Sajam digitalizacije u agraru u Gornjoj Radgoni u Sloveniji

Na površini od 70.800 kvadratnih metara prozvodnju hrane prikazaće 1.850 izlagača iz 32 zemlje

Tradicionalni 57. Međunarodni poljoprivredno – prehrambeni sajam AGRA 2019 održaće se od 24. do 29. avgusta, u Gornoj Radgoni u Sloveniji. Naglasak ovogodišnjeg sajma stavljen je na digitalizaciju u poljoprivredi i preradi. Pored toga AGRA će ove godine posebnu pažnju posvetiti i ekološkoj poljoprivredi.

 

Na na sajmu će se predstaviti više od 1.850 izlagača iz 32 države na prostoru površine 70.800 kvadratnih metara.  Od toga biće 24.500 kvadratnih metara izložbenog prostora u sajamskim halama, 29.000 kvadratnih metara izložbenih površina na otvorenom prostoru. Posetioci će moći da vide i životinje na 3.000 kadratnih metara, zasadi će se prikazati na 15.300 kvadratnih metara površina… Očekuje se više od 130.000 posetilaca.

 

Pomurski sajam AGRA posetiće će brojni ministri kao i ministarska i gospodarska izaslanstva iz Evrope i sveta, kaže Miran Mate, rukovodilac marketinga na sajmu AGRA2109. Na međunarodnoj sajamskoj priredbi prikazaće se novosti, u vrhunskoj tehnici i tehnologiji za poljoprivredu, šumarstvo, prehrambenj industriji kao i u vinogradarstvu i vinarstvu. Za potrebe savremene proizvodnje i uzgoja stoke prikazaće se oprema, semenska roba, sredstva za prehranu i zaštitu bilja i životnja. Posetioci će uživati u najboljim proizvodima, hrani i vinu. U prvom planu biće nove generacije poljoprivrednih proizvođača koji će svoje proizvode nuditi na tržnici mladih poljoprivrednika, naglaša Mate. Dobar osećaj na sajmu biće uz ponudu hrane iz okoline sajamske priredbe. Upravo taj segment biće u glavnoj ulozi na Danu gastronomije na kome će se najaviti Slovenija kao Evropska gastronomska regija 2021. godine. Dan pre otvaranja sajma održaće se konferencija evropskih ministara poljoprivrede u Ptuju.

 

Osim regije partnerice, austrijske Štajerske, svoja nacionalna predstavljanja na sajmu imaće Mađarska, Hrvatska, Severna Makedonija, Poljska, Bugarska i Vijetnam. Predstaviće se i projekat ,,City Cooperation II’’ koji povezuje susedna mesta Slovenije, Austrije i Mađarske. Zanimljiva tema za sve učesnike biće protivgradna odbrana  i uloga dronova u poljoprivredi.

 

Na sajmu AGRA 2019. Srbija će biti predstavljena sa novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo. Firmom ABC, ,,AgroServisom’’ iz Rumenke, DES-om iz Subotice, ,,Elixir Agrarom’’ iz Šapca, Institutom za kukuruz ,,Zemun Polje’’ iz Zemuna, firmama ,,Jomapeks’’ iz Novog Sada i ,,Jović – servis i remont’’ LTD’’ iz Bačke Palanke. Značajno mesto ove godine  u razgovorima o agraru Srbije i imaće i Zadružni savez Vojvodine,

 

Zemlja domaćin, Slovenija prostire se na 20.273 kvadratna metra i ima blizu 2,1 miliona stanovnika. Godišnji bruto proizvod ove zemlje je 70,4 milijarde dolara, godišnji rast BDP je 4,14 odsto.  Udeo poljoprivrede u tome je samo jedan odsto, a industrije 32, usluga 65,9 odsto. Stopa nezaposlenosti je 4,4 odsto, a inflacija je 1,7 odsto. Bruto domaći proizvod po jednom stanovniku Slovenije u ovoj godini biće 36.464 dolara.

B. Gulan

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *