Inžinjerska rešenja

Kod nas je nažalost politika  zaista generator problema. Politički sistem, parlamentarni sistem, izborni sistem blokiraju bilo kakvu mogucnost oštrog reza primjeni terapije po principu “na ljutu ranu ljut lijek” a koja Srbiji treba. Srbija je perpetualno u stanju izborne kampanje. U bilo kojem momentu bilo koje vlade vladajuće koalicije su rezultati medjustranacke trgovine (da ne budem grub pa kazem rezultat političkog prostituisanja) i u ovakvom mešetarenju tu se previše gleda da se nekom zabije politički nož u leđa. Današnja garniture nije kriva za ovo. Ona osim sto je ovo naslijedila je i sama bila dio infrastruktura prethodnih vlada.

Greška današnje valde sto nikakve korake nije preduzela da ovo promijeni Imam osjecaj da taktička greška koje su dijelovi sadašnje vlade napravili je što prethodne izbore nisu uzeli dovoljno ozbiljno vec su ih uzeli kao tranzicioni kratkorocan period. Ja naravno mozda grijesim i izvlacim pogrešne dedukcije ali kako drugacije protumaciti farsu oko toga hoce li ili nece biti izbora.

Meni ovo jednostavno sugestira da kljucne politicke stranke niti su iskreno niti ozbiljno uzeli prosle izbore a izbor ministara je bio jos manje ozbiljan.

Pogledajte samo medijske ekspoziciju ministara. Meni to izgleda das u jedni jednostavno pusteni da furaju reformatorsku retoriku ( u koju ovi ministry I sami vjeruju) bez namjere kljucnih djelova vlade da odluce d avlada beskompromisno stane iza ovakve retorike Ovi ministry vjerovatno nisu ni slutili da im je namjenjena ministarska sudbina kratkog roka I da u sljedecoj preraspodjeli dolaze oni kojima je to obecano te da su oni samo grijali stolicu a da sve njihova retorika nije nikad namjeravana bila uzeti ozbiljno. Sada je ovim vec sasvim jasna priroda I uloga njihovog ministrovanja.  Drugim ministrima je opet bilo “dopusteno” da se medisjki eksponiraju tako sto su se izblamirali kontroverznim izjavama dok opet neki ministry su imali koliko je god moguce vise vjetra u ledja. Da se sve ovo stihijski odvijalo tesko je za povjerovati ali kao jeste tim gore jer je tek onda ocito u kakvom je haosu I anarhiji politika zemlje. Konkretne razloge zbog cega su potrebni izbori u ovom momentu je tesko razumjeti jer ne postoje nikakvi racionalni razlozi.

 

Jedina logicno objasnjenje je da populizam, vjetar u ledja jednim, diskreditacija , dopustanje ministrima da predlazu reforme iza kojih vlada ne stoji je nista vise nego stvaranej uslova za novu kostalaciju ministara u vladi. Zbog cega je ovaj momenat izabran je nejasno, moze da znaci ili da Srbiji predstoji tezak period I teske reforme pa se namjerava formirati jaca centricnija koalicija, ili slijedi donosenje teskih odluka koej ce lakse biti sprovesti uz neko drugu konstituciju politicke koalicije.

Veliko zlo u Srbiji je sto mediji ne rade svoj posao kako bi trebali. Sumnjam da od medija iko to trazi ali oni iamm utisak se utrkuju ko ce poltronskije hvalospjeve ne samo ovoj neko bilo kojoj instalaciji vlade. Ovo znaci da jedine konkretne kritike vladi dolaze ili od strane marginalnih medija  ciji kredibilitet je često narušen njihovim radikalizmom)  ili u samom parlamentu od strane opozicionih stranaka. No i ovdje je zlo sto jasno definisane opozicije u Srbiji nema. Kljucne stranke Srbije su pogubno monolitne sve one imaju isti stav o ekonomskoj politici, pristupanju EU itd i izbore jednostavno dobija stranka (i koalicija) koja  obeca da ce doslednije marsirati na zacrtanoj putanji. Razlozi za put u EU su neosporni i niko ozbiljan ovaj put ne dovodi u pitanje ali cinjenica da ama baš nikakvog pluralizma, razlike u mišljenju, strategiji… po pitanju nacina ulaska u EU izmedju prethodne i sadasnje vlasti uopste nema,  je zaprepascujuca.

Zbog cega ovoliki ovod ovdje? Pa evo citam Miroslavov clanak, ocito je da se sve dublje tone pa sam sklon da razmišljam da li da zaboravimo na politiku i politicke odluke mogu na bilo koji nacin pomoci ekonomiji, mozda je vrijeme da se pokušajaju neka inžinjerska rjesenja koja ce zaobići politiku.

Naime razmišljam o dugovima realnog sektora, posljedicnoj nelikvidnosti i raazmišljam da li je moguce stvoriti neku “clearing house” gdje bi se sabili svi dugovi realnog sektora gdje bi se na neki način ovi dugovi monetizovali.

Ovdje bi država trebala naravno da bude garantijer trebalo bi osmisliti sistem mrkve i debele batine da firme imaju motiv da pokušaju djelimično da plate dugove. Da li bi ovo zahtjevalo stvaranej nekog instrumenta (BITCOIN) gdje bi firme prebijale dugovanja u roku od sljedećih 20-30 godina.

Da bi Srbiji krenulo koliko toliko bolje  treba tražiti načine za upumpavanje likvidnosti i dokapitalizaciju firmi. Mi za ovo pare nemamo zato nam trebaju inzinjerska rjesenja. Dakle da li ovaj naš trust mozgova 🙂 na makroekonomiji milsi da je išta moguće i ako jeste kako bi to izgledalo.

44 komentara

 1. Samo jedno pojasnjenje. Ovo je interna komunikacija, moja upucena MZ-u. Clanak je totalno needitovan a ovaj smajli nije izraz skepticnosti u odnosu na intelektualne kapacitete posjetioca vec mi simpaticno kako makroekonomija.org moze da svojata kako ima trust mozgova.

 2. E Sasa Sasa stvarno mnogo ocekujus od nasih politicara. Da si bio u nekoj strancu, blizu vrha hearhije, ja jesam svojevremeno to bio u radikalima, shvatio bi da je jedini cilj partije kako doci na vlast i kako je zadrzati. Na to se trosi 99% snaga i resursa parije, a to sta raditi kad dodjes na vlast o tome se uopste ne razmislja. Ako na nekom sastanku stranke to i pomenes gledaju te ko da si pao sa marsa, to uopste nije pitanje kojim se stranke bave.

  Sve je to posledica jako niske politicke svesti naroda, i narod ide na izbore ko na fudbalsku utakmicu navija da pobedi njegov tim. Narod ne trazi od stranaka da se odgovorno ponasaju imaju neku ideologiju, predlazu resenja…, ovde se sve predizborne kampanje svode na to da se kritikuje druga stranka, a da se predlozi neki realni program nema ni govora. Narod ne trazi od stranka da budu odgovorne, pa zasto bi to one onda i bile?

 3. pa valjda Misa citava poenta je da od politike nema fajde samo je smetnja. To je cak iz naslova samoevidentno

 4. Sve je to bilo u Srbiji .Cak je dva puta pokusano da se na taj nacin rese problemi. Neuspesno naravno. Multikompezacije su moguce ali ovde je posredi drugi problem. Sada se duguje stranim bankama i njima duguje i privreda i drzava. Privredi duguje drzava sto uzrokuje neredovnim izmirivanjem obaveza. E sad kako smo mi pretezno i dominantno uvozna drzava to je zainteresovanost za kompezaciono namirivanje obaveza ,nulto.To je bar jasno??

  Uglavnom nelikvidnost ovde ima zakonski problem. Nema zakona o bankrotstvu,nema novog pocetka,nema mogucnosti za reprogram kredita,nema jeftinih kredita ,nema tzista kod nas a nekonkurentni smo za izvoz. Novca ima ,banke su likvidne ali postojeci zakon kaze da je zabranjeno provetravati tunel. Banke podrzavaju tu praksu iz niskih pobuda ali i njima je to srednjerocno resenje.Dakle nije dokapitalizacija resenje vec treba izvaditi cep da izadje mulj.Onda ide novi ciklus …SAD su to davno shvatile..
  Posledica nedonosenja zakona o bankrotstvu je ova visedecenijska levitacija gde je jedino moguce nesto promeniti uvozom novih stanovnika i kompanija cija je kreditna istorija cista.
  Pre 13 godina Pariski i Londonski klub su to ucinile Srbiji ali to ovde nije dobro objasnjenjo pa je nova prilika jednostvn propala.
  Da drzava ne bi opet dosla u tu bankrot fazu potrebno je privredu osloboditi balasta . Ako je drzav jaca od narkomafije zasto ne bi bila i od bankarskog lobija ?!

  To je politika ?

  Inace ova vlada je direktan krivac za mnogo sto sta u Srbiji. Bas kad je sprovodjena jedna od multikompenzacija u vladi Srbije su bili Dacic,Vucic i Nikolic. Na visokim pozicijama. Doduse verujem da je 20 godina za prosecni srpsku sivu masu isuvise dug period …Mi kratko pamtimo.Kad su se ti goluzdravi momci igrali politike, u Srbiji je bio haos biblijskih razmera. Problem je sto 20 godina kasnije ni jedan od njih nije doneo potvrdu o znanju,saznanju i sazrevanju. Jedino je predsednik negde diplomirao i savladao tehnologiju pravljenja vatrene vode. I da napravio je put do svog sela ali nije resio kanalizaciju jer za to je funkcija predsednika malo…

  Toliko o politici,kadrovima,prostituisanju i pamcenju.

 5. Stanite malo Darko da ne zurimo I ne prelecemo preko ideje tek tako prije nego probamo barem malo da razradimo I da dostano osmislimo. Naime mozete komotno ignorisati ovo moje jadanje o politici. To je nebitno ili jedino bitno zbog toga sto treba traziti pragmmticna rjesenja koja zaobilaze politiku. Mi ulazimo u vrzinokolo gdje je drzava zaduzena, firme su zaduzene, nivo duga raste…
  Jedini nacin da drzava barem djelimicno vrati dugove je dinamizam realnog sektara, djelimicni oporavak korporacijskog sektora. Ili ovo ili cemo bito totalno dotuceni novim porezima “od sada pa do vjecnosti” .
  Clearing house sa monetizacijom korporativnih dugova bi imalo jednu prednost sto bi doslo do djelimicnog ponistavanja dugovanja. Ovi su duzni ovima, a ovi ovi, a ovi drzavi, a drzava ovima – pretpsotavljam da bi djelimican dio duga mogao biti ponisten samo kad bi se stalo na rep tome ko pije a ko placa ovdje.
  Druga bbitan stvar koju pominjete je zakon o bankrotu, Sta I kako ovo uraditi o jednom ovakvom framework.
  E sad sama monetizaciaj da li je moguce I kako je sprovesti. Jelte trebao bi neki novi instrument iz akojeg bi stala drzava no ko bi kupovao ove instrumente. Mozda drzavni penzioni fondovi koji bi mozda relativno jeftino uz odredjeni rizik mogli da poprave svoje finasiranej pod uslovom da ovo funkcionise Iako je drzava ozbiljan garant nekog minimalnog iznosa to stavlja limit na rizik.
  No ako se ne poradi na oporavku nelikvidnog korporacijskog sektora (a ovo bi podiglo vrijednost I stvorilo povoljnije uslove za neku buduce privatizaciju) ja zaista ne znam kako ce se Srbija izvuci iz svog vrtloga.
  Dakle da li vi vidite ikakvo rjesenje u ovom pravcu I ako da kako bi zakon o bankrotu trebao da izgleda uzimajuci ovo u obzir.

  • Grlo( prsti) mi otupese od ove price. Nisam brojao ali zakon o bankrotstvu sam,autisticno,pomenuo jedno 50 puta.

   Da vidim ikakvu drugu mogucnost odavno bi ona ovde osvanula.

   Ima jedna mogucnost ali ona podazumeva odgovornu vlast a Srbija to nema. Da ima tj.da je to ova Raduovic nikada ne bi bio pusten niz vodu na ovako besmislen i glup nacin.
   Naime prodaja drzavne imovine i dela javnih preduzeca moglo bi da bude podstreh za novi privredi ciklus ali ja bi to smeo da odobrim samo pod uslovom da mene licno proglase apsolutnim vladarem Srbije. Sve ostalo mi je isuvise rizicno..
   Zakon o bankrotstvu prepisati od SAD jer nema prepreka za njegovu implementaciju osim u onom delu politikcke nesaglasnosti bivsih Briselskih politicara koji su svoj angazman nasli u bankarskom sektoru.
   Ogroman deo Briselske administracije ulaze kapital ili je diretno u dborima mnogih banaka koje su plasirale novac u Srbiji. To je problem i otpor zakonu o bankrotstvu koji jednostavno pruza novu sansu privredi i fiz.licima.
   To je jedini nacin za izlazk is negativne spirale ,naravno ishod je neizvestan u buducnosti.

   Ideja o penzionom fondu ili pak nekom osiguranju je nemoguca jer problem i jeste penzioni fond ,citav poreski sistem je usmeren u taj fond.
   Istrument nije bitan bitno je poverenje,ko ima poverenje u Srbiju kao drzavu ?? Koja finansijska institucija na svetu ?? SB nema to se videlo juce . MMF je stap.. Braca Rusi ,njet …Arapi i Kinezi plasiraju svoja sredstva ali tako da se rizik bude minimalan ..kroz projekte.( koji nemaju moc cirkulacije kapitala).

   Poverenje je sve ,na njemu pociva ceo sistem a mi smo nase izgubili. Recimo ovaj dogadaj sa zakonom o radu je gubitak poverenja ,zato je taj cin bio glup . Glup je onaj koji nije pametan. Doduse treba odati priznanje i ovim udbinim(DB,CIA,BIA) sindikalnim vodjama ,pokazali su da imaju smisla za humor.

   • Nije problem u PIO fondu i nije PIO fond problem, problem je sto jesamo polovina poreskog sistema usmereno ka tom fondu. Znaci problem je sto se druga polovina ne obezbedi, vec sve znate, mnogo puta sam napisao.
    A kategorija bankrota, u prevodu: zaduzi se, ne vrati i zbrisi ili otvori drugu firmu, pa zar to nemamo na delu u Srbiji odavno?

    Radulovic i treba da bude pusten niz vodu, pokusao je kucu da gradi od krova, ne ide – trebao je da krene od zemljanih radova, pa ojacan podrum, prizemlje, neki sprat i krov. Tako to biva kad se inzinjer bavi ekonomijom.

    • ne citate pazljivo. Konkretno pitam ovo: clearing house gdje bi stavili sve dugove realnog sektora (ukljucujuci dugovanaj drzave ovom sektoru ipotrazivanja drzave)+ instrument + zakon o bankrotstvu. Da ali ovo stvara ikakvu platformu

     • Mislim da tako ne bi islo dobro. 1. Drzava mora da naplati sva svoja realna potrazivanja (obrisati pre toga sva prenapumpana raznim glupostima potrazivanja, obrisati sve sto je nemoguce naplatiti zbog bankrota ili gasenja firmi). 2. Ne dozvoliti u buducnosti nikome ko stvori obavezu da je ne izmiri. 3. Dati otkaze svim drzavnim sluzbenicima uhvacenim u bilo kojoj utaji. 4. Drzava da izmiri sve svoje obaveze prema svim poveriocima u Srbiji. 5. Snizavanje opterecenja privredi. 6. Dalje rasterecenje administracije. 7. Stvaranje fondova za subvencije proizvodnim i izvoznim firmama iz dobro biranih delatnosti (ili sve)

      • Ima i zatvor ,giljotina ,streljanje samo nije preporucljivo jer motka ima dva kraja…

      • Mislim dragane da masite poentu. Borba protiv sive ekonomije i korupcije nije kontradikcija ovome o cemu ja pricam, radi se o dva paralelna procesa koja nisu u direktnoj vezi. Ovo o cemu ja pricam su mjere kojim bi se eliminisali problemi sa nelikvidnosti kompanija i omogucilo da posluju. Korupcija bi bila pokrivena lwgislativnimmmjerama koje regulisu clearing house. Dobro sam za i ja zapeo za ovu temu ali namjera mi je da „trust mozgova“ovdje barem malo formulise nesto konkretno. Dakle da se ne svede da lomentarisemo, kritikujemo nego da i nesto konkretno. Uglavnom trijebljenje sive ekonomije i ovo ne iskljuciju jedno drugo, radi seco komplementarnim stvarima. U sustini mene zanima pije li ovo vode. Ako ne guramo dalje, ali ako da da se malo potrudimo

 6. Stanite jos malo. Ja sam bas zbog tog nepovjerenja naveo stvaranje negog instrumenta koji bi samo eventualno domacim institucijama mogao biti interesantan. Zato sam rekao da drzava garantujeneki minimum (cime se stavlja minimum na moguci gubitak) a da „upside“ rizik bude prominentan. Ovo je komunikacija izmedju mene i MZ nisam ja ovo uospte elaborirao i detaljisao kako i da li je moguce. Dakle da li je moguce kreirati neki inovativan instrument koji bi domacim igracima bio eventualno interesantan da bi monetizovali dugovanaj i upumpali likvidnost realnom sektoru.

  Ovo o zakonu o bankrostvu znam da dosta govorite o tome. ovdje me zanima da li je moguca nega platforma: zakon o bankrotstvu + clearing house + novi instrument. pitam vas o paketu ove tri stvari

  • Naravno da je paket uvek jedina opcija .Nije ekonomska kriza u Srbiji trenutni incident. Imaginarni fiskalni paket nema nikakvog efekta ako se ne promeni i monetarna politika .A moze li ona da se promeni u ovoj spoljnopolitickoj konstalaciji?

   Da ne sirim pricu ali „poverenje“ u dinar nije konstanta.E sad, nije pitanje moze li, ili ume li, vec da li sme ,trenutna garnitura,da sa pomenutim paket aranzmanom trusta mozgova sa Makroekonomije uveze i promeni monetarnu politiku.

   To je kompleksan zahvat koji trazi pre svega stabilnu vladu ali i konsenzus struke i sire javnosti. A opet to nije nesto sto bi smelo da se razvlaci u medijima jer efekat bi bio minimiziran.

   Pisem ovako uopsteno ali nadam se da je jasno u kom pravcu bi plovio taj brod. Uglavnom sustina bi bila u montrianju krila sa pomocnim motorom srpskoj privredi. Posebno izvoznom sektoru.Normalno uz striktnu kontrolu i smanjenje deficita ect..
   Za to je vazno poverenje svake vrste i u vladu i u licnosti ali i u guvernera..Ima li Srbija to poverenje ?? Gaji li se to poverenje?! Kada je biran ,onako brutalno, novi guverner ja sam svo vreme pitao sta ce biti ako za svog vakta guverner bude primoran da pravi makroekonomski zaokret,ko ce verovati partijskom guverneru?!

   Ako to ne bi dalo rezultate ostaje samo opcija verovanja u cuda,paor koji nalazi naftu,alhemicar iz Kremana ..Ali kako kad se ponasaju kao neizivljeni tinejdzeri..

   • E pa sad dolazimo do neke sustine. Mene u stvari i zanima ovakav jedan sustav koji bi relativno bio nezavisan od politickih uticaja.sveti cilj je stimulans realnog sektora, povecanje njegove likvidnosti i konacno njegove vrijednosti na trzistu kapitala. Ovo je ociti cilj bilo koje politike bilo koje stranke jer od uspjesnosti neke ovakve seme direktno zavisi buduci fiskalni status zemlje.
    Clearing hause je potrebna jer je potrebno zaokruzit, dakle accounting proces i postavljane debelih zidova semi.

    Zakon o bankrotstvu je los primjer jer u stvari treba uspostaviti jasan i preciza „legal framework“. Zakoni u banrotstvu unutar seme bi takodjer trebali biti explicitni ali sami po sebi su dio legalnog okvira. Ovdje bi jasno i precizno trebalo definisati koje su nagrade firmama za outperformance kao i punitivne mjere za obratno.

    Kljuc je kreacijainovativnog instrumenta koji bi imao likvidnost, koji bi mogao biti trgovan na sekundarnom marketu ali unutar eksluzivnog kluba institucija kome je trgovina ovim dopustena. Ovaj instrument bi naravno imao efekat na balance sheet drzave jer bi bio inicijalno liability bez ikakve sumnje ali sa potencijalom da mnogi od ovih liability se pretvore u zlatnu koku drzavo. Medjutim instrument treba takav da pogorsanje drzavnog balance sheeta je benigno i podnosljivo. Takodjer clearing house + zakoni + instrument bi trebali da stvore ambijent gdje se limituje downside pi drzavu.

    • Potpuno mi je jasan mehanizam ,jasna mi je ideja ali ima tu nepremostivih prepreka. Sa ili bez „novog instrumenta“ treba vam uvek saglasnost druge strane .. Kakva je struktura poverioca … to su sve brutalne kreditne linije koje su vec jednom refinansirane ..
     Sto se zakona tice umesto zakona o bankrotstvu gura se zakon o stecaju koji ce u svojoj osnovi izbrisati dug ( sta bi drugo) ali nece dati novu sansu ?! Dakle ono sto je vec predlozeno je poluresenje,poluproizvod.
     Clearing hause je nekada postojao u Srbiji ali ga je Dinkic ubio kao zeca .Njega je prvo utepao. Zavod za obracun i placanje je to radio pola veka u Srbiji dok ga nobelovac ne utepa sto je otvorilo cist put novom bankarskom sistemu …

     Ovaj novi SDK bi samo imao konkretan instrument …

     I sad se vracamo na pocetak kraja ,zar i ovaj predlog nije nastao kao posledica naopakog bankarskog sistema koji je implementiran upravo po osnovu bankrotstva ( Beobanka ,Investbanka) da bi se oslobodila ondasnja zaduzena privreda.
     To navodi na pitanje sta kad i ako instrument i zazivi ,zar to nece opet otvoriti vrata troglavoj azdaji u vidu bankarskog sistema koji jedini nije politicki zavistan ako zanemarimo kapital ovih banaka u kojima drzava ima neki udeo..

     Sta posle ..

     • Koristan komentar Darko. Da kljuc je sa li je takav instrument rwalno moguc. Tu zaista treba veci nivo inventivnosti plus externo isiguranje kao garantujer. Politici u nas je opasno vjerovati da bi ispostovali

      • Struktura duga i poverioca odredjuje procenat moguce uspesnosti..
       U prvom talasu privatizacije drzava je mnogm kompanijama otpisala obaveze..To je rezultiralo momentalnom novom zaduzivanju nakon cega je drzava ponistavala te privatizacije( bunili se radnici?) pa sada kada je poverioc strana banka drzava je prinudjena je da nanovo sanira taj dug ??
       Da su imali zakon o bankrotstvu spasili bi budzet Srbije ali i da su imali nesto u glavi prilikom privatizacije…
       Sada im treba zakon o stecaju jer su vec potrosili besmislene ideje poput one kod duga u JAT-u.

       Sve ovo nimalo zakonski ne dotice mala,srednja preduzeca kao i zanatske radnje i fizicka lica od nemogucnosti izmirenja obaveza. A tu nije drzava dominantan poverioc, iako je ispala veca jeres neplacen racun za struju u odnosu na visestruki iznos bankarskog kredita.

       I sad koga bi vi „poravnjali“novim instrumentom …ZTP ili EPS ili Puteve ili Srbijagas…njihovi neplaceni porezi nisu problem ,problem je njihova kreditna zaduzenost ciji je garant budzet Srbije. I da vidimo ko bi bio zainteresovan da otkupi njihov dug i uz koliki vaucer… Mozda seik…

     • Pa instrument je kljuc a sta posle pa to je tema. Da li da instrumend bude sa karakteristikama bonda i dionice + opcije pojma nemam.

      • Auuu nikad brzi i veci balon ne bi nastao…To bi dosli da vide ,iz prvog reda, i Soros i Bafet..

       Kao ona dva starca iz Mapetovaca.. Knjige bi o tome pisale..

       • pa poenta je ta sto ce drzav svejedno morati da sanira taj dug e sad kako da se prvi razred ne ponavlaj ponovo. jeste tacno da postoji opasnost od balona ali to se da regulisti time sto samo odredjene intitucije bi mogle biti clanice clearing housa. Ili eventualno da zakljucimo da je ideja promasaj

        • Zakljucak je da bi dug trebalo da se izmesti u neki vremenski horizont…Valjda na tome radi Stros Kan…
         Meni se cini da na ovom nivou ukupnog spoljnjeg duga i na ovako nerazvijenom trzistu kapitala to jednostavno ne bi bilo interesntno bez obzira koliko bi se instrument duga „zacinio“ ili da li bio eurobond ili ne..
         Osim balona ,bez obzira da li bi Clearing hause bila drzava ili agencija opasnost preti i od buduceg ponasanja drzave. Sta ako se deficit ne drzi pod kontrolom ili ako se opet Dinkic domogne fotelje..
         Istorijski to ne igra za ovu pricu..

         Ja ne vidim kupca i to je problem i to ne vidim ga ne zbog samog proizvoda vec zbog sveukupnih ekonomskih prilika koje rejting oslikava.. Zato i sluzi ali koga to ovde briga …

         • Hvala Darko. Smo da dodam ja kazem „instrument“ ni sam nemajuci preciznu viziju sta bi ovo trebalo da bude. medjutim jasna mi r njrgova uloga. on bi trebao instrument transformacije i monetizaicija rizika. Ponasanje drzave je svakao kljucni rizik medjutim ja zamisljam clearing house kao eksluzivan klu domacih institucija. penzioni fondovi,odredjeni fondovi itd. lose sam se izrazio kad sam sugestirao da treba da ima elemnata bonda ili dionice,nedostaje mi adekvatan rjecnik da objasnm sta precizno mislim medjutim ova karakteristike su limitovane i validne samo pod odredjenim uslovima.Kupac ja vidim penzione fondove ako s eovo organizuje da ovo bude jedan od nacina njihove adekvatne buduce kapitalizacije, n i njima je ovo dugacak proces

          • Penzioni fond ili osiguravajuce kuce bi trebalo da generalno budu zainteresovane ali pod usloom da nisu bankrot kao sto je u Srbiji slucaj. Nije vazno kako bi se formirao instrument ,svakao je nesto iz spektra instrumenata duga. Medjutim cinjenica je da su u Srbiji sve opstinske uprave u deficiu a da niko nije posegnuo za banalnim mumicpalnim obveznicama.A nije jer nema trzista..
           Instrument mora biti dugorocan i garant mora biti drzava to je osnovin preduslov a sve ostalo je stvar animacije..

           Ako dobro razumem preduslov je reformisanje penzionog sistema ali to je u lancu ishrane iza svega onoga o cemu smo govorili a od cega je drzava odustala.
           Idu izbori i od reformi se doustalo iz banalne promisli da ce se formirati nova stabilnija vlada iza kje ce se krenuti opet u reforme.
           Tako mali Perica zamislja promenu zakona a ja kazem da je veci efekat reforme kada ona nastaje iz konsenzusa koalanicioni vlada ,sto sire to bolje.

           SNS je stopirao reforme iz niskoh izbornih pobuda uz alibi da ce ih bolje sprovesti kada bude imao veci procenaat ucesca u vlasti a to je cita budalastina.

           Sta vise sve i da dobiju 51% vlasti to bi samo usporilo reforme a ne ubrzalo.. Milosevic je pokusao svojevremeno da svojih 70 % podrske pretvori u implementaciju nekih odlika pa to nije islo..

           Uglavnom da ne sirim da bi neko dao resenje problema i da bi se resenje realizovalo potrebna je sinergija citavog drustva. Sto sire to bolje kad vec nismo monarhija…

 7. ubrljavio sam evo ponovo:
  Stanite jos malo. Ja sam bas zbog tog nepovjerenja naveo stvaranje negog instrumenta koji bi eventualno samo institucijama mogao biti interesantan. Zato sam rekao da drzava garantujeneki minimum (cime se stavlja limit na moguci gubitak) a da “upside” rizik bude prominentan. Ovo je komunikacija izmedju mene i MZ nisam ja ovo uospte elaborirao i detaljisao kako i da li je moguce. Dakle da li je moguce kreirati neki inovativan instrument koji bi domacim igracima bio eventualno interesantan da bi monetizovali dugovanja i upumpali likvidnost realnom sektoru.

  Ovo o zakonu o bankrostvu znam da dosta govorite o tome. ovdje me zanima da li je moguca nega platforma: zakon o bankrotstvu + clearing house + novi instrument. pitam vas o paketu ove tri stvari

 8. Jedan deo zla je i u politickom sistemu. Kod nas nema stabilnih vlada. Mozda bi kombinacija sa vecinskim sistemom, koji bi omogucio vecinsku vladu, ili vladu sa najvise dva koaliciona partnera, bila bolja.
  Opet imamo iskustva iz 90-ih, sa vecinskim sistemom koji je bio katastrofalan.
  Do bi bilo koji sistem radio kako treba, mora da postoji korektivna snaga u vidu nezavisnog sudstva, admin., policije, medija, i aktivnog javnog menjenja sa vecim osecajem za pravo i pravdu.
  Tu je izgleda najveci problem.

 9. „Kod nas je nažalost politika zaista generator problema. Politički sistem, parlamentarni sistem, izborni sistem blokiraju…“

  Pa pogledaj samo engleski parlamentarizam u 17. stoljecu. Rat sa kraljem i na kraju se zacementira 1688.godine.
  E sad pogledaj samo kada i kako zene dobijaju pravo glasa prvi puta 1869 a pazi ovo PUNO pravo glasa 1928!!!!!!!!!!!!!
  Pa to je ni prije 100 godina!
  Sad to postavi za srpski narod. 500godina pod turcima, austrijancima, pa onda 100ak godina kraljeva, pa komunizm i onda hop u punu parlamentarnu demokraciju! Ma kako da ne.
  Kako i zasto je dosla zato toliko i vrijedi.

 10. Pa primjer bas najodgovarajuci. Engleci od civilnog rata imaju kontinuitet a 300 godina je velik period. Kod nas je problem nova garnitura rusi apolutno sve prethodne garniture, nnema kontinuiteta a koliko god bilo tu dobrih namjera nove garniture veliki njeni djelovi nastoje da namire i cukun-cukun-unucice

  • Kad smo mi u Srbiji jeli zlatnim escajgom na engleskom dvoru jelo se rukama ….A sad oni hoce da izadju iz EU pre nego sto smo mi i usli..

  • Eto vidis dok oni ne namire cukun-cukun-unucice dotada nece biti ajmo reci dobro za prosjecnog covjeka u Srbiji zato sto to neostvaruju kroz kapitalisticki sistem nego kroz partijiski sistem.
   Srbiji netreba borba za gradjansku parlamentarnu-demokratsku drzavu nego za privatno kapitalisticku parlamentarnu-demokaciju jer u kapitalizmu onome zdravom (uzimam u obzir pravoslavnu vjeru,zemljopis, povijest i slavensko porjeklo, Srbija nece ici putem Indije i Kolumbije) PRAVDA u unutrasnjem uredjenju je ono sto sistem tjera napred.
   Sudovi i ministarstvo pravde je kljucno.

   Kada je privatni kapitalizam pogon rasta BDP( temeljen na proizvodnji i izvozu)a drzava se nemjesa, onda sami ljudi traze jaku i pravednu drzavu da rjesi spor. Normalno ako nije drzava jedan od partnera u sporu.
   Kada se drzava namece kao motor razvoja nemoze biti pravde jer stranke naprave zakon za sebe i svoj cilj.

   Zakljucak, s obzirom da nitko nije komentirao osim tebe i gosp. Darka gradjanska drzava nedokuciv san za sljedecih nekoliko generacija jer je to svijest gradjana o drzavi a ona nedolazi politickim aktom.

   • Ovde zivi sve sami ajduk kao potomak ajduka..Otud sistem institucija niko ne smetra ozbiljnim pojmom. Eto recimo bivsi predsednik Republike Srpske je otisao u hajduke pa mnogi general i to sve nedavno.

    Svaki drugi sudija drhti kao jasikova liska nakon presude za saobracajnji prekrsaj a ministri su vise glumci iz rijalitija nego licnosti od autoriteta. Ljudi ih vise gledaju kao budalase koji ne znaju nista drugo da rade nego nekoga ko bi im doneo prosperitet u buducnosti.

    U sustini zakljucak ti je dobar Nenade…

    • @ Darko
     Hajducija i inat je u samom bicu naseg covjeka. Ona je bila odgovor na teror turske-islamske vlasti. Ja ih smatram vrlinom i prednosti a nikako manom. Ona jeste mana u ovom ekonomskom modelu ali prednost u onom kojem ja govorim.
     Borba za slobodan zivot pojedinca i da materijalno dobro moze prenjeti svojoj djeci. Kada prkos grupe predje u cijeli narod desi se revolucija.
     Danasnja hajducija ti je recimo neplacanje poreza na neki naci i zato ja mislim da Draganov nacin borbe protiv sive ekonomije nebih uspjeo je upotreba sile al to je moje misljenje.
     Ja sam davno rekao da su Srbi blizi po mentalnom sklopu Sjeverno amerikancima iz SREDINE kontinenta nego Njemcima, Nizozemcima…
     Ja kada slusam politicare, sociologe, profesore oni SAD okrecu prema tome prema Zapadnoeuropskom modelu socijalne drzave a to je za ove iz sredine kontinenta katastrofa totalna katastrofa. Oni se nece uspjeti u tome snaci.

     Sudovi se neusude ici protiv politicke elite upravo zato sto novac dolazi od drzave a onaj ko je na vlasti taj ima i novac i moc.
     Koji god sistem imas sud mora biti minimalno jednako jak kao i ostale tri vlasti a mozda i jaci od izvrsne vlasti.

     @Misa
     Ja bih svakako htjeo da vidimo i to, pa ako se gospoda admin. neljute samo ti stavi.
     Sada se bije bitka na Makroekonomiji.org hoce Srbi biti Japanci ili Srbi. haha

     • I Japanci su 20tih godina proslog veka smatrani najgorim radnicima, a japanska roba bila simbol skarta. Japanci su morali da se promene, nema mnogo slicnosti izmedju Japanaca iz 19tog veka i danasnjih.

     • Slabo Vi to razumete Nenade,za pocetak hajduk nije nikakvo olicenje vrlina vec klasican razbojnik. To je osoba koja je ,pod teretom problema,pribegla liniji manjeg otpora..
      Ja ne govorimo o gradjanskoj neposlusnosti vec o razbojnicima koji ne prezu ni od cega..

      I uopste ne znam odakle Vam te konstrukcije o izvozu ,cuprijama i stanogradnji jer sam ja na dijametralnom stanovistu.

      Izgleda da se gradivo pobrkalo….

   • Time se bavi citava grana ekonomije Ïnstitucionalna ekonomija“ izucavali su sta se to promenilo u drzavama koje su ostvarile ekonomsko rast veci od 30000% od drugog svetskog rata do danas. Japan, Koreja, Singapur, Hong kong i Tajvan. To su jedine drzave kojima je to uspelo. Zakljucak je da nije dovoljno ekonomski rast i izgradnja institucija, potrebna je promena u glavama ljudi. U svim ovim drzavama je vlast inicirala te promene i tek sa promenom svesti naroda izgradjene su institucije i krenuo brz ekonomski rast.

    Nazalost kod nas nema nikakve zelje vlasti da inicira bilo kakve sustinske promene, zato ce nam biti sve gore i gore.
    Ako te zanima, a Zdravkovic se ne bude ljutio mogu da ti detaljnije napisem o promenama koje su ove drzave pretrpele.

    • Miso to se desilo dok sam ja bio ziv tako da nema potrebe za detaljima. Inace nije vlast ta koja inicira proemene ali to je duga prica…Vlast je izvrsitelj..

     • Gresis Darko bas je vlast u svim ovim zemljama organizovala sve promene. Mislio sam da napisem Nenadu

      • Napisite, jos bolje ostavite referense ka clancima i knjigama. Ako vec pisete da se objavio kao clanak a ne komentar

      • Vlast kroz vlade je samo ono sto se vidi…Moc i generator promena ne stanuje tamo..

       • Darko u svim tim drzavama je vlast bila vlast, cetiri su bile visedecenijske diktature, a Japan kvazidemokratija, gde je jedna partija LDP bila na vlasti 48 godina neprekidno. U svim tim drzavama je vlast kontrolisala kapital, a ne obrnuto.

        • POŠTOVANI I DRAGI
         ZATVARAMO BIOSKOP!
         BIĆE DOMANOVIĆA I NUŠIĆA
         BIĆE ANALIZE ETNIČKIH REZULTATA POPISA U BIH
         BIĆE MALIH ANALITIKA „ISPOD ŽITA“
         BIĆE POSTOVA O MEĐUNARODNOJ EKONOMIJI I O SRBIJI IZ DOBA MOJE ČUKUNBABE
         NEĆE BITI NIČEGA ŠTO JE U VEZI SA SADAŠNJIM STANJEM U EKONOMIJI, SVETLIM PERSPEKTIVAMA, GIGANTSKIM INVESTICIJAMA KOJE ĆE PREPORODITI SRBIJU…
         KOMENTARI KOJI PROPAGIRAJU STRANKE, MODERNE POLITIČKE SVECE I GREŠNIKE BIĆE BRISANI BEZ OBJAŠNJENJA.
         BRISAĆE SE I DIJALOZI SRODNIH DUŠA, FINGIRANE POLEMIKE…
         ISTRAŽIVAĆEMO ZAŠTO JE MADAGASKAR ILI NEPAL BOLJE MESTO ZA ŽIVOT ILI ZAŠTO SU PAMPERS PELENE SROZALE NATALITET U SRBIJI.
         KOJEKUDE SRBIJO

 11. Za neke drzave je to tacno a za neke nije. Staljin je sigurno bio neosporna vrhovna vlast.

  Uspon J. Koreje pocinje drzavnim udarom 1962 god. Do tada se na jugu zivelo losije nego u Severnoj koreji, a njihovi tajkuni su se bavili istim poslovima, uvoz i gradjevina, kao i nasi. Prvi potez vojne hunte je bio da pohapsi sve tajkune, ukupno je uhapseno njih 68 i vlast daje tajkunima ultimatum da ce od sada graditi izvozno orjentisanu privredu povecati plate radnicima, a da ce ih drzava pomagati u tome. Za svaki slucaj svaki od tajkuna je potpisao dokument kojim se odrice sve svoje imovine u korist drzave. U sledecih 30 godina koliko je vojska bila na vlasti su postavljeni temelji danasnje Koreje.
  Gde je tu bila realna vlast u Rukama vojske ili tajkuna?

  Imas gomilu slicnih primera da je vlast bila vlast, a ne da je iza nje neko stajao.

 12. Kakva god da je vlast, vec znate da nije dovoljno dobra – na nasim prostorima najmanje ce jos u narednih deset-dvadeset godina ce biti diskutabilna. Zato treba svako da se okrene sebi, sopstvenom radu i da krene napred. Zamislite kada u ovakvim nenormalnim ekonomskim uslovima uspete na trzistu, zamislite kakva je to podloga kada stigne bolje vreme – bicete jos uspesniji.

  • Госн. Драгане
   Овде је скуп неуспешних. Не бавимо се ширењем оптимизма и вере у светлу будућност.
   Захваљујем на дозволи да објавимо Ваше планове за борбу против сиве економије, а која би значила грађански рат у Србији, где би се нишанили са супротних страна.
   Као и Милету, и Вама исто кажем, не остављајте овакве коментаре које ћу обрисати јер непотребно трошите време.

 13. Gosp. Miso niste valjda zaboravili na tekst? hehe
  Gosp. Darko je poceo priznavati da je izvoz spas za ekonomiju a ne gradnja mostova, stanova.. hehe samo da jos shvati da Srbija nije tehnoloski zaostala nego samo da malo kasni(cak se ni sa tim neslazem) biti ce puno bolje!

  Puno pozz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *