NAVALA NA KUĆE: Dodelјena još 81 kuća

„Odobrena su sredstva za kupovinu još 81 kuće na teritoriji Republike Srbije“ izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon što je u Palati Srbija održana još jedna sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom. „Službenici Ministarstva su zatrpani zahtevima koji svakodnevno stižu u velikom broju“ dodao je Krkobabić. Sredstva se dodelјuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine, a prosek dosadašnjih podnosilaca prijave je 30 godina života. Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta i dekan Arhitektonskog fakulteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

Među dobitnicima je 65 bračnih i vanbračnih parova, sedam samohranih roditelјa. Među onima koji se odvajaju iz roditelјskih domova prednjače mlade polјoprivrednice. Najviše zahteva, koji su od početka dodele sredstava do sada odobreni, stiglo je iz opština Bačka Palanka (sela Gajdobra, Pivnice, Silbaš, Obrovac i Tovariševo) i Kikinda (Nakovo, Banatska Topola, Bašaid, Rusko selo, Iđoš, Novi Kozarci) a za njima su sela opština Šid, Kikinda, Aleksinac, Pirot, Svilajnac, Žitorađa…

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelјu i mladom polјoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naselјenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naselјima.

Uredba Vlade Republike Srbije predviđa ukupno 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući maksimalno je moguće opredeliti 1,2 miliona dinara.  Najniži iznos do sada dodelјen je 460.245,05 dinara porodici u opštini Pirot, za nekretninu u selu Berilovac.

                                                                                  B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *