NOVOSADSKI SAJAM: Maj u znaku poljoprivrednog sajma

Najveća priredba Novosadskog sajma, 89. međunarodni poljoprivredni sajam, biće održana ove godine u svom standardnom prolećnom terminu, od 21. do 27. maja. Posebno raduje činjenica da zadržava tradicionalni format koji izlagačima pruža priliku da se predstave u zatvorenom i na otvorenom prostoru najstarije sajamske kuće u ovom delu Evrope. Poljoprivredni sajam će biti realizovan sa Republikom Mađarskom kao Zemljom partnerom, koja je 2010. bila i prva Zemlja partner ove priredbe.  Generalni sponzor će biti Globos osiguranje, Zlatni sponzor je Al Dahra.

O velikom interesovanju za najveću priredbu Novosadskog sajma svedoče prijave brojnih izlagača iz Srbije i inostranstva, kao i najavljene kolektivne posete. Nastupe su do sada potvrdili izlagači iz Mađarske, Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Indonezije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Danske, Francuske… Kolektivne izložbe će organizovati Mađarska, Češka, Italija, Holandija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Španija, Indonezija, dok je premijerno objedinjen nastup najavio i Maroko.

            U poslednjoj dekadi maja biće priređeni svi poznati segmenti smotre agrara – Izložba poljoprivredne mehanizacije priključnih mašina i rezervnih delova, opreme za prehrambenu industriju, vinogradarstvo, voćarstvo i stočarstvo… Posetioce će dočekati i Izložba stoke, izložba hrane i pića, predstaviće se i osiguravajuća društva, banke, institucije i dr, a biće održani i brojni poslovni i stručni skupovi.

            Na najvećoj Nacionalnoj izložbi stoke i Izložbi genetskih potencijala, biće prikazana najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza i živine, a posetioci će imali priliku da vide autohtone rase neophodne za održanje biodiverziteta, kao i dostignuća u nekonvencionalnom stočarstvu. Nažalost ni ove godine Sajam neće biti domaćin odgajivačima svinja, zbog potencijalne opasnosti od afričke kuge. Izložbe će biti organizovane pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Kruna Izložbe stočarstva – Dan stočara, neće izostati ni ove godine. Na Manježu Novosadskog sajma najboljim odgajivačima biće uručena priznanja uz defile nagrađenih grla – prikaz rezultata domaćeg uzgoja i selekcije stoke, koji će ne samo potvrditi veliku upornost domaćih farmera, već kao i obično privući veliki broj posetilaca.

            U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u planu su i izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskog piva.

            Kongresni centar „Master“ je tokom Poljoprivrednog sajma domaćin brojnim stručnim i poslovnim događajima, promocijama i prezentacijama. Skupove su do sada već najavile Mađarska, Ambasada Holandije, Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, brojna udruženja i kompanije…

            Na Novosadskom sajmu u februaru je počelo i ocenjivanje kvaliteta proizvoda i usluga, organizovano povodom Poljoprivrednog sajma, a biće završeno tokom prvih dana priredbe. Prvi ovogodišnji šampion, nosilac Velikog šampionskog pehara Novosadskog sajma je Vino Kalem, Velika Drenova — nagrađeno za vrlo visok kvalitet širokog asortimana ocenjenih roze, belih i crvenih vina. Srebrnim šampionskim peharom nagrađena je somborska Vinarija Dragić, dok će sa Sajma sa Peharom Novosadskog sajma otići podgorička Vinarija Miranović i banoštorski Podrum Ćega. Povelja Novosadskog sajma pripala je subotičkoj Vinariji Čoka Plus, a Plaketa Novosadskog sajma Vinariji Sokolov Zamak, Beška. Ovih dana je završeno i vrednovanje pčelarskih proizvoda i opreme za pčelarstvo, a rezultati se očekuju uskoro.

            Izlagačkog prostora je svakim danom sve manje jer sve više kompanija želi svoje mesto u izuzetnom međunarodnom ambijentu koji može da omogući unapređenje poslovanja, stvaranje novih kontakata i prepoznatljivost u svetu poslovnog biznisa.

            Do kraja aprila za nastup na Sajmu, za avansne uplate važi dva odsto terminskog popusta, a izlagači na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu stiču pravo na 20 odsto popusta kada prijavljuju uzorke na ocenjivanje kvaliteta.

            Sve prijave, raspored vrednovanja – po robnim grupama, kao i prijave za ocenjivanje kvaliteta mogu da se pronađu na sajtu www.sajam.net, gde se nalaze i porudžbenice za ulaznice. Cena pojedinačne ulaznice nije menjana u poslednjih nekoliko godina, i dalje je 600 dinara. Za posetioce sa kupljenim ulaznicama biće ogranizovana Poklon-igra. (B.GULAN)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *