MINISTARSTVO ZA BRIGU O SELU: Dodeljeno 65 kuća!

U pojedinim selima Srbije ima kuća koje koštaju do 5.000 evra. Imaju 70 kvadrata i okućnicu 2,64 ara: Oni koji kreću u novi život pitaju se kako da dobiju sličan krov nad glavom? Kako možete da dobijete sličnu?

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinaar. U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava.

Još 65 kuća na selu dobilo je stanare. Prva za koju su u ovom ciklusu dodeljena sredstva nalazi se u selu Željuša, u opštini Dimitrovgrad, ima 52m2 i okućnicu od 4,8 ari placa.  Na prvoj ovogodišnjoj komisiji dodeljeno je 65 seoskih kuća i to za osam mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 12 samohranih roditelja i 45 porodica sa teritorije čitave Srbije. Najjeftinija nekretnina, od sada dodeljenih, staje 588.168 dinara, nalazi se u selu Bačko Gradište u opštini Bečej. Nepokretnost ima 67m2 i okućnicu od 2,64 ara.

Maksimalan iznos od 1.200.000 dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo
Selo i Bođani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš). U Mionici je za isti iznos od 1,2 miliona dinara, u selu Planinica kupljena kuća sa najvećom okućnicom – 1,88 hektara. Najveća seoska kuća ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336m2.

Кao i prošle godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i
mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, o čemu smo pisali ranije, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Interesovanje je ogromno, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu,
a najkasnije do 1. novembra 2022. godine. Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Na taj način, o čemu je  javnost već  obaveštena, porodica Biljane Radenković i Ivana Milosavljeića iz Vladičinog Hana, dobila je bespovratna sredsta od države za kupovinu kuće na selu sa okućnicom, u okiru kampanje oživljavanja sela u Srbiji. Oni bi uskoro sa svojom decom trebalo da se usele i počnu novi život. Kuća se nalazi u selu Repince, na svega 15 minuta pešaka od centra Vladičinog Hana. Ovim ugovorom je i Jelena Ilić ostvarila pravo na kupovinu seoske kuće uz podršku Ministarstva za brigu o selu, a reč je o bespovratnim sredstvima od 1,17 miliona dinara.

Кuće sa okućnicom do 30 ari, nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju „demografske crne tačke“ Srbije, rekao je ranije Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu. (B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *