Srpske cigarete puše Azijski tigrovi

Pre dvadeset godina u nedeljniku Vreme pročitao sam misao koja je glasila da bi Čaušesku ostao još 10 godina na vlasti da je dozvolio pornografiju na televiziji u noćnim satima. Sloba je opstao tih narednih još osam godina, nakon predsedničkih izbora protiv Panića, znajući da su narodu potrebni ventili.

Povećanje akciza na cigarete, u oktobru prošle i januaru ove godine, uticalo je na pad tražnje za njima i prestanak pušenja ili prelazak na motanje cigareta nas koji smo odlučili da ih više ne kupujemo. Najavljena pojačana kontrola i represija nad ilegalnim tržištem duvana podsetila me je na Čaušeskog i posledica postojanja pritiska, a bez ventila.

Kao što Zavod za statistiku Crne Gore prvo stavlja podatke o uvozu, pa onda o izvozu, tako sam i ja izlistao prvo uvozne podatke, pa onda izvozne. Više volimo da pušimo tuđe nego svoje cigarete, što bi rekao gosn. Darko „tuđa livada izgleda zelenija od naše“, pa je i uvoz cigareta bio veći od izvoza do ove godine. Osim što je lokalno stanovništvo Srbije promenilo navike u pogledu pušenja, i multinacionalne kompanije u Srbiji su promenile svoju poslovnu orijentaciju: iz rentiranja lokalnog, gotovo monopolskog, položaja naglo su krenule u izvoznu ekspanziju, te smo od oktobra postali neto izvoznik cigareta, a što nikada u
novijoj istoriji nije bio slučaj.

Kod uvoza najveći udeo, pri vrednosti od 37 miliona evra, u 2012. godini imali su Ruska Federacija (?), Hrvatska i Makedonija. Iz prve zemlje se uvozi po nultoj carinskoj stopi (podaci STO iz 2010), a iz druge dve po stopi od 15%, dok je MFN carina oko 28%, te se kod ovih podataka po zemljama uočava uticaj i dejstvo trgovinskih sporazuma na formiranje trgovinskih tokova. Carine i akcize ne utiču na bogate građane i građanke koji vole da puše tompuse, te uvoz sa Kube ima konstantan rast vrednosti: od 177 hiljada evra u 2008, 321 u 2009, 544 u 2010, 625 u 2011, i 856 hiljada evra u 2012. godini.

Do pred kraj 2012. godine, kao i kod većine proizvoda za ličnu potrošnju, izvoz cigareta je bio visoko koncentrisan na zemlje sporazuma CEFTA: Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju. Hrvati više vole da pušimo njihove cigarete, nego što bi oni probali naše, pa je vrednost izvoza (683 hiljade evra) u 2012. godini bila 9 puta manja nego uvoza iz ove zemlje. U skladu sa sklonostima.

Srećom po nas, i duvanske kompanije u Srbiji, sa udaljenim zemljama nismo ratovali, te nemaju averziju prema cigaretama proizvedenim u Srbiji. To je uticalo da od oktobra dođe do naglog povećavanja izvoza cigareta u Hong Kong, Singapur, Indiju, i u Ujedinjene Arapske Emirate. Ovo je dobar primer i za druge kompanije koje se suoče sa padom lokalne tražnje, da postoje mnogo velika tržišta na koja mogu da plasiraju robu, ukoliko je naravno kvalitetna i jeftina, kao cigarete proizvedene u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *