NOVOSADSKI SAJAM: Tri tačke utopljavanje zgrada

Međunarodni dani energetike i investicija, jedanaesti po redu, održani su početkom novembra 2022, na Novosadskom sajmu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u saradnji sa Udruženjem Obnovlji izvori energije. Grad partner Međunarodnih dana energetike i investicija bio je Grad Novi Sad. Organizovano je deset stručnih skupova, panel diskusuja i radionica, na kojima se moglo čuti da 85 odsto stambenih zgrada u Srbiji ne zadovoljava minimalne uslove energetske efikasnosti, što je pokazalo istraživanje, kao i da trenutno stanje stambenog fonda govori u prilog tome da Srbija najveće uštede energije može ostvariti u sektoru zgradarstva.

Tokom savetovanja u organizaciji USAID projekta u Srbiji – “Bolja energija”, govorilo se o unapređenju energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini, retrofitu, obnovljivoj energiji u daljinskom grejanju u Srbiji, energetskoj efikasnosti u stambenim zgradama – finansiranju.  Projekat USAID-a “Bolja energija” ima za cilj pronalaženje i operacionalizovanje modela za finansiranje utopljavanja stambenih zgrada. U partnerstvu sa državnim i pokrajinskim institucijama napori će biti usmereni na prilagođavanje regulative i formiranje odgovarajućeg garantnog fonda za energetsku efikasnost koji bi stanarima stambenih zgrada omogućio da od komercijalnih banaka dobiju kredite po povoljnijim uslovima. Po procenama tim putem postigla bi se ušteda energije od 30 do 50 odsto.

Po završetku radionice čija tema je bila “Energetska sanacija stambenih zgrada” svi prisutni – od predstavnika stambenih zgrada, predstavnika privatnog i javnog  sektora, do predstavnika razvojnih projekata iz regije, su došli do zajedničkih zaključaka kako treba delovati, i koji su to neophodni koraci: “Strateško planiranje energetske/sanacije obnove stambenih zgrada na lokalnom nivou”, “Rad sa građanima u pogledu edukacije, informisanost i rada sa građanima, kao i promocija i uspostavljanje vertikalne komunikacije svih aktera” i “Strukturalno sufinansiranje projekta, koji ima za cilj da odnosno sufinansiranje prema socijalnoj  kategorizaciji”. Te tri tačke imaju za cilju uspostavljanje veće i uspešnije energetske efikasnosti stambenih objekata, koji bi trebalo da dovedu do većih energetskih ušteda.

               U fokusu drugog dana, koji je programski uredilo Udruženje Obnovljivi Izvori energije, bili su traženje odgovora na pitanja kako do novih zelenih kilovata iz energije vetra i solara, kao i razgovori o izazovima finansiranja OIE projekata i solarizaciji Srbije (prozjumeri iz ugla građana i kompanija, mali i veliki solari). Posebna pažnja je posvećena studentima i učenicima završnih godina srednjih škola kojima je omogućeno da se iz prve ruke informišu o elementima rada u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE). Organizovane su radionice sa primerima iz prakse o tome kako se razvija, gradi i operativno radi vetropark, kao i uvid u pogled iz ugla elektroenergetske kompanije ELNOS Group.

               Jedna od tema radionica bio je i rad na OIE projektima iz ženskog ugla. Ideja je da bude što više žena u sektoru obnovljivih izvora energije, pozicioniranih na mestima na kojima se donose odluke. Pozvane su studentkinje Novosadskog univerziteta, one koje zaista žele da se bave čistim tehnologijama, da dođu i vide svoju poslovnu šansu. Broj prisutnih studentkinja je premašio očekivanja organizatora. Ta radionica, deo je projekta “Put do većeg učešća žena u sektoru OIE koji je prepoznala i podržala Ambasada Kanade u Beogradu.

ZA LAKŠU ZIMU I ODRŽIVU BUDUĆNOST

               Dani energetike i investicija na Novosadskom sajmu poklopili su se sa početkom kampanje informisanja stanovništva o energetskoj efikasnosti i uštedi energije. Sprovode je Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat u Srbiji “Bolja Energija”, uz podršku “EU za vas”. Od novembra će većina domaćinstava uz mesečne račune imati priliku da kroz letak sa preporukama i informacijama dobije savet kako da smanji utrošak električne energije. U lifletu se nalaze saveti za štednju energije.

Pored onih o upotrebi sijalica, šporeta, mašina za pranje veša, bojlera, frižidera, tu su i podsetnici da npr, punjači mobilnih telefona, laptopova i digitalnigh kamera, troše energiju kada su uređaji napunjeni kao i kada su uključeni u utičnicu bez uređaja na drugom kraju.

Nije zgoreg ni znati da kompjuterski monitor troši oko 50% od ukupne električne energije koju troši ceo kompjuter, zbog čega je potrebno podesiti računar da nakon određenog vremena ne korišćenja računara automatski uključi tzv “stand by” režim rada.

Učesnici Dana energetike i investicija bili su predstavnici relevantnih gradskih, pokrajinskih, republičkih, finansijskih institucija, kompanija, organizacija, udruženja, fondova, lokalne samouprave, profesionalni upravnici stambenih zgrada, gosti iz Bosne i Hercegovine, Finske, Belgije, Izraela, Kanade, Ujedinjenih arapskih emirata, Severne Makedonije, Sjedinjenih američkih država, Nemačke… i predstavnci razvojnog projekta u oblasti EE u stambenim zgradama (USAID projekat “Bolja energija“).

U izložbenom delu 11. međunarodnih dana energetike i investicija predstavile su se firme, institucije, lokalne samouprave i obrazovne institucije sa projektima u oblasti energetike. Učešće na panelima i radionicama nije naplaćivano, a tokom dva dana sale Kongresnog centra “Master” bile su premale da prime sve zainteresovane za teme o kojima se govorilo. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *