BRISEL DOSTAVIO BUDIMPEŠTI MERE ZA DOBIJANJE NOVCA IZ EU FONDOVA: Za unijska sredstva ispuniti 27 uslova!

Evropska unija Madjarskoj ukupno zamrzla preko 21 milijardu evra na koja bi ova država imala pravo izmedju 2021 – 2027. godine, javlja iz Budimpešte akademik Vlastimir Vujić!

Glavni grad EU, Brisel, severnom komšiji Srbije, Mađarskoj,  i dalje uskraćuje pravo na korišćenje sredstava iz zajedničkog unijskog budžeta, jer je zabrinut za vladavinu prava u Madjarskoj. I ako iz vlade desno-konzervativnog Fidesa (čiji je predsednik stranke Viktor Orban ujedno i premijer Madjarske) tvrde da su tražene promene „pri kraju“ i veruju da će njihova zemlja uskoro dobiti budžetska sredstva koja joj pripadaju. Jer, kako se ističe, u Briselu nema nijedne jedine naznake da će se „tako nešto“ i – dogoditi?

KOJE SEGMENTE SVOJE UNUTRAŠNJE POLITIKE MAĐARSKA TREBA DA DOVEDE U RAVAN BRISELSKIH KRITERIJUMA VLADAVINE PRAVA?

                           Odgovor je sažet u dve reči – MNOGE SEGMENTE! Poznavaoci situacije u Briselu tvrde da Mađari OSIM VLADAVINE PRAVA – moraju da se posvete izmeni i drugih oblasti. Dve su prioritetne.  AKADEMSKA NEZAVISNOST I ZAKON O ZAŠTITI DECE! Evropska unija je Mađarskoj zamrzla preko 21 milijardu evra na koja bi ona imala pravo između 2021. i 2027. Godine, navodi Vujić.

                            Vlada Viktora Orbana (ako želi novac iz EU fondova u svom budžetu) prvo će morati da pristupi promenama u 17 oblasti. Reč je, između ostalog, O OSNIVANJU AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE, JAČANJU ANTIKORUPCIJSKOG OKVIRA, VEĆOJ TRANSPARENTNOSTI U KORIŠĆENJU FONDOVA EU i IZMENAMA U OBLASTI JAVNIH NABAVKI, dodaje Vujić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *