TOVLJAČI JUNADI U NEIZVESNOSTI I NADI: Izvoz u Tursku na vidiku

Proizvodna grupa ,,Agroprofit“ koju čini 240 tovljača junadi raspolaže sa 15.000 grla. Odbijen kuac za 3.000 grla iz Albanije

Ma koliko izgledalo ironično i cinično, farmeri su se obradovali porukama ministra finansija Siniše Malog da će zbog otežanog poslovanja hotelijera isplatiti podsticaje po registrovanom ležaju više od 200 evra. Takvo dobročinstvo države, smatraju farmeri, otvara put i za rešavanje zastoja u prodaji utovljene junadi, koji je nastao u vreme pandemije i nedostatka potrošnje junećeg mesa u turističkim destinacijama.

Tovljači junadi su zaista bez rešenja o prodaji, a o ceni koja zadovoljava njihove potrebe veoma daleko. Upravo zbog takve situacije Udruženje „Agroprofit” iz Novog Sada, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa, je prihvatilo preporuku da do 26. avgusta obustavi prodaju. Većina od 240 farmera u Proizvodnoj grupi u protekla tri dana nisu želeli da prodaju junad po ceni manjoj od dva evra za kilogram žive mere.

Iz Mačve i Srema Udruženje je obavešteno da i drugi farmeri u ovom regionu izbegavaju kupce i da svi zajedno čekaju pomoć vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U delu Banata i Bačke pojedini farmeri i danas su bili primorani da svoja grla prodaju po 1,50-1,60 evra/kg (rasa holštajn).

Danas je među stočarima pozitivno prihvaćena vest da dugo najavljivani izvoz junećeg mesa u Tursku može biti nastavljen ovih dana, ali se o otkupnoj ceni junadi za ovu potrebu nije mogao saznati nijedan detalj. Farmeri, uglavnom oni koji u tovu imaju više od deset grla, smatraju da bi za njih izuzetan doprinos države bio u premiji od 20.000 dinara za isporučeno june na njihovu adresu, uz već ranije utvrđenu premiju od 15.000 dinara. S tim što oni očekuju da cena za kg žive mere junetine, koju odmah plaća klaničar, bude 1,85-1,90 evra.

Proizvodna grupa u okviru „Agroprofita”  raspolaže sa oko 15.000 junadi za izvoz i poručuju da izvoznicima žive junadi treba omogućiti da učestvuju u razrešenju ove krize, a da u svakom slučaju  nove premije pripadaju proizvođačima, a ne izvoznicima klaničarima. Rukovodstvo „Agroprofita” odbilo je ponudu kupca iz Albanije da za njega obezbedi 3.000 junadi i da ona budu izvezena bez potrebne veterinarske dokumetacije.

Aktivnost Udruženja na uvozu kvalitetnih priplodnih grla se nastavlja, a farmeri, koji žele da obnove tov junadi, za telad se mogu obratiti u zadrugu u Bogatiću.

                                                                                                                                    B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *