IZVOZ PRIPLODNIH JUNICA IZ SRBIJE: Prodaju zakočili zastareli paragrafi!

Farmer Miroslav Kiš, iz Verušića kod Subotice, taman kada je nakon nešto više od tri godine došao u priliku da ubere plodove sa prve farme priplodnih goveda rase limuzin zapaćene u Srbiji, nadomak Subotice, isprečila se mera susednih država iz regiona. Naime, sa porodične farme Kiš bio je već utanačen izvoz priplodnih junica limuzin rase, ali se ispostavilo uzalud, jer su posao zakočili zastareli paragrafi. Proizveli smo priplodne junice za izvoz za Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju, međutim došli smo u situaciju da ne možemo da ih u ovom momentu izvezemo. Razlog zbog kojeg nije mogao da se ostvari posao me je zaista iznenadio. Reč je o programu mera zaštite i vakcinacije koji je još na snazi usled kvrgavosti kože kod goveda, koji je u Bosni donet još 2016. godine kojim se sprečava uvoz iz Srbije i Crne Gore. Ta mera je u Srbiji već odavno prošlost, ali oni tu meru nisu ukinuli, predočava Miroslav Kiš.

Kupac priplodnih junica iz BiH, pojašnjava Kiš, posle usaglašenih sertifikata, došao je do toga da zbog mere koja nije ukinuta nije u mogućnosti da obavi uvoz iz Srbije.

– Uverili smo se tako da nije dovolјno samo proizvesti kvalitetna priplodna grla, nego da se više mora poraditi i na drugim stvarima i neophodnoj logistici, da bi se svojom ponudom mogli uklјučiti na tržišta u region, ukazuje Kiš. Do sada nikada nismo bili u takvoj situaciji, ali smo sada  došli u takvu priliku…

Farma Kiš i farmeri sa kojima sarađuje, orijentisali su se na uzgoj visokokvalitetnih grla, a ne samo da se na farmama administrativno vodi da imaju goveda sa pedigreom, samo pedigrea radi. Posvetili smo se tome da praćenje i ocenjivanje bude na nivou, da uzgajamo grla natprosečnog kvaliteta, po kriterijumima kako se to radi u razvijenim zemlјama sa mnogo razvijenijim govedarstvom. Mi smo takav način rada pokušali preslikati u Srbiju. Za sada to ne funkcioniše potaman jer je to duži proces, ali je to put u kome i prateće institucije moraju da se menjaju i prilagode našem odgajivačkom programu, smatra Kiš.

Kada neko, poput Miroslava Kiša na ovakav problem ukaže, od nadležnih u Srbiji, dobija kao odgovor pitanje: Pa ko je to do sada izvozio iz Srbije? Konstatacijom, da se time do sada niko nije bavio, Kiš se ne miri. Smatra da ukoliko na svojoj farmi na severu Bačke proizvede kvalitetne priplodne junice ili bikove limuzin rase, ili to postignu i druge farme, trebalo bi omogućiti da izvozom u zemlјe u okruženju domaći farmeri valorizuju svoj trud.      

Od dobro upućenih u prilike u govedarstvu čuli smo da možda i nije samo u pitanju “zaboravnost” administracije u susednim državama, nego i uticaj tamošnjih uvozničkih lobija, koji forsiraju plasman priplodnih grla iz razvijenih evropskih zemalјa. Zainteresovanost je farmera iz BiH i Severne Makedonije da priplodne junice kupuju i u Srbiji, jer su farmeri poput Miroslava Kiša dostigli kvalitetnu proizvodnju. Signal je da se barijere koje postoje prema tržištu u okruženju moraju uklanjati.

Čedomir Keco, iz proizvodne grupe za tovno govedarstvo Udruženja “Agroprofit” iz Novog Sada, koja okupllja više stotina stočara iz Srbije koji se bave tovnim govedarstvom, ističe da je napredak tovnog govedarstva u Srbiji itekako primetan. Jer, od 2009. godine do danas broj kvalitetnih goveda čiste rase u Srbiji je sa 450 povećan je na 11.000 grla, u čemu smo pretekli govedare iz okolnih država, a naša zemlјa ima najkvalitetniju telad u regionu, što pored domaćih klaničara znaju i inostrani kupci.

Za porodičnu farmu Kiš prve 52 priplodne junice rase limuzin uvezene su direktno iz Francuske, a sada, nakon nešto više od tri godine farma broji oko 260 grla ove mesne rase, zahvalјujući uspešnom uzgoju u sistemu krava-tele. Cilј farme Kiš je bio pobolјšanje genetskog potencijala i povećanje broja goveda limuzin rase u Srbiji i regionu. Delovalo je to u avgustu 2018. godine kao upuštanje u avanturu, jer je do tada rasa goveda limuzin na našim prostorima bila gotovo nepoznata, ali ispostavlјa se da je bio dobar poslovni potez ovog gazdinstva.

,,Prednost ove rase je, pre svega,  u tome što su, kao jedna od pet francuskih nacionalnih mesnih rasa, izuzetno velikog randmana, odnosno imaju daleko bolјi udeo mesa u ukupnoj težini, lakše se tele od, recimo, simentalki, a uzgoj ne zahteva odviše zaštićene prostore nego se oslanja i na korišćenje pašnjaka, što smanjuje troškove ishrane i povećava rentabilnost. Kod rase limuzin tele dugo ostaje pod kravom, oko sedam meseci, što olakšava posao farmeru’’,  objašnjava Miroslav Kiš. 

Stočar Kiš naglašava, s obzirom da su prve mlade priplodne junice uvezli 2018. godine, sada već imaju kvalitetne junice kao sopstveni proizvod, tako da farmeri iz Srbije više ne moraju da ih uvoze, nego imaju i odgovarajuću ponudu sa domaće farme vlasnika Miroslava Kiša iz Verušića kod Subotice.

Trebalo je da prođe nešto više od tri godine da dođemo do prvog proizvoda koji kada smo ulazili u ovaj posao, kod nas nismo mogli kupiti, navodi Kiš. Dobro je da je država finansijski podsticala unapređenje ovog segmenta u govedarstvu, ali ono što nije dobro da naše prateće institucije se malo bave ovom temom. Svi se bave tovlјačima i izvoznim bilansima nekih proizvoda, a malo ko priča o kravi, koja je sasvim nešto drugo u uzgoju u sistemu krava-tele, u odnosu na držanje muznih krava. Mi se tom problematikom bavimo jer znamo naše cilјeve, pošto u sistemu krava-tele nema mleka. Okuplјamo se i sarađujemo, razmenjujemo iskustva, pa ćemo ubuduće kao odgajivačka grupa ove rase goveda dati akcenat i protežirati sve ono što su prednosti rase limuzin i uzgoja u sistemu krava-tele.

                                                                                                     B. Gulan 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *