RAZMENA JUNADI ZA KUKURUZ Potpisuju se prvi ugovori

Međutim, broj junadi koji će završiti kod klaničara neće biti manji od 3.000. Ono što u ovom času raduje stočare jesu pozivi iz Državnih robnih rezervi za sklapanje ugovora postignutom aranžmanu

Razmena merkantilnog kukuruza za živu junad, putem Državnih robnih rezervi, trajaće do 15 maja, a već danas se može reći da se ova poslovna aktivnost privodi kraju. Prema procenama Udruženja „Agroprofit”, koje je i predložilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da pokrene ovu razmenu, kod stočara je još ostalo svega dvadesetak odsto junadi koju je njih 329 namenilo za isporuku.

Istina, kako smo saznali, desetak farmera je odustalo od razmene, jer iz finansijskih razloga nisu mogli da čekaju zaključenje ovog aranžmana. Međutim, broj junadi koji će završiti kod klaničara neće biti manji od 3.000. Ono što u ovom času raduje stočare jesu pozivi iz Državnih robnih rezervi za sklapanje ugovora o postignutom aranžmanu. Među klaničarima su posebno bili aktivni preuzimači iz Lađevaca i Novog Sada. Bilo je i negodovanja među farmerima, što se ponovo kao preuzimač junadi pojavljuje klanica iz Sjenice, koja od ranijeg aranžmana, kada je prerađivala takođe junad za Robne rezerve, nije platila utovareni višak junadi farmerima u Banatu i Bačkoj. Iako su farmeri upozoreni na ovakvo ponašanje pomenute klanice, pojedini su i ovom prilikom utovarili više junadi nego što su imali na to pravo prema objavljenim količinama Državnih robnih rezervi.

Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice, zalagao se za efikasnu isporuku junadi njegovih članova.

,,Stočari iz Unije, koja ima podružnice u 19 opština u Srbiji, su zadovoljni zalaganjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da se ovom razmenom pomogne tovno govedarstvo. Stotinak naših gazdinstava upustilo se u ovu razmenu i veoma je dobro što već danas, 30. aprila 2019. godine, Državne robne rezerve nude ugovore farmerima za realizovani posao. Unija će i dalje biti na usluzi gazdinstvima kod preuzimanja kukuruza iz silosa, da bi se izbegli nesporazumi i „ucene” skladištara, koje su primećene kod pojedinih kompanija prilikom ranijeg preuzimanja zrna“, navodi Đurić.

Udruženje „Agroprofit”, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa goveda, obavestilo je svoje članove da u Državnim robnim rezervama postoji opredelenje da se što pre zaključe ugovori i da će svi oni biti blagovremeno pozvani, najverovatnije, u Beograd. Naime, Udruženje predlaže Državnim robnim rezervama da zbog efikasnosti u poslu i smanjenju kretanja farmera otvori mogućnost potpisivanja ugovora i u Novom Sadu. Da li će to biti i realizovanao, biće poznato posle prvomajskih praznika.

B. Gulan

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *