IPARD PROGRAM NA DELU

Daleko predizborno obećanje

Obećanje o korišćenju novca iz IPARD programa u 2016. godini predstavlja još jedno prazno predizborno obećanje

 

Još davnih dana ministar polkjoprivrede u Vladi Srbije dr Saša Dragin počeo je da najavljuje da će Srbija, samo što nije, početi da koristi IPARD sredstva. On je najavljivao da će to biti oko 50 miliona godišnje ili oko 350 miliona za sedam godina, što je bilo realno ako uzmemo iskustva drugih novih zemal­ja članica. Na kraju, Srbiji je dodeljeno 175 miliona evra za period od 2014. do 2020., kaže ex ministar poljoprivrede Goran Živkov, programski direktor SEEDEV-a. Zanimljivo je ili tužno, ukazuje Živkov, da Srbija dobija manje para od Hrvatske koja ima više nego duplo manje poljoprivrednog zemljišta i poljoprivrednika, što su dva glavna kriterijuma koliko će se para dobiti. Treći kriterijum je onaj politički i vezan je za veru u sposobnost adminis­tracije, naše lobiranje i slično, koji nama očigledno nije išao na ruku.

 

”No pošto se niko nikad nije bavio temom kako to da Srbija dobija samo 175 miliona, neću ni ja da stajem na muku našim kreatorima politike. A da li je realno da imamo prve tendere u prvoj polovini ove godine, ili čak i ove godine? Plašim se da nije”, upozorava Živkov. Po njegovim rečima, potrebno je ljude za­posliti, i to odgovarajućih kvalifikacija. Zatim ih je potrebno obučiti, što nije jeftino. Pošto Ministartvo finansija neće da im plaća obuku iz naših sred­stava, naručen je projekat EU koji kad se objavi (a još nije, jer čekaju da Mini­startvo prvo zaposli stotina novih ljudi) treba barem devet meseci da se odabere kompanija i potpiše ugovor za sprovođenje. Zatim treba akreditovati Agenciju za plaćanje od strane EU i očekivati da nema puno primedbi kada inspektori dođu da vide kako sistem funkcioniše. Sve ovo, a još više dosadašnja ažurnost na izgradnji sistema za korišćenje IPARD sredstava, ukazuje na to da optimističke izjave o IPARD- u prvoj polovini 2016. su (samo još jedno) predizborno obećanje!

 

A, šta će tek biti kad IPARD zaista počne, pa evaluacija bude trajala godinama, pa se vidi da na prvim tenderima ima samo desetak miliona za trošenje, a zahteva za nekoliko stotina miliona, pa se vidi da je u nekim opštinama nemoguće sakupiti sve potrebne pa­pire za gradnju, pa kad najveći deo njih, koji već godinama čekaju i ne in­vestiraju, budu čekali još godinu da se projekti evaluiraju, pa onda još budu odbijeni. Ko će biti odgovoran? Mini­starstvo koje šalje loše poruke ili pol­joprivrednik koji ih pomno sluša, pita se Živkov. On zaključuje da je za IPARD najvažnije ne lagati poljoprivrednike i imati transparentan pristup tome šta on zaista jeste, a šta nije.

B. Gulan

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *