Strane direktne investicije u 2010. godini, UNCTAD, World Investment Report

Srbija je prošle godine imala najveću vrednost priliva SDI u okruženju nazvanom jugoistočna Evropa. Međutim, udeo Srbije u svetskom prilivu se smanjuje: u 2007. godini izneo je 0,174%, u 2008. 0,17%, u 2009. 0,165%, a u prošloj godini 0,105%.

Kao zemlja investitor bili smo bolje rangirani, na 73. mestu, u odnosu na rang priliva, uprkos bitno manjoj vrednosti odliva od priliva. Ovaj podatak je logičan, jer su kompanije investitori mnogo koncentrisanije u prostoru od filijala koje su rasute.

Srbija je prošle godine bila i najveći investitor i primalac investicija među bivšim jugoslovenskim republikama.

Po kumulativnom prilivu SDI Hrvatska je u bitno boljoj poziciji od Srbije, dok kao investitori veću kumulativnu vrednost imaju Slovenija i Hrvatska.

Kupovina Telekoma Srpske predstavlja pojedinačno najveću stranu investiciju lokalne kompanije. Da je ove godine privatizovan Telekom po ponuđenih 800 miliona evra, u godišnjaku o investicijama sledeće godine imali bi smo da je smanjen kumulativ ulaganja iz Srbije za vrednost Telekoma RS i filijala u Crnoj Gori.

Kumulativni stok investicija u Srbiji kao udeo u godišnjem BDP-u izneo je 46,5%, i po ovom pokazatelju smo daleko iznad svetskog proseka od 30%.

Prema udelu kumulativnog odliva u BDP-u  (8,9%) još uvek smo daleko od svetskog proseka, ali smo po rangu na visokom 56. mestu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *