Minibusom kroz kuršumlijska sela

Ministarstvo za brigu o selu radi na rešavanju problema mobilnosti seoskog stanovništva, izjavio je ministar Milan Кrkobabić.

„Putevi su ključna stvar, ali ono što mi radimo je rešavanje problema mobilnosti seoskog stanovništva – odlaska iz jednog u drugo selo, ili iz sela u opštinsko i gradsko sedište, do lekara, u školu, poštu ili na neku sportsku manifestaciju. Omogućićemo ovakvim vidom prevoza minibusevima, besplatan prevoz ljudi u ovim područjima“, kazao je Krkobabić u Кuršumliji, u prvoj vožnji minibusom za prevoz seoskog stanovništva, kupljenim sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

Министар за бригу оселу у Куршумлији

Kako je objasnio, kupovinu vozila finansira Ministarstvo za brigu o selu, odnosno država Srbija, a lokalna samouprava obezbedjuje vozača, registruje, održava i plaća gorivo.
Кrkobabić je najavio da će u narednom periodu Saobraćajni fakultet Beogradskog univerziteta uraditi celovit program kojim će se pokriti sve 44 opštine četvrte grupe razvijenosti.

On je, posle kraćeg sastanka sa rukovodstvom opštine, pošao u prvu vožnju minibusom predvidjenom trasom kojom će ovo vozilo svakodnevno saobraćati i zaustavio se u selima Кonjuva i Belo Polje kako bi porazgovarao sa velikim brojem meštana koji su ga dočekali.

Na pitanje ministra da odmah kaže jednu svoju želju desetogodišnji Andreja iz sela Кonjuva je izmamio osmeh i odobravanje svih prisutnih odgovorivši kratko i bez razmišljanja „Da nas u selu bude više!“.

Predsednik mesne zajednice Кonjuva Tomislav Djordjević rekao je da će, posle skoro deset godina, sela ovog područja biti povezana sa centrom Кuršumlije, što će svima mnogo značiti, jer retko ko je imovinskog stanja da može da priušti taksi, a deset kilometara nije malo preći.Sa 120 miliona dinara koje je Ministarstvo za brigu o selu prošle godine odvojilo za ove namene, nabavljeno je 18 ovakvih vozila, a prvi minibus stigao je u opštinu Кuršumlija.

Predsednik opštine Кuršumlija Vojimir Čarapić izjavio je da je ovo značajan dan za ovu opštinu, jer je pomoć države bila preko potrebna, i iskazao zadovoljstvo što će neka naseljena mesta koja nikada nisu imala organizovan prevoz, sada biti uključena u linijski prevoz organizovan ovim minibusom.
Čarapić je dodao da se nada da će opština moći da učestvuje u još ovakvih javnih konkursa jer je nerazvijenim opštinama pomoć države najpotrebnija.

Sredstva su obezbedђena iz prošlogodišnjeg programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibusa sa 20 plus jedno sedište za prevoz seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište.

Cilj ovog programa je da se seoskom stanovništvu u teško dostupnim i loše povezanim selima, naročito onima preko 500 metara nadmorske visine, učini dostupnim obavljanje privredne aktivnosti, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, odlazak u školu najmladjima, sportske i kulturne aktivnosti.

Na ovaj način, samo sredstvima izdvojenim prošle godine, doprineće se rešavanju problema prevoza u 479 sela širom Srbije, a koristiće ga nedeljno 17.000-18.000 putnika.

I ove godine na raspolaganju je za iste namene izdvojeno 120 miliona dinara. Javni konkurs trajao je do 21.
aprila 2022. godine i uskoro se očekuje dodela sredstava najbolje rangiranim jedinicama lokalnih samouprava. (B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *