NS SEME SUNCOKRET: POPRAVLJA KVALITET ZEMLJIŠTA U JAPANU

Saradnja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju sa Japanom traje dugi niz godina.

Japanski partneri pokazaju interes za ranim hibridima suncokreta, te su nekoliko godina kupovali seme ultraranog hibrida NS Dukat. Na osnovu testiranja većeg broja hibrida, kasnije su pokazali interes i za veoma rani hibrid NS Kruna, a ove godine je za njihove potrebe prvi put proizvedeno i seme ultraranog hibrida NS Bogdan.

Seme hibrida suncokreta NS Dukat više godina je sejano u oblasti Tohoku, koju je pogodio zemljotres 2011. godine od kog se još uvek oporavlja. Usevi hibrida NS Dukat se koriste kao pokrovni usev i za oporavak zemljišta i popravljanje njegovog kvaliteta . Takođe, ova polja svojom lepotom u cvetanju privlače veliki broj ljudi koji dolaze da uživaju u njemu.

Zanimljivija je primena novosadskih hibrida suncokreta u edukaciji dece u školama. Deca imaju praktičnu nastavu prilikom koje seju i gaje NS seme hibride suncokreta i tako stiču znanja o poljoprivredi.

Gajenje i raznolika primena NS seme hibrida suncokreta privukli su pažnju i lokalnih japanskih medija koji o tome izveštavaju čitaoce u svojim izdanjima.

Već je poznato da je prvi hibrid suncokreta na svetu nastao u Novom Sadu i da svaki osmi suncokret na svetu u sebi nosi novosadsku genetiku, a ovim Institut za ratarstvo i povrtarstvo još jednom potvrđuje da je poštovan i priznat u svetu. (B. Gulan)

Foto: Arhiva Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *