Робна размена Украјине у фебруару 2024.

У прва два месеца 2024, у односу на исти период 2023, Украјина је имала повољне спољно трговинске показатеље: извоз је повећала за 3,8%, увоз је смањила за 2,5% па је дефицит смањен за 13,5%.

Најважнија тржишта за пласман робе из Украјине била су Пољска, Шпанија, Кина и Турска. Извоз у Пољску смањен је за 297 милиона евра али је у Шпанију повећан за 318 милиона. Смањен је и у Кину (98), Турску (88) и Румунију (214) али је то надокнађено већом вредношћу у Немачку (47), Египат (268), Италију (91) и у друге земље.

У табели су издвојене удаљене земље глобалног југа, а то сугерише да је дошло до опоравка пољопривредно-прехрамбеног извоза који је пре тога био у великом паду.

СТО и УНКТАД

Друга табела приказује 25 производа који су учествовали са 71,8% у укупном извозу Украјине у периоду јануар-фебруар 2024. Међу њима ПП сектору је припадало 15 производа.

Извоз кукуруза је смањен, али је зато повећана вредност извоза сировог сунцокрета, пшенице и соје.

На листи се налази и пет производа индустрије гвожђа и челика и међу њима је код четири значајно повећана вредност извоза у односу на почетак 2023. године.

Исто

При паду укупне вредности увоза за 232,7 милиона евра, увоз из Кине повећан је за 261 милиона евра а са листе производа видеће се да је готово целокупан пораст увоза из Кине последица раста увоза без пилотних летелица.

Увоз је највише смањен из Бугарске, Турске и Индије, док је након Кине највише повећан из Грчке, САД-а, Пољске, Словачке и Кувајта.

Из Србије је вредност и раст увоза био готово идентичан као из Словеније: повећан је са 23 на 33 милиона евра из обе, код Словеније по стопи од +43,0% а из Србије +43,9%.

Из Србије су највећу вредност имала ђубрива, нове пнеуматске гуме, подне облоге…

Исто

Украјина је највише уштедела на увозу средњих уља, чак 496 милиона евра, и лаких уља, још 167 милиона евра.

Највећи раст вредности увоза, за 154,6 милиона евра уз повећање за 142 пута, имала је код лаких без пилотних летелица, тежине од четврт килограма до седам килограма. Ове производе је готово у целини увозила из Кине.

Увоз без пилотних летелица тежине од 7 до 25 килограма повећан је 51 пута, са 0,6 на 28,7 милиона евра, а овде је већу вредност имао увоз из Пољске, у односу на вредност увоза из Кине.

Из перспективе оволиког увоза летелица из Кине изгледа зачуђујуће да се највећој светској економији прети санкцијама због извоза у Русију. Украјинска војска одржава линију фронта највише захваљујући овим дроновима из Кине, док Запад провоцира крај човечанства испоручујући далекометно оружје Украјини.

Исто

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *