AGRARNI BUDŽET: Nikad više novca

Ministar polјoprivrede Branislav Nedimović potvrdio da je zadovolјan Agrarnim budžetom za 2022. godinu od 62 milijarde dinara koji je dobar i progresivan

Kada se preračuna u evre nikada više para nije bilo za polјoprivrednike. Najviše novca će biti za mlekare i mehanizaciju. Ovako ministar polјoprivrede komentariše Agrarni budžet, koji će sledeće 2022. godine iznositi više od 62 milijarde dinara. Od toga, samo za subvencije će biti izdvojeno 50,6 milijardi dinara. Za podsticaje u polјoprivredi i ruralnom razvoju opredelјeno je 47 milijardi dinara. Ukupan ovogodišnji Agrarni budžet bio je oko 400 miliona evra, a u 2022, godini očekuje se da će biti 525,4 miliona evra.

Očekuje se da će Uprava za polјoprivredno zemlјište imati na raspolaganju oko 577 miliona dinara. Od ukupnog iznosa za subvencije, na IPARD će otići 6,2 miliona dinara. Isto toliko će biti izdvojeno u 2023. i 2024. godini. Za pohvalu je što su kreatori ekonomske politike prepoznali mogućnost u polјoprivredi, smatra u izjavi za javnost Vojislav Stanković, analitičar.

Potrebno je dobro urediti nacionalne programe, unutar polјoprivrede, kako bi subvencije najviše dobila stočarska proizvodnja, ali i da se prelije na druge. Imamo fantastičnih mogućnosti sa ulјaricama, suncokretom i sojom, ali ne GMO. Naša je bar 30 odsto skuplјa. U voćarstvu su velike mogućnosti, hvalimo se jabukama, ali je taj izvoz iznenada usporen. Od januara do septembra izvezli smo jabuka za samo 98 miliona dolara. Izvoz jabuka u 2020. godini doneo je Srbiji 125 miliona dolara. U ovoj godini očekuje se rekordan rod od oko 530.000 tona.

Kada je budžet u pitanju stočarska proizvodnja bi trebalo da dobije prioritet. A, unutar toga, treba sagledati mogućnost i prerađivačkog dela. Naročito prerada mesa i mleka. Ne treba zaboraviti da je naša zemlјa ranije bila među najpoznatijima po izvozu vrhunskog „bebi bifa“. Daleke 1990. Godine iz SFRJ je bilo izvezeno ,,bebi bifa’’ 54.000 tona, dobar deo i za SAD za Američku vojsku. Od toga je iz Srbije bilo 30.000 tona. OD 2015. do 2020. Godine iz Srbije se prosečno u svet izvozi tek oko 300 do 400 tona ,,bebi bifa’’, to je za 100 puta manj nego pre tri decenije! Zato Budžet treba dobro raspodeliti, a Srbija je zemlјa polјoprivredem, a u okviru nje i stočarstva, i to treba uvek imati na umu.

Ministarstvo polјoprivrede započelo je i izradu nacrta Nacionalnog programa za polјoprivredu za period 2022-2024, čije je usvajanje planirano početkom sledeće godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *