IZVOZ JUNADI U ALBANIJU: U ceni svi proizvodni troškovi

Nedavno objavljena vest o izvozu junadi u Albaniju, posle aktivnosti Udruženja „Agroprofit” iz Novog Sada, biće ostvarena početkom iduće godine. Kupac ima zahtev za ubrzanu nabavku 1.000 junadi, težih od 500 kg. Okvirna cena za ovaj izvoz je 2,45 – 2,60 evra po kilogramu žive mere. To je i najveća trenutna cena u regionu, gde simentalac više i nije najtraženiji, već tovne, teže mesne rase. Pomenuta otkupna cena je bez kala i uz plaćanje na račun, da bi farmeri ostvarili premiju za prodaju. Servisne poslove za stočare u ovom izvozu obavljaće Opšta zemljoradnička zadruga iz Bogatića, a stočari mogu svoju ponudu da prijave na telefon 064/360-92-55.

Foto ,,Agroprofit’’

Direktor ove zadruge Ivan Radovanović kaže da je ovo veliki posao za zadrugu i koristan za stočare.

Nedavno objavljena vest o ovom izvozu pobudila je pažnju i prijavilo se deset farmi sa više od 500 junadi. Stočari žele isplatu kod utovara na račun i potvrdu o izvozu da bi ostvarili premije – kaže Radovanović.  –  Mislim da je preporuka našeg udruženja o obnavljanju tova posle poskupljenja žitarica bila ispravna. Ekonomičnost u tovu neminovno zahteva da se u proizvodnu cenu ugrade svi troškovi i to nije sramota. Nije realno da stočari prodaju junad ispod proizvodne cene, a da svi drugi na tome zarađuju. Za tovljače je opasnost ako naprave loš izbor teladi i po većoj ceni od realne. Kada tele iz uvoza, bez provedenog karantina, stočar plati 650 ili 700 evra, nema te hranidbene liste koja ga može tokom tova spasiti od gubitaka – kaže Radovanović.

Udruženje „Agroprofit” od 2009. godine koje vodi Čedomir Keco, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sprovodi program povećanja kvalitetnih tovnih rasa u Srbiji. Tako se danas ove rase gaje u više od 430 naselja. Hereford je najrasprostranjenija rasa, gaji se u 130 sela, ali je najbrojniji angus, sa oko 4.200 grla. Povećan je broj limuzinske rase i šarolea.

Tako se u Srbiji, a najviše u AP Vojvodini, gaji više od 12.000 kvalitetnih grla tovnih rasa. Vlasnici ovih krava dobijaju premiju od 40.000 po grlu. Jedini prihod u ovoj proizvodnji je tele, koje je uz kravu 4-6 meseci. Oni stočari koji uspeju da pripeme junice za priplod i ako su steone  ostvaruju dobit od 2.000-2.500 evra po životinji, što zavisi od rase. U ovogodišnjoj proizvodnji teladi bolje su se pokazala telad od kvalitetnih tovnih rasa iz domaće proizvodnje. Posebne poteškoće imali su farmeri koji su uvezli limuzinsko goveče. (B.Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *