ODRŽIVI MEĐUREGIONALNI RAZVOJ: Raste izvoz jabuka

U Srbiji se ove godine očekuje rod jabuka od 420.000 tona. Tržište Rusije je tradicionalno, ali sad je potrebno tražiti i nova koja se ukazuju u bivšem nesvrstnom svetu. Izvoz poljoprivrede Srbije prošle godine bio je vredan 3,62 milijarde dolara. Zbog mrazeva koji su uništili deo roda, prema prvim procenama ove godine će taj izvoz biti oko tri milijarde dolara

U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija pod nazivom „Održivi međuregionalni razvoj“. Učesnici,  članovi Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Nižnjeg Novgoroda razmotrili su protekli period i uticaj Kovida – 19 na privredna kretanja.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da  saradnja komore Vojvodine sa komorom Nižnjeg Novgoroda datira od 2018. godine kada je upravo u Privrednoj komori Vojvodine potpisan sporazum o saradnji. Prošle godine bili smo domaćini odličnog poslovnog foruma na kojem su se predstavile 22 kompanije iz Rusije istako je Vučurević i dodao da  je važno da se saradnja i razgovori u ovim okolnostima nastave u onlajn formatu. Predsednik PKV Boško Vučurević istako je da je tokom prvih osam meseci ukupna robna razmena Vojvodine sa Ruskom Federacijom ostavrena u vrednosti od skoro 705 miliona evra.

Posebnu zahvalnost Vučurević je uputio g. Andreju Hripunovu, direktoru Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Republici Srbiji što je i ovoga puta svojim prisustvom doprineo značaju razgovora naših komora i privrednika. Direktor Trgovinskog predstavništva Ruske federacije u Republici Srbiji g. Andrej Hripunov  izrazio je zahvalnost  predsedniku Privredne komore Vojvodine Bošku Vučureviću i Privrednoj komori na organizaciji foruma sa Nižnjim Novgorodom, kao i ranijih,  sa ruskim partnerima ističući  da  je  u uslovima pandemije ovo način i format za pregovore i razgovore o poslu i način da se razvije biznis. To znači istakao je Hripunov da ekomnomija ne može da stane već mora da dobije novi smer saradnje, a sve sa cilјem uspostavlјanja kontakata među privrednicima.

S obzirom na činjenicu da je najznačajniji izvozni proizvod u Rusku Federaciju jabuka  konferenciji su prisustvovali i privrednici koji imaju  plasman na rusko tržište. U ovoj godini očekuej se dobar rod jabuak od oko 420.000 do 450.000 tona. Prošle, 2019. godine to je bilo čak 490.000 tona.  Tržište Rusije je tradicionalno, ali sad je potrebno tražiti i nova koja se ukazuju u bivšem nesvrstnom svetu. Zbog mrazeva koji su uništilki deo roda, pema prvim procenama ove godien će taj izvoz biti oko tri milijarde dolara.

Mitar Deurić, vlasnik kompanije “Atos Fructum“  istako je da su oni pre 10 godina počeli izvoz na rusko tržište ali da u ovom trenutku izvoze i na druga, a od pre dve nedelјe prve jabuke otišle su i na indijsko tržište. Voćnjak kompanije prostire se na oko 180 hektara na južnim padinama Fruške gore. Godišnje kompanija ,,Atos’’  nudi preko 10 000 tona jabuka. 

Nikola Kotarac , direktor složene zemlјoradničke zadruge „Voćar“ iz Slankamena  koja je nastala udruživanjem 41 zadruge, istakao je da oni već 10 godina izvoze na rusko tržište kao i da su su zahvalјujući upravo tom izvozu izgradili voćnjake po svim standardima,  iskazujući želјu za još bolјom saradnjom i novim ulaganjima.

Zamenik generalnog direktora komore Nižnji Novgorod Aleksandar Puškin istakao je tokom onlajn konferencije  da na osnovu svih dosadašnjih sporazuma imamo sjajne mogućnosti za produblјivanje saradnje i izrazio nadu da će naredna godina biti produktivnija i bolјa za naše ekonomije.

Ekonomske pokazatelјe u AP Vojvodini za prvih osam meseci kao i  uticaj pandemije prezentovala je Jelena Bjelanović, sekretar kabineta predsednika  Privredne komore Vojvodine a izvozni potencijal Zoran Trpovski, sekretar Udruženja industrije Privredne komore Vojvodine.

U susret regionalnom poslovnom forumu koji će u Privrednoj komori Vojvodine biti organizovan 10. novembra u onlajn formatu Milan Stojanov, šef kabineta predsednika PKV uputio je poziv kolegama iz komore Nižnjeg Novgoroda  kao i privrednicima da se prijave i učestvuju.

                                                                               B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *