NOVOSADSKI SAJAM: Dostignuća preduzetnika i zanatlija

Sajam preduzetništva i starih zanata, u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, svečano je otvorio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević.

Okupljanje na Novosadskom sajmu upravo ima za cilj da poruči da zajedno možemo sve, da kad smo zajedno, bez obzira kolika je kriza i koliki izazov – možemo da mu odolimo. Svi mi koji smo danas ovde imamo jasan cilj – da pomognemo ljudima da izađu na tržište. Važno je da kažemo da je na ovom Sajmu potpuno besplatan nastup, a naša ideja je da osvetlimo i zanatstvo i preduzetništvo i da im pomognemo na razne načine – 400 miliona dinara je opredeljeno kao direktna pomoć privredi i turizmu za kupovinu materijala i subvencionisanje repromaterijala u ovoj godini i to jeste direktna pomoć, rekao ie Ivanišević. – Ekskuzivno najavljujem da ćemo u sredu raspisati nove konkurse u oblasti zapošljavanja, u ukupnoj vrednosti preko 40 miliona dinara i uvodimo jednu novinu i kod zapošljavanja, a to je da može da se konkuriše i sa zaposlenima na određeno vreme, ukoliko poslodavac želi da ih prevede na neodređeno vreme. Tu direktno vodimo računa o efektima. Hoćemo da sačuvamo što veći broj radnih mesta i na osnovu onoga što smo kao Sekretarijat uradili u proteklih godinu dana, direktno smo sačuvali 4.500 radnih mesta i otvorili novih 500 radnih mesta, što mislimo da i jeste naš zadatak, istakao je Ivanišević.

Foto: Novosadski sajam

Sajam preduzetništva i starih zanata je namenjen ne samo privrednicima iz Novog Sada i Vojvodine, već svima koji žele da ojačaju i razviju svoj biznis, na taj način i privredu cele zemlje. Podrška ovakvim priredbama uvek je i Pokrajinska Vlada.

Posvećenost Pokrajinske vlade po pitanju preduzetništva i negovanju tradicije starih zanata najbolje odslikava današnja manifestacija, kada pogledamo samo aktivnost nadležnog Sekretarijata – Sekretarijata za privredu i turizam i mog kolege dr Nenada Ivaniševića. Može se videti da je naša posvećenost ovoj temi takođe velika i naglasio bih da je Pokrajinska vlada prvi put formirala Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, koji kao jednu od ključnih tema prepoznaje preduzetništvo, a posebno preduzetničke segmente – žensko i socijalno preduzetništvo, rekao je između ostalog, Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade. – Današnji Sajam vidim kao odlično mesto ne samo za promociju preduzetništva nego i kao priliku  za međugeneracijsku saradnju u okviru koje ćemo predstaviti stare i, biću slobodan da kažem, i pomalo zaboravljene zanate, a pričati o globalnim izazovima, izazovima koje pred nas stavlja savremeni svet, dodao je Ćurčić.

Sajam preduzetništva i starih zanata su kreirali Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam svesni važnosti promocije i jačanja preduzetništva. Kao što je i obećano prošle godine na prvom virtuelnom Sajmu preduzetništva Vojvodine, ova priredba se realizuje u realnom formatu. Tokom dva dana, Sajam će biti idealno mesto za dobijanje odgovora na često postavljana pitanja: Kako pronaći odgovarajuću finansijsku podršku? Kako razviti posao i ojačati ga? Kako stići do kupaca proizvoda i kako prodati uslugu?

Verujem da će paneli na aktuelne teme kao što su: e – fiskalizacija, Zakon o zanatstvu, brendiranje i zaštita intelektualne svojine, privuću stručnu publiku koja će dobiti potrebne odgovore, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma. – Sve više žena u Srbiji pokreće sopstveni posao i sa uspehom opstaje na tržištu i zato smo pre nekoliko dana pružili podršku osnaživanju ženskog preduzetništva i potpisali Protokol o poslovno-tehničkoj saradnji sa Klubom preduzetnica „Biznis na štiklama“ i na taj način ozvaničili našu saradnju, dodao je Cvetković. – Sa resornim Sekretarijatom nastavljamo saradnju na najvećoj i najaktuelnijoj manifestaciji, posvećenoj agraru – 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji će biti održan od 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu. Zemlja partner biće Republika Mađarska sa kojom ćemo, verujem, realizovati nezaboravnu manifestaciju za izlagače i posetioce i pozivamo vas da tada budete sa nama, istakao je Cvetković.

                                                                                                            B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *