Kreditni „rejting“ Srbije

Pre par dana kreditna agencija Fitch je degradirala kreditni status Srbije sa BB- na B+. Iako su su državni zvaničnici i Narodna Banka Srbije u pravu da ovo nije razlog za paniku, pogotovo što bi odbranu rejtinga neminovno podrazumevala mere koje bi bile atak na standard stanovništva, ipak degradaciju ne trebe doživljavati kao nebitan događaj. Pogotovo je iznenađujuće i zabrinjavajuće što su srpki mediji  komentarisali ovaj događaj površno i traljavo.

Iako, ponavljamo, da sam događaj nije razlog za paniku, njegove implikacije svakako treba da su shvaćene.   Neke od implikacija pada kreditnog rejtinga mogu biti daljne slabljene dinara, zemlja može da postane manje atraktivna za direktne strane investicije, premija rizika može da poskupi kredite itd. U svakom slučaju je interesantno primetiti zemlje Fitch-ovog „kluba“ BB-, kojeg je Srbija upravo napustili kao i zemlje kluba B+ u koji je degradirana. U klubu BB- kreditni rejting je deljen sa zemljama kao što su Angola, Armenija, Kipar, El Salvador, Lesoto, Nigerija, Surinam, Tunis a degradacijom rejtinga Srbija je rizična kao sledeće zemlje: Bolivija, Gruzija, Gana, Venecuela, Mongolija, Vijetnam, Zambija. Iako ovo stvara depresivni utisak da je Srbija geografski locirani na pogrešnom kontinentu, ne treba zaboraviti da je bivša zemlja jedna od osnivača Nesvrstanog pokreta i jedan od njegovih najprominentnijih članova. Sledeća tabela, sa nekoliko relevantnih ekonomskih podataka u potpunosti objašnjavaju razloge za kreditnu degradaciju:

 

 

4 komentara

 1. Rejting nije sjajan ali jos opasniji su izgledi za budcnost. Od panike nema vajde pa nije vazno da li je ima ili nema ali fakat je da ne postoji razlog zbog kog bi iko overovao da ce se rejting poboljsati. Sta vise taj trend je silazni i pravo pitanje je da li je ima nekog ko ovo razume u vladi Srbije. I brisel i kosovo i EU i Arapi i Beograd na vodi sve je to macji kasalj za ono sto sledi ako ne dodje do proena a njih nema na vidiku vec skoro dve godine.

  Ja se vise ne secam sta je i da li je ova vlada uopste ista uradila u ekonomiji Srbije od kako je dosla na vlast. Valjda su mislili da ce to samo od sebe i da samo treb najavljivati i posecivati medije. Treba ocekivati da se i druga rejting kuca saglasi sa ovim rejtingom uskoro a onda polovinom godine idemo dalje..

  A onda moze onaj MZ-ov pjevac da zapeva onu „Kuda dalje rodjace“…

 2. Glava u pesak ili nekakva strategija,meni nedokuciva!!
  Nakon povlacenja zakona o radu tek mi nista nije jasno?
  Tacno je da je taj zakon selektivan i tacno je da bi imao efekta samo u setu najvaljivanih sveobuhvatnih reformi ali ovako brutalno „preskakanje“ Radulovica je za cudjenje.

  Ovo sto je Vucic uradio je potpuno nerazumno i u suprotnosti u odnosu na ono sto je isti govorio i sto govori i dalje. On je Radulovica doveo ??

  Izbori ,sindikati ,kupovina vremena,pregovori sa EU sve je to manji problem u odnosu na ovo povlacenje zakona o radu.
  Sada su reforme zaista neizesne i u potpunom corsokaku a sve je to u direktnoj vezi sa dolaskom MMF i buducim rejtingom.

  Opet podvlacim da mi je ovo nedokucivo ,hocu reci toliko je glupo da mi je nepojmljivo.

  Vlada Srbije se ponasa kao da hoce da bankrotira i to sto brze ?? Racunam da su viceguverneri dovoljno svesni da predvide kuda ovo vodi …

  Toliko zam zacudjen ovim da sam danas propratio konf.za stampu povodom otvaranja pregovora sa EU. Reko daj da vidim da sad na pocetku Vucic i Dacic ne kazu aprililili…Nista me vise ne cudi od ove politike koja se stvara i implementira u realnom vremenu?! Ujutru niko ne zna sta ga ceka na kraju dana a uvece niko ne zna politiku za sutra..

  Deluje da su dizgine potpuno ispale iz ruku..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *