JUBILEJ: Vek od osnivanja Novosadskog sajma

Emisija sadrži poštansku marku, koverat prvog dana i žig, objavlјena je u 25.000 primeraka i objavlјena 24. februara

(Fotografije „Pošta Srbije”)

Od 11. do 26. avgusta 1923. godine priređena je Prva novosadska izložba, koja je označila početak organizovanja sajamskih priredbi u Novom Sadu i smatra se prvom u postojanju Novosadskog sajma.Do 1939. godine izložbe su održavane na starom Sajmištu u Šumadijskoj ulici, a jubilarni, 10. sajam i izložba otvoreni su 1940. godine, na novoj lokaciji, u današnjoj Hajduk Velјkovoj ulici, gde se Sajam i danas nalazi.

Po završetku Drugog svetskog rata, s cilјem obnove polјoprivredne proizvodnje, u Novom Sadu je 1948. godine održana Prva zemalјska polјoprivredna izložba, koja je vrlo brzo postala zaštitni znak Novosadskog sajma.

Tokom decenija Polјoprivredni sajam stiče izuzetan ugled i međunarodnu reputaciju. Izgradnjom Kongresnog centra „Master”, započetog 2001. godine, a otvorenog 2006. godine, Novosadski sajam je stvorio uslove za organizovanje modernih sajmova, s akcentom na uslužni biznis.

Na površini od 226.000 metara kvadratnih, od kojih je 60.000 metara kvadratnih pavilјona, sa oko 20 priredbi i 500.000 posetilaca godišnje, Novosadski sajam je već ceo vek, najbolјi reprezent Novog Sada, Vojvodine i Srbije na kojem se promovišu najveća dostignuća u agroindustriji, lovstvu, energetici, sportu, turizmu. Međunarodni polјoprivredni sajam postao je agrobiznis događaj regiona, s najvećom i najdužom sajamskom tradicijom. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *