Pekarski dan

Očekuje se odličan rod pšenice

Pšenica u Srbiji, čak na 80 odsto provršina je zasejana u optimalnom roku, veoma dobro izgleda i obećava visok i kvalitetan rod, naglasio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović

Pšenica koja je jesenas zasejana u Srbiji na oko 544.000 hektara, odlično izgleda i ukoliko ovako ostane može se očekivati kvalitetan i visok rod.  To će doprinei da imamo dovoljno kvalitetne domaće pšenice za domaću ishranu, pa i za izvoz. Doprinos tome daje i činjenica da je čak 80 odsto površina jesenas zasejano u optimalnom setvenom roku! Trenutno pšenica u Srbiji ima i dovoljno vlage, što nam daje nadu za visok i kvalitetan rod. Ovo je izmedju ostalog istakao državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Vlade Srbije Danilo Golubović, na otvaranju 18. Pekarskog dana s nazivom ,,Hleb i malo više od hleba na novi način“.  Jubilarni, medjunarodni 18. Pekarsi dan održava se u beogradskom hotelu ,,Hajat“ uz učešće oko 200 zvanica iz zemlje i regiona. U radu skupa učestvuju i predstavnici Privredne komore Srbije.
Danilo Golubović je govorio o stanju u srpskoj poljoprivredi, naglasivši da se procesi privatizacije u ovoj deatnosti,  a to je prelazak sa društvenog na privatno vlasništvo nalaze pri kraju. Po njegovim rečima, to doprinosi da imamo kvalitetno snabdevanje tržišta, izmedju ostalog, i sa mlinsko – pekarskim proizvodima. On je ukazao i na doprinos Ministarstva poljoprivrede srpskom agraru,odnosno kreiranju njegovog daljeg razvoju, izvoznim rezultatima, a ukazao i na potrebu izmene Zakona o bezbednosti hrane. Kada je o ovom procesu reč, Golubović je posebno ukazao i na na činjenicu da se u budućnosti, sva odgovornost za kvaltiet i  bezbednost hrane uglavnom prebacuje na proizvodjače hrane.

Po rečima državnog sekretata u Ministarstvu poljoprivrede, Srbija ima odličnu ponudu mlinsko pekarskih proizvoda na tržištu, a to znači da se u svako doba i u svim mestima mogu kupiti kvalitetne vrste hleba i ostalih mlinsko pekarskih proizvoda za svačiji ukus.

Organizator skupa i direktor ,,Mlinpek  zavoda“ u Novom Sadu Milan Skendžić na otvaranju savetovanja naglasio da je da je Srbija poslednje dve decenije prošla kroz mnogo teškoća, ali da je svih tih godina održavala i  Pekarski dan, koji je sad postao punoletan. Kroz održavanje svih tih skupova, proizvodjači i i preradjivači pšenice, odnosno pekari su, učili kako da se od hlebnog žita, proizvede dovoljno kalitetnog hleba i ostalih pekarskih proizvoda po ukusu naroda. Otvarajući skup Skendžić je posebno pozdravio predstavnike Privredne komore Srbije, koji su dali nesebičan doprinos ovim skupovima tokom proteklih 18 godina, naglasio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *