Пол Крејг Робертс: Русија и Кина би требало да иду својим путем

https://cirilizovano.blogspot.com/2022/02/blog-post_27.html

Русија и Кина би требало да иду својим путем

Запад је последње што им је потребно

Јуче је Русија створила нови свет. Хегемон је мртав. Данас би Русија и Кина требало да започну одвајање од Запада, остајући опрезни да је сатанска измишљотина способна да ударинуклеарним оружјем док је у самртној муци. Не постоји ништа на Западу што је вредно имати.Западне земље су већ предале своје најважније индустрије Кинезима и одрекле се грађанскихслобода својих грађана. Као што ковид мандати доказују, Запад више не верује у вредностикоје изговара. Људи који остварују или покушавају да остваре своја уставна права на слободу говора и слободу удруживања су означени као „домаћи терористи“. Гласови им се потискују, отпуштају са посла, одузимају им лекарске дозволе, хапсе их и затварају. Западни свет је претворен у паклену рупу тираније. Руски економисти, којима су амерички неолиберали испрали мозак, су, не схватајући, међу највећим непријатељима Русије. Они су индоктринирани да верују да руски економски развој зависи од приступа западном финансирању. Ово је тотална глупост.
Пре неколико година Мајкл Хадсон и ја смо јасно ставили до знања да је ослањање на стране зајмове, страни капитал, за финансирање свог развоја најглупља ствар коју Русија може да уради. Питали смо, јавно, руску централну банку како ће потрошити позајмљене доларе или евре у Русији на развојне пројекте? Пројекти се, наравно, плаћају у рубљама, јер је то национална валута. Шта магично претвара доларе и евре у рубље? Да ли централна банка користи стране валуте које је Русија позајмила да би купила рубље на тржишту валута? Зашто то чинити када централна банка може да ствара рубље?
Централној банци смо указали да када добије кредит у доларима или еврима, она ставља девизе у своје резерве. За финансирање пројекта, централна банка креира рубље, баш као што то чини приватна банка када финансира пројекат. Све што инострани зајам чини јесте да оптерећује Русију отплатом камата страним кредиторима. Како централна банка може да финансира пројекте, а финансира пројекте, стварањем рубља, страни кредит је бесмислен. Све што Русија ради када узме инострани зајам је да преузме обавезу без стицања имовине. (Централна банка прави исту врсту грешке када саветује Кремљ да прода руску имовину странцима како би стекао девизе, што онда чини Русију подложном санкцијама! Како Русији не требају девизе, она треба да задржи свој природни гас за развој привреде Русије и Кине, а не да исцрпљује своје резерве продајом својим западним непријатељима који уводе санкције и прете на капаљку. Ако Русија ипак прода, она би требало да цени у рубљама да би ојачала рубљу.)
У ком облику Русија држи свој инострани зајам у својим резервама? Не у валути. Резерве се углавном држе у дугу земље кредитора. То значи да руска централна банка, узимајући зајам у доларима, држи обвезнице америчког трезора и на тај начин помаже у финансирању Вашингтонског окружења Русије. Управо смо били сведоци како америчка влада, централна банка и комерцијалне банке и њихови евро-сателити конфискују девизне резерве Доњецка и Луганска, баш као што су заплењени депозити и резерве Авганистана, и као што је Банка Енглеске конфисковала венецуеланске залихе злата у Лондону и доделиле га клептократи Гуаидоу, изабраном од САД.
Из разлога који нису у складу економским знањима, руска централна банка сматра да је инфлаторно стварати рубље осим ако се не оптерећује спољним дугом! Ова сулуда идеја показује како је америчка економска пропаганда одузела Русији вредност сопствене централне банке.
До сада је руска централна банка морала да одвоји своје размишљање од америчког економског испирања мозга. Ипак, атлантистички интернационалисти ће покушати да задрже своје америчке везе и наставе издају сопствене земље.
Запад пати од исте заблуде као и руска централна банка. ЕУ планира да санкционише Русију ограничавањем приступа Русије европским финансијским тржиштима. Вашингтон ће учинити исту ствар. Русија нема потребу да њене банке имају приступ европским или америчким банкама. Приступ не користи Русији, већ европским и америчким банкама које наплаћују камате од Русије. Опет, зашто би Русија плаћала камате на иностране зајмове, чији приходи мирују у њеним девизним резервама?
ЕУ је, схватајући да њене банке имају користи, ограничила санкције на појединце. Каква тотална глупост. Руска војска се финансира из руског националног буџета, а не из банака. Сваки руски званичник довољно високог ранга да је учествовао у одлуци Савета безбедности који и даље верује у Запад, и има новца у иностранству, је толико глуп да заслужује да му новац буде конфискован. Заиста, такве будале треба очистити из руске владе.

EU Seeks to Limit Russia’s Access to European Financial Markets

Русија и Кина су подвргнуте пси-оперативној операцији да им је запад потребан. Ова заблуда је највећа претња са којом се суочавају, заиста, са којом се свет суочава. Шансе за Трећи светски рат повећавају њихови контакти са Западом. Ови контакти резултирају сталним оптужбама, сталним провокацијама, које су опасне јер могу експлодирати у сукоб. До сада су Русија и Кина требало да схвате да су преговори са Западом не само бесмислени већ и опасни.
Први корак ка смањењу тензија је да Русија и Кина престану да одговарају на оптужбе. Одговори немају никакву функцију осим да одрже оптужбе живим и да охрабре нова оптуживања. Оптужбе су начин на који Запад држи Русију и Кину у дефанзиви, увек говорећи„не, ми то нисмо урадили“. Зашто се труде да поричу? Запад им никада не верује.
Бити стално оптуживан доводи до фрустрације и беса. То је главни узрок супружничког злостављања. Једини начин да Русија и Кина зауставе оптужбе је да престану да реагују на њих. Русија и Кина имају своје циљеве. Ови циљеви су развој њихових земаља и стварање сопствених трговинских блокова. Нема никаквог разлога да се загађују ови пројекти западном корупцијом.
Западни свет више неће бити проблем за Русију. Запад се урушава у сопственој дегенерацији, умирући од самомржње. Запад обешчашћује своје осниваче, своје хероје. Запад руши сопствене историјске споменике, ставља на црну листу сопствену класичну литературу, учи о мржњи према себи на сопственим универзитетима и јавним школама, а сада је створио два моћна непријатеља. Запад одбацује своје вредности. Нема морала, нема поштовања према истини. Влада САД је згазила Устав у блато. Пошто су САД Устав, САД су се бациле у блато. Правни факултети ћуте или охрабрују уништење. Пошто је остатак Запада америчка империја, све пропада са САД.
Тешко је једној земљи, империји, да изгради тензије које воде до рата ако се изабрани непријатељ не упусти у то, не одговори вам. Најбоља шанса да се избегне нуклеарни рат је да Русија и Кина пажљиво пазе на Запад, али га и игноришу, и избегавају сарадњу са њим. Русија и Кина треба да се баве својим пословима.

Аутор: Пол Крејг Робертс

Извор: Russia and China Should Go Their Own Way

Превод: Мирослав Здравковић / Макроекономија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *