Ko smo i koliko proizvodimo

U strukturi ostvarene bruto vrednosti poljoprivrede u 2012. godini 37,9 odsto potiče od stočarstva, a ukupna vrednost stočarske proizvodnje procenjena je na 1,83 milijarde dolara

Piše: B. Gulan

Situacija u stočarstvu Srbije je zabrinjavajuća. Ekonomski problemi u oblasti stočarstva moraju se posmatrati kroz zdravstvenu zaštitu životinja, jer zdravlje i dobrobit životinja su uslovi koji mogu doprineti kvalitetu i bezbednosti hrane, a tek onda i unapređenju sistema kao i većoj stočarskoj proizvodnji. Ovo je između ostalog zaključeno na sednici Grupacije veterinarskih službi pri privrednim subjektima koji se bave stočarskom proizvodnjom – Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS), kojom je predsedavao njen predsednik Srđan Krnjaić.

U strukturi ostvarene bruto vrednosti poljoprivrede u 2012. godini, oko 37,9 odsto potiče od stočarstva, pa je ukupna
vrednost stočarske proizvodnje procenjena na 1,83 milijarde dolara (pad od svega 0,81 odsto u odnosu na 2011. godinu). Na osnovu vrednosti ostvarene proizvodnje u tome najveće učešće od 43 odsto ima govedarstvo, zatim 33 odsto svinjarstvo, 16 odsto živinarstvo, sedam odsto ovčarstvo i jedan odsto pčelarstvo.

Ovu Grupaciju čine veterinarske službe, njih 27, i one se bave veterinarskom delatnošću, zdravstvenom zaštitom životinja, pri privrednim subjektima čija je delatnost stočarska proizvodnja. Na osnovu kapaciteta industrijskih objekata koje pokriva nadležnost članica ove Grupacije – farme svinja mogu se kategorisati u veće industrijske objekte, od kojih njih 17 u turnusu imaju 20.000 do 50.000 životinja. Govedarskom proizvodnjom bavi se 11 članica Grupacije. Kapaciteti objekata ovih farmi, raspolažu sa preko 500 grla u tovu i preko 100 muznih krava, iz čega proizilazi da se takođe svrstavaju u industrijske objekte. Članice Grupacije koje se bave živinarstvom, ili proizvodnjom u živinarstvu, imaju objekte kapaciteta više od 100.000 ,,kljunova
na podu“ pa se i one svrstavaju u velike farme živine“, izneto je između ostalog na sednici.

Na osnovu analiza, o ukupnom broju životinja koje su u nadležnosti ove veterinarske službe sa aktivnim stanjem u ovom mesecu, u odnosu na zvanične podatke Republičkog zavoda za statistiku o broju životinja u Srbiji, proizilazi da industrijski proizvođači u svinjarstvu  i živinarstvu zauzimaju oko 13 odsto, dok je to u govedarstvu svega pet odsto učešća. U ovčarstvu je procenat učešća statistički neznatan, dok je proizvodnja šarana, u dva objekta oko 3.000 tona na godišnjem nivou.

Prema prvim rezultatima popisa poljoprivrede Srbije u 2012. godini, u ukupnom broju goveda na teritoriji Republike Srbije porodična gazdinstva učestvuju sa 91,7 odsto. Prema ovom popisu u Srbiji postoji 920.762 krave, 1,64 miliona ovaca, 3,14 miliona svinja i 24,17 miliona živine.

Na sednici su pokrenuta pitanja koja opterećuju rad ove službe, što posledično ima opterećenje na razvoj stočarstva. Tako sistem obeležavanja životinja, pre svega, na farmama svinja, dodatno opterećuje poslovanje, ali i nepravilnosti prilikom nabavke vakcina gde distribucija ide preko veterinarskih instituta. U očekivanju je novi propis o praćenju salmoneloze, a kada su u pitanju veterinarske službe u oblasti govedarstva čini se da su nepravilno isključene iz naplate po programu mera.
Neophodno je živeti u skladu sa vremenom te su zastareli propisi i metode dijagnostike bolesti opterećujući faktor za obavljanje delatnosti ove službe, konstatovano je u PKS. Troškovi su veliki na PDV za veterinarske lekove, medicinski otpad ali i regulisanje otpadnih voda nije precizno rešeno. U prisustvu predstavnika Uprave za veterinu Tatjane Labus, doneti su zaključci koji će se usmeriti prema nadležnim ministarstvima.

Jedan komentar

  1. Sta je to privredna komora ,cemu to sluzi..Sabirni centar za avanzovanje izgubljenih slucajeva koji mahom poticu iz javnih preduzeca…sto je paradoksalno…

    Dakle nakon celodnevnog „tupljenja“ u PKS donet je zakljucak da se isti usmeri ka nadleznom ministarstvu..To je definicija dangubnosti.
    Kad bi hteli da me poslusaju i dekretom ukinu sve privredne komore po Srbiji,prodaju njihovu imovinu i dobijeni kapital uplate u penzioni fond..To bi bila kapitalan korist od te isntitucije od nastajanja pa do danas..

    Ej Srbijo medju sljivama sa privrednim komorama…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *