuti izveštač sa Gazimestana i ratni reporter iz Vukovara, generalni sekretar UNS-a Nino Brajović. Ćuti i predsednica Udruženja 90-ih, istaknuti novinar „Oslobođenja” Sarajka Ljiljana Smajlović. Ćute da se njihove novinarske prošlosti ne seti Saša Mirković, najistureniji eksponent interesne grupe „sve što je srpsko, meni je mrsko”.

Osnivač i sadašnji suvlasnik RTV B92 Saša Mirković je čovek koji odlučuje o medijskom javnom interesu građana Srbije, odnosno interesu da se zatvaranjem lokalnih medija po Srbiji iz finansijske bule izvuče Soroševo nedonošče i nekadašnji ljubimac RTV B92.

Presahlo je finansiranje iz inostranstva, treba se okrenuti srpskim parama. Sa tim u vezi iz spomenute stanice su pobegli svi koji imaju gde. Razlog besparica. Besparica trese i rijaliti televiziju Pink, čiji zaposleni mesecima ne primaju platu. RTS je na infuziji. Pare koje se sada daju iz gradskih budžeta lokalnim medijima treba, po njima, preusmeriti interesnoj grupi „što je program tuplji, to je narod gluplji”.

Tako će građani Srbije, pa i Jagodine, za svoje pare gledati: dešavanja u beogradskim mesnim zajednicama, ko je koga naguzio na farmi i serijale: Hag javlja mi potvrđujemo, kako su Srbi pravili ratne zločine širom bivše Jugoslavije. Zločine pravili, a bez zemlje ostali. Gde će građani Srbije čitati, slušati i gledati o dešavanjima u svom gradu, to interesnu grupu „treba ti lova, kradi od svoga” ne interesuje. Ne interesuje ni one političare koji smatraju da je Srbija Beograd,
a ostatak služi za potkusurivanje.

P.S. Lokalne opštinske medije imaju sve zemlje Evropske unije, uključujući i najmlađu članicu Hrvatsku.D. Simić

Preuzeto iz: http://noviput.rs/tema-dana/pucanje-u-potiljak-lokalnim-medijima/

4 komentara

 1. Realno,ja bi zatvorio sve medije jer ne valjaju ni za gros.I stampane i elektronske. U stvai mediji su samo alt nevaljaju oni koji ih uredjuju i to treba da je foku te vrste reformi. Inace mediji koji se finansiraju iz raznih budzeta ( opstinskih) ne bi smeli da postoje taman u vasceloj Srbiji postojale samo jedne nedeljne novine i jedan tv program…
  Mediji su drustveni trovaci…

 2. Sta ce nam mediji, i onako Vucic kao Tito svako malo drzi visesatne monologe ?!
  Sumnjam da bi takav ego prosao osnovni psiholoski test za mogucnost javnog delovanja ?!

  E sad, najlakse je umisliti da vam kriticari rade o glavi i paranoisati po medijima ali visegodisnje pominjanje nauma o reformama nije dovoljan dokaz da se vodeca javna licnost nije otrgla sopstvenoj kontroli !!

  Mene nikako da neko argumentovano ubedi da vodeca stranka i njen celnik uopste znaju sta rade ?! Ja sam ubedjen da oni improvizuju iz dana u dan trazeci svetlost iz nekog naprsnuca na koji bi onda usmerili snagu svog cekica.

  Ketmanstvo SNS ima svoj limit a on ce doci na rub vec u septembru kad pritisak SAD preko Brisela kulminira jer sumnjam da ce potonji isuvise ostriti svoju politiku prema Rusiji sto se vise priblizavamo zimi.

  Dakle to ce biti trenutak u kom ce i SPS verovatno napustiti brod jer je to vrlo „isplativ“ trenutak za politicku kapitalizaciju ali i trenutak u kom ce se Srbija sresti sa svom nerazmunoscu politickog promiskuiteta.

  Dotle se moze kupiti vreme stednjom ali odatle se ne moze daleko sa postojece politicko ekonomske platforme. Ja ne razumem kako ce Vucic da otvori nova radna mesta smanjenjem plata i penzija ?! To nema veze jedno sa dtugim ,to je lupanje gluposti. Otpustanje ,mudro ,nije pomenuo ali i to ide u prilog cinjenici da ce se takvom iznudjenom ustedom zapravo gubiti radna mesta i da ce to Srbiju odvuci drito u recesiju..
  Smanjenje plata i penzija bez ijedne druge ekonomske mere prvo ce pogoditi usluzni finansijski sektor sto ce inicirati da mnoge strane kompanije napuste trziste. To ce opet dovesti do globalnog poremecaja na trzistu jer mnoge kompanije godinama cekaju povoljnu priliku da prodaju svoj biznis u Srbiji sto se ne desava pa ce biti prinudjene da izlaze sa gubitkom. Tako je Karfur u identicnim uslovima napustio Grcku.
  Dakle budzetska stednja sama za sebe ne vodi prosperitetu vec trzisnim problemima koji samo u prvom trenutku kupuju vreme a praceni su pre svega gubitkom radnih mesta .
  Bez obzira na zakone o radu i druge zakonske okvire jer oni su samo mogucnost a ne i potencijal. Srbija donosenjem zakona i paralelnom budzetskom stednjom ne postoja povoljna investiciona destinacija . Ona postaje problem i za stranne ali i za domace investitore pa je obicno pracena dodatnim odlivom kapitala sto ce i kurs osetiti vec za par nedelja.

  Nejasno je ko stoji iza ovih planova jer sumnajm da Vujovic zna da pliva u vreloj vodi ,dok je Dinkic neplivac a potonji Krstic pliva sa slaufom i „misicima“.
  Pokazna vezba sa mladim jakim i voljnim ministima privrede i finansija u snalazenju na brzim vodama nije uspela pa mi je nejasno zasto iko misli da ce vremesni Vujovic tu uspeti da naparavi bar dva zamaha. Vucic je pravnik ako se dobro secam i to politicke orjentacije a guvernerka je drugarica od levog krila SNS sekcije pa je za ocekivati da nastane disbalans.

  Posebno mi je interesantan tajming za pocetak kupanja u brzoj vodi jer septembar je tradicionalno los za bilo sta osim spremanje drva i paprika .. Smanjiti plate i penzije u septembru je toliko vrh razumnog ponasanja..

  Baska prica o tome da li je ekonomska politika taoc politike ka evro integracijama i da li bi neka druga spoljnopoliticka orjentacija pruzila mogucnost ekonomije koja se ne zasniva striktno na stednji.
  Srbiji treba posao i radna mesta ali pre svega teba joj kupac za sopstvene proizvode koje ce produkovati ta radna mesta. A ja nisam siguran da ima kupca zapadno od Beograda.

  I tako se postavlja pitanje zasto zapravo mi stedimo …?! Zbog zataskavanja politicke turbulencije ili nesvesti drzavnog rukovodstva.

 3. Duboko pogrešan tekst. Ovaj Simić ili je potpuni diletant ili radi u nekom državnom mediju. Kada se čovek zalaže za državne lokalne medije, on je automatski protiv privatnih medija, jer jedno sa drugim uporedo ne može da postoji.
  Evo u Užicu, primera radi, ne postoji državni medij, a ima ih 5-6. Svi su privatni, uključujući i jedan privatizovani. I šta ćemo sad, da bi zadovoljili autora? Da podržavimo neki medij?
  A što se tiče Sarajke i drugih vlasnika državnih medija, to je potpuno logično, to su državni mediji, a oni imaju enormne plate, i ćute, pa neka traje dok traje…

 4. I to što misli da će se Soroševo mezimče oporaviti gašenjem lokalnih medija, govori samo da autor piše o temi koja mu je apsolutno nepoznata. Naime, učešće lokalnih medija u ukupnom marketinškom kolaču je toliko mali, da se ujutru svi mediji u Srbiji pogase, ovi prestonički to ne bi ni primetili, možda bi, evntualno više prihodili za ratluk i kiselu vodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *